Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Οπως επιβάλλουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Motion Team

Με τις χτεσινές αποφάσεις για τη νέα δομή δυνάμεων, που πήρε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, κλείνει ο κύκλος, σε επίπεδο αποφάσεων και σχεδιασμού, της ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων στα πλαίσια των σύγχρονων ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων.

Το χτεσινό ΚΥΣΕΑ ουσιαστικά επικύρωσε τις σχετικές εισηγήσεις, στις οποίες πρόσφατα είχε καταλήξει το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ). Αυτό για το οποίο αποφάσισαν χτες είναι η νέα δομή δυνάμεων, δηλαδή η διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς για τις άλλες πλευρές της ανασυγκρότησής τους, όπως η σύνθεση (μισθοφόροι) και οι εξοπλισμοί, είχαν υπάρξει προηγούμενες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Οι εν λόγω αλλαγές είναι σε πιστή εφαρμογή των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων, όπως αυτό προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις στην Αθήνα του γγ του ΝΑΤΟ. Αφορούν στην οροφή του στρατεύματος, στις αποσύρσεις οπλικών συστημάτων και στις καταργήσεις σχηματισμών και μονάδων. Πρόκειται για αλλαγές που εντάσσονται στο όλο πλέγμα αναδιαρθρώσεων, που ήδη εφαρμόζονται στις Ενοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια των αμερικανοΝΑΤΟικών απαιτήσεων για ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις που θα στελεχώνονται από Επαγγελματίες Οπλίτες. Δηλαδή, Ενοπλες Δυνάμεις που θα έχουν ως κύρια αποστολή τους ρόλους επεμβατικούς, εκτός συνόρων, στα πλαίσια της επιβολής της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού.

Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις σε οπλικά συστήματα, όπως άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, επιβάλλονται από την ίδια τη συνθήκη περί μείωσης των συμβατικών εξοπλισμών (CFE), λόγω της αγοράς νέων αντίστοιχων συστημάτων. Σύμφωνα με τη νέα δομή που ανακοινώθηκε, η νέα οροφή προσωπικού από 178.500, που ήταν μέχρι σήμερα, καθορίζεται στους 142.000 άνδρες και γυναίκες.

Ο από «βορρά κίνδυνος»


Motion Team

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου επικαλέστηκε «σοβαρούς λόγους», που επέβαλαν αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Είναι «οι σημερινές απειλές» που προκύπτουν από τις «αλλαγές στα δεδομένα ασφάλειας που αφορούν και τη χώρα, αλλά και το διεθνή περίγυρό της». Με απλά λόγια, η κάλυψη των σύγχρονων ιμπεριαλιστικών αναγκών. Μάλιστα, ανάμεσα στους λόγους που ανέφερε είναι και ότι «εξέλιπε ο από βορρά κίνδυνος, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πλέον κίνδυνο επίθεσης από τα βόρεια σύνορά της». Αυτό βέβαια είναι μια παραδοχή ότι υπήρχε «από βορρά κίνδυνος» και ότι σε αυτόν ήταν προσανατολισμένες οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Οσο για τον «εξ ανατολών κίνδυνο», από την Τουρκία, όπου ο Γ. Παπαντωνίου παραδέχεται ότι «παραμένει ενεργός», πιο πολύ χρησιμοποιείται ως άλλοθι, για να γίνουν αποδεκτές από το λαό οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες που ξοδεύει η Ελλάδα. Επίσης, επικαλέστηκε και το λεγόμενο δόγμα του «ενιαίου αμυντικού χώρου με την Κύπρο που επιβάλλει στην Ελλάδα μια δομή δυνάμεων και ένα οπλοστάσιο που να είναι σε θέση να καλύπτει αμυντικά και τον αμυντικό χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξειδικεύοντας τους «σοβαρούς λόγους» που επιβάλλουν αυτές τις αλλαγές, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε την «εμφάνιση των ασύμμετρων απειλών, που συνδέονται με την αστάθεια στις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας». Οι «ασύμμετρες απειλές» συνδέονται, όπως είπε, «με γενικότερους λόγους που υποκινούν τη διεθνή τρομοκρατία, αλλά και με το οργανωμένο έγκλημα, την ενδεχόμενη έκρηξη κύματος λαθρομεταναστών». Επίσης, «η ανάγκη της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, είτε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία μετέχουμε και μετέχουμε ενεργά στο αμυντικό σκέλος της είτε στο πλαίσιο ευρύτερων διεθνών αποστολών».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το Στρατό Ξηράς: Συνολικά, καταργούνται η 1η Στρατιά, το Γ΄ Σώμα Στρατού, 8 Μεραρχίες, 9 Ταξιαρχίες, 3 Συντάγματα Καταδρομών και 1 Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών. Συναρτώμενες με αυτές τις καταργήσεις, είναι και οι καταργήσεις οργανικών θέσεων, 3 Αντιστρατήγων, 9 Υποστρατήγων και 25 Ταξιαρχών.

Σε ό,τι αφορά τις οροφές οπλικών συστημάτων, την περίοδο 2002-2005 αποσύρονται:

Α. Στρατός Ξηράς

  • 325 Αρματα Μάχης
  • 413 Πυροβόλα Μάχης

Β. Πολεμικό Ναυτικό

  • 14 Πολεμικά Πλοία

Γ. Πολεμική Αεροπορία

  • 104 Αεροσκάφη διαφόρων τύπων

Προβλέπονται, επίσης, αντίστοιχες μειώσεις για την περίοδο 2005-2010.

Επίσης, χτες το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να παρατείνει για ένα χρόνο τη θητεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγού Γ. Αντωνακόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ