Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ισμήνη» από το Βελιγράδι

Η θεατρική ομάδα του Τμήματος Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου παρουσιάζει αποσπάσματα του ποιητικού έργου του Γ. Ρίτσου «Ισμήνη» (ελληνικά και σερβικά) συνδεδεμένο με τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Θ. Παπακωνσταντίνου και σέρβικα τραγούδια.

Η ωριαία παράσταση παρουσιάστηκε στο Βελιγράδι (Ιούνη και Νοέμβρη 2004) και περιόδευσε στη Βόρεια Ελλάδα (Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Σκύδρα, Εδεσσα, Φλώρινα), φιλοξενούμενη δήμων και πανεπιστημίων. Θα ακολουθήσει παρουσίασή της σε πόλεις της Σερβίας, στη Σόφια και στη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου για φοιτητές όλων των τμημάτων ξένων φιλολογιών (29 Τμήματα).

Η περιοδεία περιλαμβάνει: Αριδαία Αλμωπίας (21/3, πολιτιστική αίθουσα «Ξενιτίδειο»). Αθήνα (23/3, AULA - Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου). Θέατρο «Χυτήριο» (24/3). Λαμία (27/3, Δημοτικό θέατρο). Λάρισα (29/3, Δημοτικό Ωδείο). Τύρναβος (30/3, Δημοτικό θέατρο). Θεσσαλονίκη (1/4, πολιτιστική αίθουσα «Ολυμπιάδα», Ολυμπιάδος 99).

Η παράσταση άρχισε σαν άσκηση στη γλώσσα, κάτι που έκανε τα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα. Στην πορεία κατέληξε να γίνει μια ουσιαστική ελληνο-σερβική συνεργασία, που το αποτέλεσμά της παρουσιάζει μεγάλο και πολύπλευρο ενδιαφέρον. Ο μονόλογος της Ισμήνης μοιράζεται σε 6 πρόσωπα - 3 ζευγάρια που μιλάνε το ελληνικό κείμενο και τη μετάφρασή του στα σερβικά. Η σκηνοθεσία και τα σκηνικά συμπληρώνουν την παράσταση με ένα ιδιαίτερο συμβολισμό. Στη σκηνή εμφανίζεται και η θρηνούσα Αντιγόνη, μιλώντας το αρχαίο κείμενο του Σοφοκλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ