Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ανάγκη για «νέα» λιτότητα!

Την «πραγματική κατάσταση» της οικονομίας κατά τρόπο που να δικαιολογεί την ανάγκη επιτάχυνσης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αναδεικνύει ο Κ. Καραμανλής, «ενθαρρύνοντας» ταυτόχρονα και την κυβέρνηση Σημίτη να προχωρήσει ταχύτερα.

«Η πιο προβληματική περιοχή της οικονομίας και της κυβερνητικής πολιτικής εντοπίζεται στο λαβύρινθο του δημοσιονομικού χάους», τόνισε μιλώντας σε συνέδριο της «Χέραλντ Τριμπιούν». Ο πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποίησε, άλλη μια φορά, ως «όπλα» τις εκθέσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ιδιαίτερα την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, όπως είπε, επισημαίνει τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών, αμφισβητεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και εκτιμά στο διπλάσιο το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσχεδιασμένη πλαστογραφία της οικονομίας και τήρηση διπλών βιβλίων, προκειμένου να αποκρύψει τα τεράστια νέα χρέη και τα δημοσιονομικά ελλείμματα που διευρύνονται. Η αιτία, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, βρίσκεται στο «διαχειριστικό κράμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε έως τώρα», στην «ανυπαρξία συγκροτημένης πολιτικής», στην «αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», όπως οι γνήσιες αποκρατικοποιήσεις και η απελευθέρωση των αγορών, καθώς και στην αδυναμία έγκαιρης και πλήρους αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων. Ακριβώς αυτά υπόσχεται να κάνει η κυβέρνησή του, η οποία «θα αφήσει πίσω το διαχειριστικό μοντέλο της συντήρησης» και θα προχωρήσει μια «νέα πολιτική» στη «νέα εποχή». Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της «νέας οικονομικής πολιτικής», είπε ότι θα ξεκινήσει «με πλήρη καταγραφή της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης», ακριβώς για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ανάγκη της «νέας» λιτότητας και «νέας» περικοπής των κοινωνικών δαπανών. Στις προτεραιότητες, επίσης, περιλαμβάνονται «η απελευθέρωση των αγορών για την προσέλκυση και την ανάπτυξη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών», ενώ ετοιμάζουν «νέο» αναπτυξιακό νόμο με βασικό κριτήριο «την παραγόμενη προστιθέμενη αξία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας», καθώς και νέο φορολογικό καθεστώς με κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα, τη σταθερότητα και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την παροχή ισχυρών κινήτρων για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρόλο που εκτίμησε ότι σύμφωνα με τους πλέον συγκρατημένους υπολογισμούς το κόστος θα ξεπεράσει τουλάχιστον κατά 1,5 δισ. ευρώ τον αρχικό προϋπολογισμό, ωστόσο ζήτησε «να συμβάλουμε όλοι ώστε να διοργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες». Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι «στο μεσοδιάστημα της επομένης των εκλογών και έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τίποτα δε θα διαταράξει τη διαδικασία διοργάνωσης των Αγώνων».

Αναπότρεπτη η νίκη

Αναπότρεπτη εμφάνισε τη νίκη της στις εκλογές η ηγεσία της ΝΔ, χρησιμοποιώντας άλλη μια φορά τα γκάλοπ ως πολύτιμα εργαλεία για την εμπέδωση αυτής της εντύπωσης.

«Το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου (6,8%) είναι διαχρονικό και παγιωμένο», δήλωσε ο Γ. Σουφλιάς σχολιάζοντας τη χτεσινή δημοσκόπηση και επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη μεγάλη (8%) διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ, καθώς και την «παράσταση νίκης» που δείχνει ότι «η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές». Ταυτόχρονα επιχείρησε να δικαιώσει τη στάση του κόμματός του απέναντι στην παροχολογία, σημειώνοντας ότι «ο αχαλίνωτος λαϊκισμός της κυβέρνησης, η παροχολογία και η προσπάθειά της να κάνει το "άσπρο μαύρο" δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα». Το πολιτικό συμπέρασμα, κατά τον επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, είναι ότι το πολιτικό σκηνικό δεν αλλάζει, παρόλο που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό που δίνει το γκάλοπ στο κόμμα Καρατζαφέρη, στελέχη της Ρηγίλλης εμφανίζονταν επιδεικτικά αδιάφορα, αλλά άφηναν και υπαινιγμούς για «σκόπιμες παρεμβάσεις» στη δημοσκόπηση με στόχο να δημιουργηθεί «πρόβλημα από τα δεξιά» στη ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ