Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Και τώρα ένταση

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Ενταση επικράτησε χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Γεωργίας, Τιφλίδα, καθώς οπαδοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εναντίον του Προέδρου της χώρας Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση Σεβαρντνάτζε ότι νόθευσε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και καλούν τον Πρόεδρο να παραιτηθεί.

Την ίδια ώρα αστυνομικές δυνάμεις και στρατεύματα του υπουργείου Εσωτερικών κατέλαβαν θέσεις στη γεωργιανή πρωτεύουσα, ενώ όλες οι προσβάσεις στην Τιφλίδα αποκλείστηκαν από τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων που ελέγχουν τα λεωφορεία και τα φορτηγά.

Δηλώσεις προς το συγκεντρωμένο πλήθος έκαναν πολλά μέλη των αντιπολιτευτικών κομμάτων. «Δε θα επιτρέψουμε να μας κλέψουν τη νίκη», δήλωσε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι ηγέτης του «Εθνικού Κινήματος», που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα αποτελέσματα συγκέντρωσε περίπου το 23,8% των ψήφων και κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από το φιλο-προεδρικό κόμμα «Για Μια Νέα Γεωργία» (που φέρεται ότι συγκέντρωσε περίπου το 24,5%). «Ο πρόεδρος πρέπει να αναγνωρίσει την ήττα του ή να παραιτηθεί» κατέληξε ο Σαακασβίλι. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Νίνο Μπουρντζανάντζε, ηγέτης του «Δημοκρατικού Συνασπισμού» και πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ενώ άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους οπαδούς τους να υπερασπίσουν τις ψήφους τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κόμπα Ναρσεμασβίλι προειδοποίησε ότι «οι αρχές δε θα επιτρέψουν παραβιάσεις του νόμου και ταραχές», ενώ και ο Σεβαρντνάτζε κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να «αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση» και διαμήνυσε ότι «οι υπεύθυνοι για πιθανές βίαιες πράξεις θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ