Τρίτη 21 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΚΚΕ στο πλευρό των κατοίκων της Στρατονίκης

Να σταθούν όρθιοι απέναντι στην τρομοκρατία της κερδοφορίας, τους κάλεσε η Λ. Κανέλλη, που επισκέφθηκε τον οικισμό

Από κινητοποίηση των κατοίκων της Στρατονίκης

Eurokinissi

Από κινητοποίηση των κατοίκων της Στρατονίκης
«Δεν είστε κομμάτι μόνο μιας στυγνής εκμετάλλευσης. Είσαστε κομμάτι ενός σχεδίου που έχει στρατιωτική και πολεμική χροιά. Είσαστε ένα κομμάτι από ένα γεωστρατηγικό σχέδιο. Και η Στρατονίκη είναι πρόβλημα. Είναι στη μέση. Είναι οδόφραγμα. Με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ έχετε να κάνετε. Με πολύ συγκεκριμένη γραμμή, δημιουργίας αναχωμάτων για την προώθηση πολύ συγκεκριμένης πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή», προειδοποίησε τους κατοίκους της Στρατονίκης η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Και τους κάλεσε να συνεχίσουν τον πολύτιμο και τίμιο αγώνα τους, γιατί μόνο τότε μπορούν να ελπίζουν ότι θα σώσουν τον τόπο τους από τις επιδιώξεις της TVX, όσων κρύβονται πίσω της και φυσικά όσων στηρίζουν τη δράση της.

Η Λιάνα Κανέλλη, συνοδευόμενη από κλιμάκιο της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ και τον υποψήφιο νομάρχη της ΝΑΣ, Ν. Παρθενιώτη, το μεσημέρι της Κυριακής, επισκέφθηκε τον οικισμό και βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων.

Προσφέροντας λουλούδια από τον πανέμορφο και ολάνθιστο τόπο τους, τα μικρά παιδιά αλλά και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι αγκάλιασαν τη βουλευτή του ΚΚΕ. Του κόμματος, που από την πρώτη ώρα στέκεται μόνιμος συμπαραστάτης στον αγώνα τους να σταματήσουν τις υπόγειες εργασίες της εταιρίας κάτω από τον οικισμό τους. «Κ Κ Ε, το κόμμα σου λαέ», επιβεβαίωσε η νέα γενιά του χωριού.

Μέσα στο σχολείο, το κτίριο που έχει λαβωθεί από τις εγκληματικές δραστηριότητες της εταιρίας, οι κάτοικοι ενημέρωσαν τη βουλευτή του ΚΚΕ. Την ώρα της εκδήλωσης τα φουρνέλα έσκαγαν κάτω από τα πόδια τους.

Ολοι οι κάτοικοι μια γροθιά. Μια φωνή. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, που τους διώκουν ως εγκληματίες, επειδή υπερασπίζονται τον τόπο τους. Περιγράφουν τις συνθήκες τρομοκρατίας: «Οταν περνούν τα αυτοκίνητα της εταιρίας, δεν τολμούμε να βγούμε ούτε στην αυλή μας. Οι αστυνομικοί είναι έξω από τα σπίτια μας. Από το Γενάρη, τρεις φορές τη μέρα τα ΜΑΤ παρατάσσονται στο χωριό μας», διαμαρτύρεται η κ. Παναγιώτα.

Παράλληλα, η εταιρία, με τους μηχανισμούς της, εκτελεί μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση τρομοκράτησης. Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη, το χωριό πλημμύρισε από προκηρύξεις απειλητικές και προσβλητικές για τους κατοίκους και τον αγώνα τους. Στη συζήτηση αποκαλύπτεται ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, στάλθηκαν «συμβόλαια θανάτου» σε δημοτικούς συμβούλους που συμπαραστέκονται στους κατοίκους.

«Το πρόβλημα δε θα λυθεί αν φύγουν κάτω από το χωριό μας. Σήμερα όλη η Ελλάδα μετατρέπεται σε φέουδο των πολυεθνικών εταιριών. Από τη Μήλο, τη Λέσβο και τη Λήμνο, μέχρι τη Θράκη, το Κιλκίς και τη Χαλκιδική απλώνουν τη δράση τους για να πάρουν τον ορυκτό πλούτο», ξεκαθάρισε ο Τόλης Παπαγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

«Είναι αγώνας δύσκολος, είναι αγώνας σκληρός, και είναι και αγώνας με πολύ μεγάλο τίμημα. Αυτούς τους ενδιαφέρει το χρυσάφι, δεν τους ενδιαφέρουν οι άνθρωποι», είπε η Λ. Κανέλλη. Ενημέρωσε τους κατοίκους, πως το σχέδιο αξιοποίησης των μεταλλείων της περιοχής φτάνει στις αρχές του αιώνα, το 1919. «Από τότε σχεδιάζονταν η ενοποίηση και η αξιοποίηση των ορυχείων της Μητρόβιτσας στο Κόσσοβο, της Χαλκιδικής και της Αλεξανδρούπολης. Εδώ υπάρχει όλο το μετάλλευμα το οποίο χρειάζονται και ταυτόχρονα φυσικός χώρος στρατηγικής γραμμής άμυνας. Γι' αυτό θα επιμείνουν. Αυτή είναι η τρομοκρατία της κερδοφορίας», πρόσθεσε. Και τους κάλεσε να σταθούν όρθιοι, αποφασισμένοι να μην υποκύψουν. Να συνεχίσουν τον αγώνα τους γιατί μόνο τότε μπορούν να νικήσουν.

Επίσης, δεσμεύτηκε να καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή και να θέσει το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ