Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΒΑΘΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ;

«ΜΑΥΡΗ» ΕΙΚΟΝΑ... «Ξενοφοβικοί, ανασφαλείς, θρησκευόμενοι, τηλεορασόπληκτοι και δύσπιστοι με τους πολιτικούς εμφανίζονται οι Ελληνες, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται κεντρώοι με τάσεις συντηρητικοποίησης, σύμφωνα με έρευνα σε δείγμα περίπου 2.500 ατόμων που διενήργησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, σε μια προσπάθεια να καταγράψει την αντίδραση των πολιτών στις προκλήσεις της νέας εποχής... Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 62,5% θεωρεί πως οι άνθρωποι καιροφυλακτούν για να εκμεταλλευθούν ο ένας τον άλλο, το 79,2% πιστεύει πως οι αλλοδαποί πρέπει να φεύγουν από τη χώρα εάν διαπράξουν οποιαδήποτε, ανεξαρτήτου βαρύτητας, ποινική πράξη, το 83,95% θεωρεί πως οι πολιτικοί ενδιαφέρονται κυρίως για τις ψήφους...» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΕΥΡΗΜΑΤΑ-ΣΟΚ... «Ενδιαφέροντα ευρήματα, που όμως προκαλούν σοκ, αναδεικνύονται για τους Ελληνες, από πανευρωπαϊκή έρευνα. Οι Ελληνες προβάλλουν πιο θρήσκοι απ' όλους τους Ευρωπαίους, δηλώνουν εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και τους νόμους, παρ' όλο που δεν εμπιστεύονται ούτε Βουλή ούτε πολιτικούς. Είναι λιγότερο ανεκτικοί απέναντι στους ξένους, τους ομοφυλόφιλους και τους αλλόθρησκους. Πρώτοι στην παρακολούθηση τηλεόρασης, ίσως γι' αυτό είναι τελευταίοι στις κοινωνικές και φιλικές επαφές» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΚΕΝΤΡΩΟΙ... «Πιστοί στις παραδόσεις, στην οικογένεια και στη θρησκεία παραμένουν οι Ελληνες, ενώ γυρίζουν όλο και περισσότερο την πλάτη στην πολιτική. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες, κοιτάζει το... πορτοφόλι της και τιμά την Αστυνομία και τους νόμους. Και, στην πολιτική κλίμακα, αυτοπροσδιορίζεται ως "κεντρώα"» («ΝΕΑ»).

ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ... «Ο Ελληνας προσεύχεται σχεδόν κάθε μέρα, πιστεύει απόλυτα στο θεσμό της οικογένειας, εμπιστεύεται την αστυνομία, αλλά όχι και το... διπλανό του. Θεωρεί τους ξένους υπεύθυνους για τα χαμηλά ημερομίσθια και την ανεργία, δεν θέλει να ακούει για πολιτική και βλέπει μόνο τηλεόραση. Μια αποκαλυπτική ευρωπαϊκή έρευνα για το ποιοι είμαστε και σε τι πιστεύουμε» («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ... «Η θρησκεία και η Εκκλησία έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία για τους Ελληνες απ' ό,τι για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όπως φαίνεται από μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της "γηραιάς ηπείρου". Στην ίδια έρευνα, οι πολίτες της χώρας μας διαπιστώνουν ότι η κοινωνία μας πλέον χαρακτηρίζεται από την απομόνωση, τον εγωισμό και την ιδιοτέλεια, δείχνουν να απορρίπτουν τον πολιτικό κόσμο, να αποξενώνονται από την πολιτική και να αδιαφορούν γι' αυτήν» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική προϊστορική πόλη στην Αντίπαρο (2011-05-28 00:00:00.0)
Κάθε πέρσι και... καλύτερα (2005-04-08 00:00:00.0)
Σε Αμερικανούς η αρχαία Μαργιανή; (2005-03-22 00:00:00.0)
«Διαχείριση εντυπώσεων» για το γκάλοπ (2005-02-26 00:00:00.0)
Θεοκρατική εκπαίδευση; (2002-03-24 00:00:00.0)
"Ενώνεται" ο κυβερνητικός συνασπισμός (1998-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ