Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιθέσεις, εισβολές, ανακαταλήψεις

Νέα επίθεση αυτοκτονίας, λίγες ώρες αφότου ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ χαρακτήρισε «πιθανώς αναγκαία» μια νέα ευρεία στρατιωτική επιχείρηση κατά παλαιστινιακών εδαφών, ενώ ο ισραηλινός στρατός, ήδη, πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επιδρομές στις παλαιστινιακές πόλεις

Ισραηλινά τανκς στους δρόμους της Βηθλεέμ

Associated Press

Ισραηλινά τανκς στους δρόμους της Βηθλεέμ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Αλλεπάλληλες είναι οι εισβολές, αλλά και οι επανακαταλήψεις, κατά περίπτωση, παλαιστινιακών πόλεων, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, από τον ισραηλινό στρατό, που φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας νέας ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης. Παράλληλα, μια νέα βομβιστική επίθεση, χθες το απόγευμα, ανατολικά του Τελ Αβίβ, έμοιαζε να συμπληρώνει κατάλληλα τον απαραίτητο κατάλογο προσχημάτων της ισραηλινής ηγεσίας.

Για δεύτερη φορά, σε δύο μέρες, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, χθες τα ξημερώματα, στη Βηθλεέμ και σε όλη τη γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Μπέιτ Σαχούρ και Μπέιτ Τζάλα, όπως και στον προσφυγικό καταυλισμό Ντεχάισεχ. Στη Βηθλεέμ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και αυστηρός αποκλεισμός, ενώ άρματα αναπτύχθηκαν στην πλατεία Μάγκερ, προκειμένου να αποκλείσουν τυχόν νέα απόπειρα «μαχητών» να εισβάλουν στο Ναό της Γέννησης.

Σε όλη την περιοχή, καταλήφθηκαν σπίτια και διεξάγονται έρευνες από σπίτι σε σπίτι, και σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό συνελήφθη ο τοπικός ηγέτης των Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα, 28χρονος Αχμεντ Μογκχραμπί, καθώς και η αδελφή μιας γυναίκας - καμικάζι που πραγματοποίησε επίθεση στην Ιερουσαλήμ, με 2 νεκρούς, στις 29 Μαρτίου. Την Κυριακή είχε γίνει και άλλη εισβολή. Στόχος φαίνεται ότι ήταν ο τοπικός ηγέτης της Τζιχάντ, του οποίου το σπίτι ανατινάχτηκε, αλλά ο ίδιος δε συνελήφθη.

Υπό κατάληψη παραμένει η Τουλκαρέμ, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αλλεπάλληλες εισβολές, το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σφοδρές μάχες, να σκοτωθεί ένας 55χρονος Παλαιστίνιος άμαχος και ένας Ισραηλινός έφεδρος. Στην Καλκίλια, τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες εισβολές, με την τελευταία τη Δευτέρα τα ξημερώματα. Μόνο στις δύο αυτές πόλεις, συνελήφθησαν περίπου 100 Παλαιστίνιοι, ενώ απροσδιόριστος, αν και αρκετά μεγαλύτερος, φέρεται να είναι ο αριθμός των συνολικών συλλήψεων.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε σύντομη εισβολή και στη Ντόχα, ενώ ανακοίνωσε ότι σκότωσε έναν 16χρονο, στη βόρεια Δ. Οχθη, επειδή οδηγούσε φορώντας ζώνη με εκρηκτικά. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ισραηλινές επιδρομές, τη νύχτα, και στη Χεβρώνα και στη γύρω περιοχή, όπου έγιναν δεκάδες συλλήψεις. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξέφραζε «τη λύπη» του για τη δολοφονία μίας μητέρας και την κόρης της, ενώ εργάζονταν σε αγρό, κοντά στον εποικισμό ελ Μπουρέιγ, στη Λωρίδα της Γάζας, «επειδή θεωρήθηκαν επικίνδυνες».

Νέα επίθεση

Δύο Ισραηλινοί και ο καμικάζι ήταν τα θύματα, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ, της νέας επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε, νωρίς το απόγευμα, στην πόλη Πετάχ Τίκβα, στα ανατολικά περίχωρα του Τελ Αβίβ. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, αναζητώντας και δεύτερο καμικάζι και σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις οι τραυματίες ξεπερνούν τους 25. Μια πρώτη αντίδραση ήταν αυτή του Ντέιβιντ Μπέικερ, από το πρωθυπουργικό γραφείο, που δήλωνε ότι «η παλαιστινιακή τρομοκρατία συνεχίζει να πλήττει γυναικόπαιδα» και συμπλήρωσε ότι «το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να τη σταματήσει». Σε κυβερνητική ανακοίνωση, τονίζεται ότι ο Αραφάτ «μιλά για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν κάνει τίποτε».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο αρχηγός του ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, τόνιζε ότι υπάρχουν στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι οι «τρομοκράτες ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους σε αρκετές πόλεις, όπως Βηθλεέμ, Ραμάλα, Νάμπλους Τζενίν και ίσως χρειαστεί ο ισραηλινός στρατός να προχωρήσει σε νέα μεγάλη επιχείρηση σε βάθος». Οι δηλώσεις Μοφάζ έμοιαζαν, χθες μετά τη νέα επίθεση, εξαιρετικά «προφητικές». Ο υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, υποστήριζε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αποτρέπουν το 90% των επιθέσεων, σταματώντας σχεδόν 2 καμικάζι κάθε μέρα. Στο πλαίσιο του γενικού κλίματος τρομο-λαγνείας, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε και εξουδετέρωσε βόμβα 10 κιλών, χθες το πρωί, στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μεταρρυθμίσεων συζητήσεις

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή αρχίζει, σήμερα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, που τασσόταν υπέρ μιας «τάχιστης ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» ως καλύτερου μέσου αποκλιμάκωσης της έντασης. Την περιοχή εγκατέλειψε, χθες, ο Καναδός ομόλογός του, Μπιλ Γκράχαμ.

Στο μεταξύ, χθες, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωναν ότι εντός της εβδομάδας ο Αραφάτ θα επισημοποιήσει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις στα σώματα ασφαλείας, συμπτύσσοντάς τα από 12 σε 4: Εσωτερικές και εξωτερικές υπηρεσίες ασφαλείας, αστυνομία πόλεων, εθνική δύναμη ασφαλείας, όλα υπό το υπουργείο Εσωτερικών, που, προς το παρόν, ελέγχεται από τον Αραφάτ. Οι αλλαγές αυτές, ουσιαστικά, σχολίαζε η International Herald Tribune, επαναφέρουν στο προσκήνιο τα συμπεφωνημένα του Οσλο, όπου ρητώς προβλέπεται ισραηλινο-παλαιστινιακή συνεργασία ασφαλείας.

Η εξέλιξη φέρεται να έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς οι πρώτοι προσφέρθηκαν, όπως είχαν κάνει και παλαιότερα, να διοργανώσουν τις παλαιστινιακές δυνάμεις αποστέλλοντας τον διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, ενώ οι δεύτεροι επιμένουν ότι πλέον μόνοι τους χειρίζονται με το στρατό τους το θέμα της ασφάλειας και δε χρειάζεται να αλλάξει αυτό σε όλα τα αυτόνομα εδάφη. Μάλιστα, ο ισραηλινός Τύπος υποστηρίζει ότι έγινε μυστική συνάντηση των διευθυντών της CIA και της Μοσάντ, Τένετ και Εφρέμ Χαβεβί, όπου δεν έλειψαν οι διαφωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ