ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Προκλήσεις κυβερνητικών συμβούλων κατά μαθητών - εκπαιδευτικών

Καταγγελία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Με αντικομμουνιστικές κραυγές και επιθέσεις στους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας, εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ Κ. Γρηγορόπουλος, επιχείρησε να δικαιολογήσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης την οποία υπηρετεί. Συγκεκριμένα, στο ΝΣ της Τρίτης 4/11, όπου τέθηκε το αίτημα να μην καταργηθούν οι τρεις ειδικότητες ΤΕΕ που γίνονταν τις απογευματινές ώρες για να εξυπηρετούν εργαζόμενους μαθητές που μένουν στην ύπαιθρο και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μετακίνησή τους, εκπαιδευτικοί και μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή και απαράδεκτη στάση από την πλευρά της πλειοψηφίας του ΝΣ και ειδικά του προέδρου του ΝΣ, Κ. Γρηγορόπουλου. Η επίθεση στράφηκε και κατά του ΚΚΕ γιατί προκαλεί, όπως είπε, τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών. Οι προκλήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας και του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου ξεπέρασαν κάθε όριο, φθάνοντας σε προπηλακισμούς κατά των παρόντων μαθητών και εκπαιδευτικών. Τελικά οδήγησαν στη διάλυση της συνεδρίασης.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει την πρωτοφανή επίθεση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το 3ο ΤΕΕ, που οδήγησε και στη διάλυση της συνεδρίασης. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι κάμερες που ήταν εκεί κατέγραψαν τα γεγονότα. Την απαράδεκτη πρόταση που εισήγαγε ο υπεύθυνος Παιδείας του ΝΣ Π. Μεταλλινός για κατάργηση του 3ου ΤΕΕ, τις προκλητικές και υβριστικές δηλώσεις της πλειοψηφίας του ΝΣ και του προέδρου του (ανήκουν και οι δύο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ) προς τους εκπαιδευτικούς. Την άρνηση του προέδρου του ΝΣ να δώσει το λόγο στο διευθυντή του 3ου ΤΕΕ Σ. Καρύδη, την απαράδεκτη συμπεριφορά τους προς τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ν. Μεταλλινό και τη βίαιη επίθεση που του έκανε ο νομικός σύμβουλος του προέδρου του ΝΣ πετάγοντας προς το μέρος του ποτήρι με νερό! Επίσης κατέγραψαν την αντι-ΚΚΕ επίθεση του προέδρου του ΝΣ.

Η ΝΕ Κέρκυρας δηλώνει πως δε θα σταματήσει να στέκεται αλληλέγγυα σε όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και στη δουλιά. Θεωρεί ότι η επίθεση αυτή δεν έγινε τυχαία. Ηταν μία καλά σκηνοθετημένη παράσταση, με στόχο την απόκρυψη των επιπτώσεων που γεννάει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στους χώρους της Παιδείας.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Αθωώθηκαν οι δύο γονείς που συμπαραστάθηκαν στους μαθητές

Στιγμιότυπο από τις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον αυταρχισμό της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
Στιγμιότυπο από τις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον αυταρχισμό της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
Συνεχίζεται κανονικά η βιομηχανία δικών που έχει στηθεί σε βάρος μαθητών που διεκδικούν μια καλύτερη Παιδεία και των γονιών τους, επειδή συμπαραστέκονται στον αγώνα των παιδιών τους. Σε διάστημα μιας βδομάδας στην Καλλιθέα Αττικής οδηγήθηκαν στα δικαστήρια μαθητές και γονείς με κατηγορίες που βασίζονται στη γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 6/12/1999 που ουσιαστικά ποινικοποιούσε τις κινητοποιήσεις των μαθητών.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν χτες ο Ι. Χαλκιδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου λυκείου Καλλιθέας και η Αν. Πουλούδη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου. Και οι δύο κατογουρούνταν ότι παρεμπόδιζαν τους μαθητές να εισέλθουν στις αίθουσες να κάνουν μάθημα!

Το κατηγορητήριο που έστησε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κατέρρευσε και οι δύο γονείς που συμπαραστάθηκαν στους αγώνες των παιδιών τους για ένα καλύτερο μέλλον, αθωώθηκαν.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μόλις πριν μια βδομάδα, στις 27/10/03, κατηγορούμενοι ήταν μαθητές και πάλι του 7ου λυκείου Καλλιθέας, γιατί συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις.

Το πρόβλημα της ποινικοποίησης των αγώνων γίνεται όλο και πιο έντονο. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Καλλιθέας είναι η τέταρτη φορά, τον τελευταίο καιρό, που οδηγούνται στα δικαστήρια με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μαθητές λυκείων και οι γονείς τους. Οι πρώτοι γιατί συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις και οι δεύτεροι γιατί συμπαραστέκονταν στους αγώνες των παιδιών τους.

«Ξεσπάθωσε» ο νομάρχης Θεσσαλονίκης

«Ξεσπάθωσε» ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης ενάντια στην κυβέρνηση με χτεσινή του ανακοίνωση γιατί δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και δε χρηματοδοτεί την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων που θα ανακουφίσουν το νομό από το τεράστιο πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει. Δηλώνει μάλιστα «αποφασισμένος για κάθε μορφή αγώνα» προκειμένου να φτάσουν τα απαραίτητα κονδύλια στη Νομαρχία.

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι ένα το κρατούμενο, όπως και το γεγονός ότι αποτελεί πολιτική επιλογή η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, τη στιγμή μάλιστα που ο ΟΣΚ πρόσφατα παραδόθηκε στους ιδιώτες. Ξεχνάει ωστόσο ο κ. Ψωμιάδης πως το κόμμα της ΝΔ με το οποίο εκλέχθηκε νομάρχης στηρίζει σταθερά και έμπρακτα αυτή την πολιτική. Οπως επίσης ξεχνάει ότι οι φραστικοί λεονταρισμοί ποτέ δεν έλυσαν προβλήματα. Το πρόβλημα της σχολικής στέγης μπορεί να λυθεί μόνο στην προοπτική ενός κοινού αγώνα εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών, δήμων και φορέων που θα θέσει προωθημένα αιτήματα και θα τα διεκδικήσει δυναμικά. Πρόταση που επαναλαμβάνει καιρό τώρα η ΝΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ