Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Στρατηγικός στόχος ο Καύκασος!

Εντονότερη συνεργασία στις στρατηγικά σημαντικές περιοχές του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, όπου ο ΟΑΣΕ διαθέτει μεγάλη πείρα, ζήτησε ο αποχωρών γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε χθεσινή ομιλία του στο Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη).

Επισημαίνοντας πως οι κίνδυνοι σήμερα προέρχονται από μακριά, ο Τζ. Ρόμπερτσον εξέφρασε την πεποίθησή του πως με «διεθνείς συνεργασίες θα είναι δυνατή στο μέλλον η διασφάλιση της ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου». Οπως είπε, μπορεί το ΝΑΤΟ να μην έχει την πρόθεση να συμπεριφέρεται ως «παγκόσμιος χωροφύλακας», επιθυμεί όμως να δραστηριοποιείται γρήγορα και αποτελεσματικά και να προστατεύει τον πληθυσμό και τις ένοπλες δυνάμεις από όπλα μαζικής καταστροφής και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική, για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου, η σταθερότητα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ως παράδειγμα μιας αποτελεσματικής συνεργασίας, ο Τζ. Ρόμπερτσον ανέφερε εκείνη ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΟΑΣΕ, στην αποτροπή ενός εμφύλιου πολέμου στην ΠΓΔΜ, ενώ χαιρέτισε ως μεγάλη επιτυχία για το ΝΑΤΟ την αποστολή του στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που έφερε ασφάλεια και σταθερότητα στη νοτιανατολική Ευρώπη.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για την ένταξη και άλλων χωρών», τόνισε στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη. Ο Τζ. Ρόμπερτσον ανέφερε πως οι επτά χώρες - μελλοντικά μέλη του ΝΑΤΟ - Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία - θα ανταμειφθούν για τις προσπάθειές τους, ενώ συγχρόνως εξέφρασε την υποστήριξή του για μια ισχυρή Ρωσία και μια ισχυρή Ουκρανία, με τις οποίες, όπως είπε, το ΝΑΤΟ αναπτύσσει ιδιαίτερες σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ