Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το πανό βουλευτών και η συνδιάσκεψη του ΚΟΔΗΣΟ

Δεν είναι μόνο σοσιαλδημοκρατικά και χριστιανοδημοκρατικά στελέχη που κατακρίνουν τους τρεις βουλευτές του ΚΟΔΗΣΟ, που στη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπους, στο Μπούντεσταγκ (23 Μάη), ξεδίπλωσαν πανό που ανέγραφε στα αγγλικά: «Κύριε Μπους και κύριε Σρέντερ σταματήστε τους πολέμους σας!»... Το ίδιο δυσαρεστημένη είναι και η κοινοβουλευτική ηγεσία του ΚΟΔΗΣΟ. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ρόλαντ Κλάους, ζήτησε προσωπικά συγγνώμη από τον Μπους και σε δηλώσεις του στον Τύπο ανακοίνωσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αλλα στελέχη της ΚΟ του Κόμματος εκδήλωσαν δυσαρέσκεια για την «απρεπή» συμπεριφορά των τριών κομματικών συναδέλφων τους.

Οι τρεις βουλευτές αντίθετα δικαιολογούν την αντιπολεμική ενέργειά τους και κατακρίνουν την κοινοβουλευτική ηγεσία για την αίτηση συγγνώμης από τον Μπους. Ετσι η βουλευτίνα Ούλα Γιέλπκε δήλωσε στην «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (25/26 Μάη) ότι το ΚΟΔΗΣΟ σαν αντιπολεμικό κόμμα δεν επιτρέπεται «να ζητάει συγγνώμη από ανθρώπους που σχεδιάζουν παγκόσμιους πολέμους». Ο βουλευτής Βίνφριντ Βολφ δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι η ενέργειά του βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στο κόμμα. Επίσης αναγνώστες της «Νόιες Ντόιτσλαντ» σε δημοσιευόμενες επιστολές τους χαιρετίζουν σαν σωστή την ενέργεια των τριών βουλευτών.

Ο προεκλογικός αγώνας

Η διαμάχη συνεχίστηκε την Κυριακή στην ανατολικογερμανική πόλη Χαλτς όπου πραγματοποιήθηκε προεκλογική συνδιάσκεψη του ΚΟΔΗΣΟ. Και εδώ ο κοινοβουλευτικός ηγέτης προσπάθησε να δικαιολογήσει την ενέργεια συγγνώμης από τον Μπους, αλλά όπως γράφει η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (27 Μάη) «η αίθουσα χειροκρότησε» μια νέα καλλιτέχνιδα που λίγο αργότερα τόνισε ότι «επιθυμεί συχνότερα δράσεις σαν το πανό στο Μπούντεσταγκ». Η εφημερίδα σχολιάζει σχετικά ότι πρόκειται για μια σύγκρουση (μεταξύ βάσης και ηγεσίας) στην οποία το ΚΟΔΗΣΟ «δε βρίσκεται από τη μέρα της επίσκεψης Μπους, αλλά εκδηλώθηκε ανοιχτά πρόσφατα». Κατά τη γνώμη του απεσταλμένου στη Χαλτς συνεργάτη της εφημερίδας το δίλημμα επικεντρώνεται στο εξής: «Οφείλουν οι σοσιαλιστές να κάνουν εποικοδομητική αντιπολίτευση και να μην τρομάζουν περισσότερο από ό,τι πρέπει τους ενδεχόμενους εταίρους σε (κυβερνητικό) συνδυασμό ή οφείλουν να εκδηλώνουν ισχυρότερη διαμαρτυρία;».

Τα ηγετικά στελέχη του κόμματος - η πρόεδρος Γκάμπι Τσίμερ, ο Ρόλαντ Κλάους, ο σενάτορας (τοπικός υπουργός) στο Βερολίνο Γκρέγκορ Γκίζι, ο ομοσπονδιακός διευθυντής Ντίτμερ Μπρατς - δεν άφησαν αμφιβολία ότι το ΚΟΔΗΣΟ μπορεί να αναδειχτεί το Σεπτέμβρη τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στο Μπούντεσταγκ, αλλά πρέπει να αγωνιστεί ως τότε σκληρά και να πείσει τους εκλογείς ότι όσο ισχυρότερο το ΚΟΔΗΣΟ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιρροή του σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι στόχοι του κόμματος εξακολουθούν να είναι, όπως τονίστηκε, ο αγώνας για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη κατά της ανεργίας και τη δίκαιη επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου.

«Το λιγότερο κακό»

Τόσο από το περιεχόμενο των ομιλιών στη Χαλτς, όσο και από άλλες δηλώσεις ηγετικών στελεχών του ΚΟΔΗΣΟ συμπεραίνεται ότι κύριος εκλογικός στόχος είναι η ανάδειξή του σε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά και η παρεμπόδιση εκλογής του Εντμουντ Στόιμπερ στις 22 Σεπτέμβρη σε καγκελάριο: «Ενα ισχυρό ΚΟΔΗΣΟ στο προσεχές Μπούντεσταγκ είναι η καλύτερη συμβολή εναντίον μας κυβέρνησης Στόιμπερ» και η δυνατότητα για το SPD να «ξαναστοχαστεί τις σοσιαλδημοκρατικές παραδόσεις» (Ντίτμερ Μπρατς).

Η πρόεδρος Τσίμερ δήλωσε: Το τίμημα της υποστήριξης της τωρινής κυβέρνησης από το ΚΟΔΗΣΟ είναι μια «πραγματική αλλαγή της πολιτικής του SPD. Περιμένουμε από το SPD να αλλάξει». Και επειδή το ΚΟΔΗΣΟ, όπως υποστήριξε η πρόεδρος, θέλει να αλλάξουν οι συνθήκες - «αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο μια συμμαχία με το SPD σε πανεθνική κλίμακα προς το παρόν είναι απλούστατα εσφαλμένη».

Το σύνθημα της έντασης του προεκλογικού αγώνα που κηρύχτηκε στη Χαλτς έχει την εξήγησή του. Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» δημοσίευσε στις 24 Μάη τα αποτελέσματα μιας μελέτης του κοινωνιολόγου Μίχαελ Χράπα σύμφωνα με τα οποία: το ΚΟΔΗΣΟ έχασε στις πρόσφατες εκλογές του κρατιδίου της Σαξονίας - Ανχάλτης 20% των εκλογέων του και η απώλεια αυτή συγκαλύφτηκε μόνο χάρη στο γεγονός της χαμηλής εκλογικής συμμετοχής.

Μπροστά στα αποτελέσματα αυτά, ο κοινωνιολόγος συνιστά στο ΚΟΔΗΣΟ να παραιτηθεί από ένα μακροπρόθεσμο προσανατολισμό προς το SPD, μια και δεν έχουν κοινό στρατηγικό στόχο. Αλλιώς το ΚΟΔΗΣΟ «κινδυνεύει να περιέλθει στην τάση κατωφέρειας του SPD».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ