Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το γράμμα του στρατηγού και οι συνέπειες

Τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα κρατάει (Τρίτη βράδυ) ο δημόσιος θόρυβος γύρω από τις νεοναζιστικές δηλώσεις του στρατηγού Ράινχαρντ Γκίντζελ, διοικητή της ελίτ Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων της Μπούντεσβερ. Σε επιστολή του, που το περιεχόμενό της δημοσιεύτηκε την Τρίτη το πρωί στο γερμανικό Τύπο, ο Γκίντζελ επικροτεί τις ναζιστικού περιεχομένου δηλώσεις του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Μάρτιν Χόμαν, ο οποίος σε ομιλία του για την 3η Οκτώβρη («Μέρα της Ενωσης της Γερμανίας») είχε πει ότι δράστης εγκλημάτων δεν είναι μόνο ο γερμανικός λαός (στη διάρκεια της ναζιστικής δικτατορίας), αλλά και οι Εβραίοι που συνεργάστηκαν με τους μπολσεβίκους.

Στην επιστολή του ο στρατηγός γράφει ότι η ομιλία του βουλευτή είναι «άριστη... που σαν αυτή με τέτοιο θάρρος για την αλήθεια και τη σαφήνεια μόνο πολύ σπάνια ακούει και διαβάζει κανείς στη χώρα μας». Και παρακάτω: «Ακόμα κι αν όλοι που συμφωνούν με αυτή την αντίληψη ή που τη διατυπώνουν δυνατά και καθαρά τεθούν αμέσως από τη δημόσια γνώμη μας στη δεξιά ριζοσπαστική γωνία, εσείς μπορεί να είστε βέβαιος ότι με αυτές τις σκέψεις σας μιλάτε μονοσήμαντα από την ψυχή της πλειοψηφίας του λαού μας».

Βέβαια, ο θορυβημένος υπουργός Αμυνας, Πέτερ Στρουκ, (SPD) έδωσε οδηγία στον επιθεωρητή του Πεζικού να θέσει εκτός υπηρεσίας το διοικητή της επίλεκτης ταξιαρχίας και παρακάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιοχάνες Ράου, (επίσης SPD) να αποτάξει το στρατηγό.

Αυτό μπορεί να συμβεί. Τελειώνει όμως μ' αυτό το όλο ζήτημα, που από ορισμένη μερίδα του γερμανικού Τύπου θεωρείται σαν «η κορυφή του παγόβουνου»; Μάλλον όχι, υπογραμμίζει αυτή η πλευρά του Τύπου και ο λόγος είναι ότι η ταξιαρχία αυτή με ειδικές αποστολές, που στρατοπεδεύει στην πόλη Καλμ, θεωρείται σαν «η ελίτ της Μπούντεσβερ». Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (5 Νοέμβρη) σε σχόλιό της γράφει σχετικά: «Ολα σχετικά μ' αυτή (την ταξιαρχία) είναι μυστικά. Ούτε οι βουλευτές του Μπούντεσταγκ, που αποφασίζουν για αποστολές στο εξωτερικό, γνωρίζουν τι έκανε αυτή η μονάδα στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν. Ο Γκίντζελ το αιτιολογεί αυτό με το ότι «τα ευαίσθητα καθήκοντα» της ταξιαρχίας «καθιστούν δυστυχώς αναγκαία μια εχέμυθη συμπεριφορά απέναντι στην κοινή γνώμη και προστατευτική πρόνοια... Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πληροφοριών Στρατικοποίησης, με έδρα το Τίμπινγκεν, Τομπίας Πφλίγκερ, γνωρίζει ότι τα «σκληρά λόγια» του στρατηγού «εκτιμώνται στη μονάδα και είναι συμπτωματικά για όλο το τμήμα».

Ο εκπρόσωπος του ΚΟΔΗΣΟ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Βόλφγκανγκ Γκέρκε, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση υπερασπίζει στο Αφγανιστάν δήθεν την ελευθερία και το κράτος δικαίου, αλλά αυτό «με αξιωματικούς που με αντισημιτικά και δεξιο-ριζοσπαστικά λόγια εμφυσούν το πνεύμα στο τμήμα».

Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία μήνυσε το χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Χόμαν για φανατισμό του λαού και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Πάουλ Σπίγκελ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του σαν «τη χειρότερη περίπτωση αντισημιτισμού», που βίωσε τις τελευταίες δεκαετίες.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανέλαβε καθήκοντα καγκελάριου ο Σολτς (2021-12-09 00:00:00.0)
Ενδοαστικές διεργασίες (2020-02-20 00:00:00.0)
Δεν απέκλεισε συμμετοχή σε «μεγάλο συνασπισμό» (2017-12-09 00:00:00.0)
Στο δίδυμο Γιούνκερ - Σουλτς κατέληξε το αλισβερίσι CDU - SPD (2014-06-21 00:00:00.0)
Το πανό βουλευτών και η συνδιάσκεψη του ΚΟΔΗΣΟ (2002-05-28 00:00:00.0)
Απάνθρωπη υποκρισία (1999-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ