ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να ποιοι είναι οι «εύποροι συνταξιούχοι»!

Χυδαία επίθεση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, που είναι καταδικασμένοι να επιβιώνουν με συντάξεις πείνας, εξαπέλυσε η κυβέρνηση. Από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλος τόλμησε να μιλήσει για το μοντέλο του «εύπορου συνταξιούχου», το οποίο όπως είπε πρέπει να ανατραπεί.

Σε ποιους όμως εύπορους συνταξιούχους επιτίθεται ο υφυπουργός Εργασίας; Μήπως στους 322.000 συνταξιούχους που πήραν το ΕΚΑΣ το 2002, γιατί η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι χωρίς αυτό το ελάχιστο βοήθημα δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν; ΄Η μήπως επιτίθεται στους 380.000 συνταξιούχους για τους οποίους η κυβέρνηση με τη «Χάρτα Σύγκλισης» τους δίνει το 2004 μερικά ευρώ παραπάνω από την πενιχρή τους σύνταξη για να μην εξαθλιωθούν;

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατώτερη σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ το 2003 είναι 392 ευρώ, ενώ σε περίπτωση θανάτου είναι μόλις 353 ευρώ. Αντίστοιχα στο ΤΕΒΕ η κατώτερη σύνταξη γήρατος είναι 330 ευρώ και θανάτου 277 ευρώ.

Αλλά δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι του ΕΚΑΣ που ζουν στον πάτο του βαρελιού. Τα επίσημα στοιχεία και του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων αποδεικνύουν περίτρανα «αυτό που ο κόσμος το 'χει τούμπανο...». Οτι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων φυτοζωεί. Οτι τα «περήφανα γερατειά» αργοπεθαίνουν στο περιθώριο. Οτι ο «εύπορος συνταξιούχος» είναι το μοντέλο που έχουν οι κυβερνητικοί στο κεφάλι τους. Ενα μοντέλο που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Το αντίθετο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 2003 και σε σύνολο 1.281.500 συνταξιούχων που εντάσσονται στα ασφαλιστικά ταμεία που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πλην ΟΓΑ, η κατάστασή τους έχει ως εξής: (Βλέπε πίνακα 1). Το 52,6% των παραπάνω συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη μικρότερη από 400 ευρώ. Το 17,4% έχει σύνταξη μικρότερη από 500 ευρώ. Ενα ποσοστό 11,1% παίρνει μέχρι 650 ευρώ. Ενα άλλο 6,5% μέχρι 800 ευρώ. Επιπλέον ένα ποσοστό 6,1% παίρνει κύρια σύνταξη μεταξύ 800 και 1.000 ευρώ και μόλις το 6,3% παίρνει σύνταξη μεγαλύτερη από 1.000 ευρώ.

Η παραπάνω κατανομή, που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Συμπέρασμα πρώτο: Οι 53 από τους 100 συνταξιούχους έχουν σύνταξη κάτω από τα 400 ευρώ. Δηλαδή φυτοζωούν με μόλις 136.280 δραχμές το μήνα.

Συμπέρασμα δεύτερο: Το 70% των συνταξιούχων πλην των αγροτών, όπου τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, επιβιώνουν με συντάξεις που φτάνουν μέχρι τα 500 ευρώ. Και ότι μόλις 6 συνταξιούχοι στους 100 λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ. Αυτό είναι το μοντέλο του «εύπορου συνταξιούχου», που θέλει να ανατρέψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία της Διοίκησης του ΙΚΑ που περιέχονται σε ανακοίνωση της 19ης Μάη του 2003, η κατανομή και το ύψος των συντάξεων στο Ιδρυμα είναι η εξής: Από τους 812.481 συνταξιούχους του, οι 443.368 έχουν σύνταξη μέχρι 420 ευρώ. Μάλιστα απ' αυτούς 85.831 συνταξιούχοι παίρνουν κύρια σύνταξη μέχρι 300 ευρώ. Δηλαδή ένας στους δέκα συνταξιούχους του ΙΚΑ παίρνει σύνταξη στο ύψος περίπου του επιδόματος ανεργίας. Και απ' αυτή τη θάλασσα της εξαθλίωσης μόνο 33.125 συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ.

Πώς όμως έχουμε οδηγηθεί συνολικά οι συντάξεις και ειδικότερα οι κατώτερες συντάξεις να είναι σ' αυτά τα εξευτελιστικά επίπεδα; Πέρα από την πολιτική σταθερής λιτότητας την οποία με συνέπεια ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ένας πρόσθετος λόγος για τις κατώτερες συντάξεις ήταν και η αποσύνδεσή τους από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη με το νόμο 1902/90. Και μόνο εξαιτίας αυτής της αποσύνδεσης (όπως δείχνει ο πίνακας 2 που έχει επεξεργαστεί η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ) οι απώλειες για κάποιον συνταξιούχο από το 1991 μέχρι το 2003 ανέρχονται στα 3.101.000 δραχμές. Ετσι ενώ η κατώτερη σύνταξη το 1991 ήταν στα 20 ΗΑΕ σήμερα έχει πέσει στα 16,87 ημερομίσθια. Μόνο για το 2003 κάθε συνταξιούχος απώλεσε 347.200 δραχμές, δηλαδή πάνω από 1.000 ευρώ.

Εύποροι συνταξιούχοι νεκροί στη σκαλωσιά

Με αφορμή τα όσα ξεστόμισε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων

«Το προσδόκιμο επιβίωσης σήμερα είναι 80 χρόνια, ενώ πριν από 20 χρόνια ήταν στα 65».

Σ' αυτό το επιχείρημα - ξερή αντιγραφή από τα ανάλογα κείμενα των πολυεθνικών που διοικούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχείρησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ρ. Σπυρόπουλος, να στηρίξει, προχτές το βράδυ στη Βουλή, την ύβρη που ξεστόμισε κατά χιλιάδων συνταξιούχων, που όχι μόνο λιώσανε τη ζωή τους στο μεροκάματο, αλλά και είναι καταδικασμένοι να ζουν το υπόλοιπό της με τα φιλοδωρήματα του ΕΚΑΣ.

«Πρέπει να ανατρέψουμε, είπε, το μοντέλο του εύπορου συνταξιούχου που οικοδομήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες»! Το «μοντέλο του εύπορου συνταξιούχου»! Διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε τα πρακτικά της Βουλής και δεν πιστεύουμε στα μάτια μας. Εχει κι η αναλγησία ένα όριο. Νομίζαμε. Να, που δεν έχει πάτο ο κατήφορος. Η κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία, που να μη μας θυμίσει πως μπορεί να απέσυρε προσωρινά το σχέδιο Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό κάτω από το βάρος των τότε κινητοποιήσεων, αλλά επιμένει μέχρι κεραίας στην εφαρμογή του. Στην προκειμένη περίπτωση, η συζήτηση προχτές το βράδυ στη Βουλή αφορούσε στον κοινωνικό προϋπολογισμό. Οπου, στην προσπάθειά του ο υφυπουργός να εξασφαλίσει τη συναίνεση της ΝΔ, κυριολεκτικά ξεσάλωσε.

Σταχυολογούμε φράσεις, που δε φτάνει μόνο να μείνουν καταγεγραμμένες:

  • «Λέμε "ναι" για ένα νόμο, που είχε ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία και σωστά τον έκανε», είπε με οίστρο ο αρμόδιος υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στους νόμους της "επαράτου" για το Ασφαλιστικό.
  • «Να μην πυροβολούμε το Χρηματιστήριο συνέχεια», είχε πει λίγο πριν, ως επιχείρημα ότι το τζογάρισμα στο Χρηματιστήριο κάνει καλό στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Ο ίδιος προανήγγειλε ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί «η Κοινωνική Ασφάλιση έχει όρια ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Και γιατί όλα αυτά;

  • Γιατί «οι ίδιες οι δομές των ασφαλιστικών ταμείων (σ.σ. οι διορισμένες, δηλαδή, από την κυβέρνηση διοικήσεις τους) έχουν συνειδητοποιήσει το ρόλο τους και κυρίως το νέο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν, για να διευθύνουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό». Δηλαδή, πώς λένε «μειώστε τα μεροκάματα για να ανταγωνιστείτε τη χρήση της παιδικής εργασίας», έτσι πρέπει να είναι ανταγωνιστική ως Ταμείο και η Ασφάλιση!

Μπροστά σε μια τέτοια έξαψη του αρμόδιου υφυπουργού, ο παριστάμενος στη συζήτηση Κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να δηλώσει «αυτό είναι σωστό!», την ώρα που ο Ρ. Σπυρόπουλος εξηγούσε πως η κυβέρνησή του επιλέγει να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης «για όποιους εργαζόμενους δε θέλουν να νιώθουν γέροι»!

Αντί για όποιο άλλο σχόλιο στα παραπάνω, παραθέτουμε μια λίστα ονομάτων στην τύχη. Είναι εργάτες που σκοτώθηκαν στη σκαλωσιά, γιατί, όπως μας εξήγησε ο Ρ. Σπυρόπουλος, «δεν ήθελαν να νιώθουν γέροι»:

Μιχάλης Παραγιός, 67 ετών, Ευάγγελος Αγγελόπουλος, 62 ετών, Βασίλ Αργκζίρι, 56 ετών, Γιώργος Αρμούντας, 60 ετών, Σωτήρης Βορινιώτης, 56 ετών, Οδυσσέας Καλουτσάκης, 60 ετών, Βασίλης Καραβασίλης, 53 ετών, Κώστας Μακρής, 54 ετών, Αδαμάντιος Μαθιούδης, 52 ετών, Παναγιώτης Μπολάνης, 58 ετών, Τάσος Νταλακούδης, 53 ετών, Λουκάς Παπαθεοδοσίου, 58 ετών, Βασίλης Ψυχογιός, 54 ετών.

Η απάντηση στους δρόμους του αγώνα

Δήλωση του Διαμαντή Μαυροδόγλου, με αφορμή την ομιλία Σπυρόπουλου

Ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, δήλωσε: «Η τοποθέτηση του κ. Σπυρόπουλου στη Βουλή αποτελεί βάναυση πρόκληση για τους πάνω από 800.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, οι οποίοι ζουν με συντάξεις από 70 έως 150 χιλιάδες δραχμές, δηλαδή συντάξεις που είναι προνοιακά επιδόματα. Και μ' αυτές πρέπει να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, που καλπάζει με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Η αγανάκτηση των συνταξιούχων είναι έκδηλη και την απάντηση ο κ. Σπυρόπουλος και η κυβέρνησή του θα την πάρουν στους δρόμους του αγώνα και στην κάλπη, καταδικάζοντας αυτήν την απάνθρωπη βάρβαρη πολιτική, που κάνει τους πολλούς φτωχότερους και τους λίγους πλουσιότερους».

Η κατανομή των συντάξεων
  • 53 στους 100 συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη μικρότερη από 400 ευρώ το μήνα.
  • 363 ευρώ είναι η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου.
  • 398 ευρώ είναι η μέση κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας.
  • 481 ευρώ είναι η μέση κύρια σύνταξη.
  • μόνο 6 στους 100 περίπου έχουν κύρια σύνταξη μεγαλύτερη από 1.000 ευρώ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ