ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Πρωτοφανής απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας

Εθεσαν με το «έτσι θέλω» εκτός Ευρωκοινοβουλίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

Αλλη μια απόδειξη για το τι είδους «δημοκρατία» έχουν εγκαθιδρύσει στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες οι δυνάμεις της αντεπανάστασης δόθηκε αυτές τις μέρες. Το Σέιμ, το Κοινοβούλιο της Λετονίας (με 64 ψήφους υπέρ και 22 κατά) αφαίρεσε (!) από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (ΣΚΛ), το δικαίωμα να έχει εκπρόσωπο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οπως είναι γνωστό, οι υπό ένταξη χώρες μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων ευρωεκλογών έχουν το δικαίωμα της εκπροσώπησής τους στο Ευρωκοινοβούλιο με παρατηρητές - βουλευτές από τα εθνικά Κοινοβούλια, σε αναλογική βάση, από τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο εθνικό Κοινοβούλιο. Ετσι εδώ και περίπου ένα χρόνο ανάμεσα στους παρατηρητές - βουλευτές της Λετονίας στο Ευρωκοινοβούλιο βρισκόταν και ο Μαρτιάν Μπεκάσοφ - Αντιπρόεδρος του ΣΚΛ και βουλευτής του εθνικού Κοινοβουλίου. Οι δεξιές κοινοβουλευτικές ομάδες κατηγόρησαν τον Μπεκάσοφ ότι «δυσφημεί τη χώρα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψευδείς πληροφορίες» κι έθεσαν το ζήτημα της ανάκλησής του. Το «λάθος» του Μ. Μπεκάσοφ ήταν να μοιράσει ένα σημείωμα στους ευρωβουλευτές, στο οποίο αναφερόταν στον μεγάλο αριθμό των «απάτριδων» της χώρας τους, δηλαδή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα. Στις επιπρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι να βρουν δουλιά, να μορφώσουν τα παιδιά τους κ.ά. Τα παραπάνω όμως θεωρήθηκαν ιδιαίτερα «τολμηρά» και «δυσφημιστικά» από τα δεξιά και κεντρώα κόμματα της χώρας που έθεσαν το ζήτημα της ανάκλησης του Μπεκάσοφ. Αρχικά, ζητήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΚΛ να καθορίσει άλλον εκπρόσωπό της στο Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που βέβαια το ΣΚΛ απέρριψε, κάνοντας λόγο για «βρώμικο πόλεμο» σε βάρος του.

Πέρα από τους βουλευτές του ΣΚΛ ενάντια στην παραπάνω αντιδημοκρατική μεθόδευση ψήφισαν και οι βουλευτές του «Κόμματος της λαϊκής συναίνεσης» και του Κόμματος «Ισότητα», δηλαδή τα συνεργαζόμενα με το ΣΚΛ κόμματα, στα πλαίσια του συνασπισμού ΖΑΠΤΣΕΛ, («Για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε μια ενιαία Λετονία»), που διαλύθηκε τη φετινή άνοιξη, εξαιτίας σοβαρών διαφωνιών, μεταξύ των άλλων και για το μέλλον της Λετονίας στα πλαίσια της ΕΕ.

Ο ίδιος ο Μ. Μπεκάσοφ σημείωσε πως «όταν προσπάθησα να μιλήσω στο Ευρωκοινοβούλιο για τα προβλήματά μας, όπως αυτό της εκπαίδευσης, των εθνικών μειονοτήτων, όταν ενημέρωσα για τα εγκαίνια του μνημείου των Ες-Ες στο Λέστεν, τότε υπήρξε η ακαριαία αντίδραση του Σέιμ. Οι κυρίαρχες δυνάμεις αποφάσισαν να με παραμερίσουν». «Αντιδημοκρατική» χαρακτήρισε την απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας ο Α. Γκόλουμποφ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΚΛ.

Να σημειωθεί πως στη χώρα εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση σε βάρος του Προέδρου του Κόμματος Αλφρεντ Ρούμπιξ να είναι υποψήφιος στις εκλογές, επειδή, όπως και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, δεν εγκατέλειψε τις γραμμές του ΚΚΣΕ. Η νέα μεθόδευση σε βάρος του Μ. Μπεκάσοφ έρχεται για άλλη μια φορά να υπογραμμίσει το νοσηρό κλίμα, που έχουν επιβάλει στη Λετονία του σύγχρονου απαρτχάιντ οι απολογητές και πρώην συνεργάτες των ναζί που επέστρεψαν στην εξουσία μετά την αντεπανάσταση.

ΗΠΑ - ΕΕ
Ο «εμπορικός πόλεμος» καλά κρατεί...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Επιλέξαμε μετριοπαθή προσέγγιση και προσφέραμε μια ακόμη ευκαιρία στις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση πριν εφαρμόσουμε τα αντίμετρα το Μάρτιο του 2004».

Τάδε έφη ο εμπορικός επίτροπος Πασκάλ Λαμί, αναφερόμενος στη χτεσινή έγκριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβολής αντίμετρων κατά την εισαγωγή ορισμένων επιλεγμένων προϊόντων των ΗΠΑ στις χώρες - μέλη της ΕΕ, με αφορμή την αμερικανική πολιτική επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά. Αφορά κυρίως τους δασμούς που έχει θέσει από τον περασμένο Μάρτη η κυβέρνηση Μπους στην εισαγωγή ευρωπαϊκού χάλυβα.

Για την απόφαση αυτή, η Ουάσιγκτον επικαλέστηκε το άρθρο 19 της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως το «παραθυράκι» των διεθνών συνθηκών. Σύμφωνα με αυτό, όταν κάποια χώρα βλέπει έναν συγκεκριμένο βιομηχανικό τομέα να πλήττεται από την εισαγωγή του προϊόντος, μπορεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα να λάβει μέτρα όπως η επιβολή δασμών στο εισαγόμενο προϊόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι θέλουν να αποκλείσουν για λίγο τον εξωτερικό ανταγωνισμό, ώστε να ανασυγκροτηθεί η φθίνουσα αμερικανική βιομηχανία χάλυβα, υπογραμμίζουν αναλυτές.

Ως απάντηση η ΕΕ κατέφυγε στον ΠΟΕ, ο οποίος, μετά από έρευνες αποφάνθηκε ότι η Ουάσιγκτον παραβιάζει τους κανόνες, χωρίς να δικαιολογείται από τα πραγματικά δεδομένα. Με το πόρισμα αυτό η Κομισιόν απέκτησε το δικαίωμα επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ΗΠΑ και έτσι χτες επανέφερε το ζήτημα με την πρόθεση επιβολής αντιμέτρων που κατά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σύμφωνη με την έγκριση που χορήγησε στις αρχές του έτους ο ΠΟΕ, να εφαρμοστούν αντίμετρα ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της παράλειψης των ΗΠΑ να συμμορφωθούν επί τριετίας με τις αποφάσεις.

Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει συγκεκριμένο κατάλογο προϊόντων, που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο αυτών των αντίμετρων, ο οποίος καταρτίστηκε μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τους οικονομικούς φορείς της ΕΕ και των κρατών - μελών. Αυτός ο κατάλογος δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα το Μάιο 2003, ενώ το βρετανικό BBC σημειώνει ότι ο κατάλογος ουσιαστικά σχεδιάστηκε, ώστε να πληγούν οι πολιτείες που παράγουν τα εν λόγω προϊόντα και στηρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς και τον Πρόεδρο Μπους.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Και τώρα ένταση

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Ενταση επικράτησε χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Γεωργίας, Τιφλίδα, καθώς οπαδοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εναντίον του Προέδρου της χώρας Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση Σεβαρντνάτζε ότι νόθευσε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και καλούν τον Πρόεδρο να παραιτηθεί.

Την ίδια ώρα αστυνομικές δυνάμεις και στρατεύματα του υπουργείου Εσωτερικών κατέλαβαν θέσεις στη γεωργιανή πρωτεύουσα, ενώ όλες οι προσβάσεις στην Τιφλίδα αποκλείστηκαν από τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων που ελέγχουν τα λεωφορεία και τα φορτηγά.

Δηλώσεις προς το συγκεντρωμένο πλήθος έκαναν πολλά μέλη των αντιπολιτευτικών κομμάτων. «Δε θα επιτρέψουμε να μας κλέψουν τη νίκη», δήλωσε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι ηγέτης του «Εθνικού Κινήματος», που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα αποτελέσματα συγκέντρωσε περίπου το 23,8% των ψήφων και κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από το φιλο-προεδρικό κόμμα «Για Μια Νέα Γεωργία» (που φέρεται ότι συγκέντρωσε περίπου το 24,5%). «Ο πρόεδρος πρέπει να αναγνωρίσει την ήττα του ή να παραιτηθεί» κατέληξε ο Σαακασβίλι. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Νίνο Μπουρντζανάντζε, ηγέτης του «Δημοκρατικού Συνασπισμού» και πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ενώ άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους οπαδούς τους να υπερασπίσουν τις ψήφους τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κόμπα Ναρσεμασβίλι προειδοποίησε ότι «οι αρχές δε θα επιτρέψουν παραβιάσεις του νόμου και ταραχές», ενώ και ο Σεβαρντνάτζε κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να «αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση» και διαμήνυσε ότι «οι υπεύθυνοι για πιθανές βίαιες πράξεις θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη».

Η πλειοψηφία των Ρώσων υπέρ της Επανάστασης του 1917

Η πλειοψηφία του ρωσικού λαού έχει θετική γνώμη για την Οκτωβριανή Επανάσταση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ρωσική εταιρία, της οποίας τα αποτελέσματα δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανεθνικής έρευνας, το 51% των Ρώσων έχει «θετική γνώμη» για την Επανάσταση, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 33%. Επίσης το 42% των Ρώσων δηλώνει ότι θα υποστήριζε τους Μπολσεβίκους και μόλις το 10% δηλώνει ότι θα ήταν εναντίον τους. Αυτά, παρά την πλύση εγκεφάλου στην οποία υποβάλλουν το ρωσικό λαό εδώ και 15 χρόνια οι υποστηρικτές της οικονομίας της αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ