Τρίτη 21 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Αντιδρούν στις προσωποπαγείς θέσεις

Οι «προσωποπαγείς θέσεις» των δικαστικών λειτουργών διχάζουν την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και τον Αρειο Πάγο. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι με νομοθετική ρύθμιση (ν. 2944/2001) οι δικαστές που παραμένουν στον ίδιο βαθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα (για παράδειγμα, οι πρωτοδίκες 12 χρόνια), μπορούν να προαχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις του επόμενου βαθμού, (π.χ. οι πρωτοδίκες στο βαθμό του προέδρου). Ωστόσο, οι προσωποπαγείς προαγωγές έχουν την έννοια ότι προάγονται οι δικαστικοί λειτουργοί, μισθολογικά και βαθμολογικά, χωρίς όμως να ασκούν τα ουσιαστικά καθήκοντα του νέου βαθμού τους.

Για το θέμα αυτό, τα Ανώτατα Δικαστικά Συμβούλια (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ έκριναν αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις και παράνομες τις προαγωγές, με το σκεπτικό ότι οι προαγωγές πρέπει να είναι απρόσωπες, με μοναδικό κριτήριο την οργάνωση των δικαστηρίων, όπως επιβάλλεται από το Σύνταγμα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος άσκησε διαφωνία στην απόφαση του ΑΔΣ του Αρείου Πάγου, ενώ για το ίδιο θέμα δύο δικαστικοί λειτουργοί άσκησαν προσφυγές. Ετσι, μετά την άσκηση διαφωνίας του υπουργού Δικαιοσύνης, αναμένεται να συνέλθει μέσα στις επόμενες ημέρες η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (η απόφαση του ΑΔΣ του ΣτΕ δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ