Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε Αμερικανούς η αρχαία Μαργιανή;

Ανακοίνωση του φημισμένου Ελληνορώσου αρχαιολόγου Βίκτορα Σαρηγιαννίδη για τα ευρήματα και τη σιγή... του ελληνικού ΥΠΠΟ

Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης
Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης
Την οικονομική βοήθεια του αμερικανικού περιοδικού «Νάσιοναλ Τζεογκράφικ» αναγκάστηκε να δεχτεί ο διεθνούς φήμης Ρώσος αρχαιολόγος, ελληνικής καταγωγής, Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, για να μπορέσει να συνεχίσει τις σημαντικές ανασκαφές του στη Μαργιανή, στην έρημο Καρακούμ της Τουρκμενίας, αφού η ελληνική κυβέρνηση «κωφεύει» στα αιτήματα χρηματοδότησης.

Αυτό προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου του επιστήμονα (18/3/2005), που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η μεγάλη ανασκαφή χρειάζεται 17.000 ευρώ ετησίως για να μπορέσει να συνεχιστεί, ωστόσο το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού πέρσι δεν έδωσε τα χρήματα, ενώ φέτος δεν έχει απαντήσει στο αίτημα. Προφανώς θα θεωρείται πολύ... «κρατικοδίαιτο» αυτό για την κυβέρνηση.

Πρόκειται για ανασκαφή, που σύμφωνα με τον αρχαιολόγο αποκάλυψε μια «μικρή Μεσοποταμία» με επτά ναούς και ένα «καταπληκτικό ανάκτορο», η είσοδος του οποίου «παραπέμπει στη μνημειώδη αρχιτεκτονική του Αιγαίου και κυρίως στα ανάκτορα της Κνωσού». Τα ευρήματα χρονολογούνται στο τέλος της 3ης και αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. και πάντα σύμφωνα με τον αρχαιολόγο πρόκειται για την πόλη που «αποτελεί την πατρίδα του Ζωροαστρισμού, της αρχαιότερης θρησκείας στον κόσμο». Στα 15 στρέμματα της ανασκαφής περιλαμβάνεται και η νεκρόπολη, με πάνω από 3.000 τάφους να έχουν αποκαλυφθεί.

Αναπαράσταση του Ανακτόρου της Μαργιανής
Αναπαράσταση του Ανακτόρου της Μαργιανής
Σύμφωνα με τον Β. Σαρηγιαννίδη, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι λαοί της Κεντρικής Ασίας γνώριζαν τον κρητομινωικό πολιτισμό, ενώ έφτασαν στην Ασία από τη Μεσόγειο προς αναζήτηση καλλιεργήσιμης γης μετά από μια μεγάλη ξηρασία πριν 4.500 χρόνια. Η πόλη δεν έχει ακόμη ανασκαφεί και οι έρευνες επικεντρώνονται προς το παρόν στο νεκροταφείο, όπου το 2004 βρήκε έξι βασιλικούς τάφους με χρυσά και ασημένια σκεύη, ένα περίφημο ψηφιδωτό, ένα γυναικείο κεφάλι που ονομάζει ο ίδιος «Νεφερτίτη της Ανατολής», ένα ολόχρυσο βάζο (βάρους 1 κιλού) και δύο μπρούντζινους τροχούς άμαξας, τους αρχαιότερους που βρέθηκαν ποτέ στην Ασία.

Οι Αμερικανοί φυσικά, μέσω του «National Geographic», το οποίο πήρε και το δικαίωμα προβολής των ευρημάτων του αρχαιολόγου, ο οποίος - θυμίζουμε - ανακάλυψε και το θησαυρό της Βακτριανής στο Αφγανιστάν, θέλουν να παρουσιάσουν και τις δύο πολύ σημαντικές ανακαλύψεις στη χώρα τους, αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι «θα είναι λυπηρό να μην είναι η Ελλάδα επικεφαλής της ανασκαφής, αλλά οι Αμερικανοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ