Motion Team |
Το χτεσινό ΚΥΣΕΑ ουσιαστικά επικύρωσε τις σχετικές εισηγήσεις, στις οποίες πρόσφατα είχε καταλήξει το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ). Αυτό για το οποίο αποφάσισαν χτες είναι η νέα δομή δυνάμεων, δηλαδή η διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς για τις άλλες πλευρές της ανασυγκρότησής τους, όπως η σύνθεση (μισθοφόροι) και οι εξοπλισμοί, είχαν υπάρξει προηγούμενες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.
Οι εν λόγω αλλαγές είναι σε πιστή εφαρμογή των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων, όπως αυτό προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις στην Αθήνα του γγ του ΝΑΤΟ. Αφορούν στην οροφή του στρατεύματος, στις αποσύρσεις οπλικών συστημάτων και στις καταργήσεις σχηματισμών και μονάδων. Πρόκειται για αλλαγές που εντάσσονται στο όλο πλέγμα αναδιαρθρώσεων, που ήδη εφαρμόζονται στις Ενοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια των αμερικανοΝΑΤΟικών απαιτήσεων για ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις που θα στελεχώνονται από Επαγγελματίες Οπλίτες. Δηλαδή, Ενοπλες Δυνάμεις που θα έχουν ως κύρια αποστολή τους ρόλους επεμβατικούς, εκτός συνόρων, στα πλαίσια της επιβολής της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού.
Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις σε οπλικά συστήματα, όπως άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, επιβάλλονται από την ίδια τη συνθήκη περί μείωσης των συμβατικών εξοπλισμών (CFE), λόγω της αγοράς νέων αντίστοιχων συστημάτων. Σύμφωνα με τη νέα δομή που ανακοινώθηκε, η νέα οροφή προσωπικού από 178.500, που ήταν μέχρι σήμερα, καθορίζεται στους 142.000 άνδρες και γυναίκες.
Motion Team |
Οσο για τον «εξ ανατολών κίνδυνο», από την Τουρκία, όπου ο Γ. Παπαντωνίου παραδέχεται ότι «παραμένει ενεργός», πιο πολύ χρησιμοποιείται ως άλλοθι, για να γίνουν αποδεκτές από το λαό οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες που ξοδεύει η Ελλάδα. Επίσης, επικαλέστηκε και το λεγόμενο δόγμα του «ενιαίου αμυντικού χώρου με την Κύπρο που επιβάλλει στην Ελλάδα μια δομή δυνάμεων και ένα οπλοστάσιο που να είναι σε θέση να καλύπτει αμυντικά και τον αμυντικό χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Εξειδικεύοντας τους «σοβαρούς λόγους» που επιβάλλουν αυτές τις αλλαγές, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε την «εμφάνιση των ασύμμετρων απειλών, που συνδέονται με την αστάθεια στις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας». Οι «ασύμμετρες απειλές» συνδέονται, όπως είπε, «με γενικότερους λόγους που υποκινούν τη διεθνή τρομοκρατία, αλλά και με το οργανωμένο έγκλημα, την ενδεχόμενη έκρηξη κύματος λαθρομεταναστών». Επίσης, «η ανάγκη της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, είτε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία μετέχουμε και μετέχουμε ενεργά στο αμυντικό σκέλος της είτε στο πλαίσιο ευρύτερων διεθνών αποστολών».
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το Στρατό Ξηράς: Συνολικά, καταργούνται η 1η Στρατιά, το Γ΄ Σώμα Στρατού, 8 Μεραρχίες, 9 Ταξιαρχίες, 3 Συντάγματα Καταδρομών και 1 Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών. Συναρτώμενες με αυτές τις καταργήσεις, είναι και οι καταργήσεις οργανικών θέσεων, 3 Αντιστρατήγων, 9 Υποστρατήγων και 25 Ταξιαρχών.
Σε ό,τι αφορά τις οροφές οπλικών συστημάτων, την περίοδο 2002-2005 αποσύρονται:
Α. Στρατός Ξηράς
Β. Πολεμικό Ναυτικό
Γ. Πολεμική Αεροπορία
Προβλέπονται, επίσης, αντίστοιχες μειώσεις για την περίοδο 2005-2010.
Επίσης, χτες το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να παρατείνει για ένα χρόνο τη θητεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγού Γ. Αντωνακόπουλου.
Από κοινού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν τη σύμβαση για την είσοδο εφτά νέων χωρών στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό
Από κοινού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επικύρωσαν χθες στη Βουλή την είσοδο στο ευαγές ίδρυμα, που λέγεται ΝΑΤΟ, επτά νέων χωρών (Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία), προκειμένου να υλοποιηθεί αποτελεσματικότερα το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ για την - μέσω επεμβάσεων - αστυνόμευση όλου του πλανήτη.
Καταψηφίζοντας τη σχετική συμφωνία, η Λ. Κανέλλη, εκ μέρους του ΚΚΕ, υπενθύμισε ότι το 1999, μεσούντων των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, εκπονήθηκε το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, ενός «ιμπεριαλιστικού στρατιωτικού μηχανισμού, πανάκριβου όχι μόνο σε κεφάλαια, αλλά και σε κόστος ανθρώπινων ζωών, που προωθεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στο απέραντο πεδίο της διεθνούς αγοράς».
Οι οικονομίες των νέων χωρών που μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, τόνισε, θα εξαρθρωθούν, γιατί πρέπει να αλλάξει το αμυντικό τους σύστημα και να έχουν μία και μοναδική πηγή αγοράς, την αμερικάνικη.
Η κύρωση της συμφωνίας έγινε παρουσία του Βούλγαρου Προέδρου που επισκέπτεται τη χώρα μας και η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι και η Βουλγαρία θα μπει στο ΝΑΤΟ, αφού η συμφωνία πάει στις ΗΠΑ για επικύρωση και μετάφραση και πρόσθεσε: «Τέτοια δημοκρατία έχουμε. Θα στείλουμε τη συμφωνία που παίρνουμε εμείς εδώ σήμερα, θα βάζουμε τις χώρες στο μαντρί - που αναγκαστικά μπαίνουν - και θα μας την επικυρώσει ο Μπους. Είμαστε τόσο ανεξάρτητοι και τόσο δημοκράτες, που ό,τι ψηφίζουμε αυτήν τη στιγμή εδώ μέσα, δε μετράει».
Οσον αφορά δε τους ισχυρισμούς για την υπεράσπιση της δημοκρατίας από το ΝΑΤΟ, η Λ. Κανέλλη τόνισε η δημοκρατία τους φαίνεται στο Αφγανιστάν, όπου, με τη ΝΑΤΟική παρουσία, το μοναδικό κέρδος ήταν η επαναφορά της μπούργκας και η άνοδος της παραγωγής του οπίου. Η δημοκρατικότητά τους, δε, φαίνεται και στο εσωτερικό των χωρών που μπαίνουν, όπως στη Λιθουανία, όπου είναι στη φυλακή στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, διευκρινίζοντας, όμως, ότι το κόμμα του υποστηρίζει την είσοδο αυτών των χωρών στον έτερο ιμπεριαλιστικό οργανισμό, την ΕΕ.