Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΕΒΟ
Μοναδικός δρόμος ο κοινός αγώνας

Πέντε χρόνια από την ημέρα που ψηφίστηκε με τυμπανοκρουσίες στη Βουλή η Συνθήκη του Μάαστριχτ, από όλα τα κόμματα - πλην του ΚΚΕ - ζήσαμε όλοι οι εργαζόμενοι τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία και έχουμε όλοι την εμπειρία. Κανένα όμως από τα κόμματα που την ψήφισε μέχρι σήμερα δε ζήτησε να εκφραστεί ο λαός με δημοψήφισμα.

Αυτά επισήμανε ο Δήμος Κουμπούρης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στους εργαζόμενους του Δήμου Ελευσίνας και του εργοστασίου της ΕΒΟ στη Μάνδρα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Από το κακό στο χειρότερο

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Δήμος Κουμπούρης τόνισε ότι μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής της Συνθήκης του Μάαστριχτ η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο. "Τσακίζεται η παραγωγική βάση της χώρας, μεγαλώνει η ανεργία, διαλύεται η γεωργία, κλείνουν τα μικρομάγαζα δημιουργώντας κοινωνικά, εργασιακά και οικονομικά προβλήματα" είπε.

Στη συνέχεια το μέλος της ΚΕ αναφέρθηκε στις καταργήσεις των εργασιακών κατακτήσεων που επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση. "Πάνω στα ερείπια των κλειστών εργοστασίων και των χιλιάδων ανέργων έρχονται να προτείνουν τα λεγόμενα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης" τα οποία προβλέπουν εργασία χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ωράριο σύμφωνα με τις θελήσεις των εργοδοτών. Ολα αυτά σημαίνουν μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων".

Σχετικά με τις θέσεις των άλλων κομμάτων για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ επισήμανε ότι "τα επιχειρήματά τους μπροστά στο λαό έχουν κουρελιαστεί, αφού προβάλλουν μόνο το εκβιαστικό δίλημμα ότι το Μάαστριχτ είναι μονόδρομος".

Αναφερόμενος ο Δ. Κουμπούρης για το τι πρέπει να γίνει, είπε ότι "ο μόνος δρόμος για διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση είναι ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων. Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για να διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας. Απέναντι στη συνθήκη των πολυεθνικών και του κεφαλαίου πρέπει να αντιτάξουμε κοινό αγώνα πάλης".

Οδηγούν την ΕΒΟ σε κλείσιμο

Τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει να οδηγηθεί σε συρρίκνωση και τελικά σε κλείσιμο το εργοστάσιο της ΕΒΟ στη Μάνδρα, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης που υπακούει στις οδηγίες του ΝΑΤΟ για την αμυντική βιομηχανία, αλλά και τη γενικότερη συρρίκνωση της βιομηχανικής βάσης υπογράμμισαν στον Δ. Κουμπούρη η διοίκηση και το σωματείο των εργαζομένων του εργοστασίου. Διοίκηση και σωματείο συμφώνησαν με τη θέση του ΚΚΕ για την αναγκαιότητα του ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας, ενώ κατήγγειλαν τις κυβερνήσεις ότι δεν παίρνουν την πολιτική απόφαση για την ανάπτυξή της. Ο γενικός διευθυντής της ΕΒΟ, Ν. Κοκκινάκης ζήτησε την υποστήριξη του ΚΚΕ, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει δουλιά στο εργοστάσιο, ενώ επισήμανε ότι στα τρισ. που δόθηκαν για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας στην ΕΒΟ αντιστοιχεί μόνο το 4,5%.

Ο γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων, Γιώργος Καμινιάρης, επισήμανε ότι αν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση με τον Ελληνικό Στρατό μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη δε θα υπάρχει δουλιά στο εργοστάσιο που ήδη πλήττεται από την υποαπασχόληση. "Αυτό που ζητάμε είναι ανάπτυξη και δουλιά, γιατί οδηγούμαστε στις μέρες του 1991, όπου το εργοστάσιο κόντεψε να κλείσει" τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του εργοστασίου ο Δ. Κουμπούρης, είπε ότι "στην Ελλάδα η αμυντική βιομηχανία δε σχεδιάζεται σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας, αλλά όπως προτείνουν οι πολυεθνικές των όπλων. Η λογική της κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία είναι σύμφωνη με τα κριτήρια του ΝΑΤΟ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ