Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εύποροι συνταξιούχοι νεκροί στη σκαλωσιά

Με αφορμή τα όσα ξεστόμισε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων

«Το προσδόκιμο επιβίωσης σήμερα είναι 80 χρόνια, ενώ πριν από 20 χρόνια ήταν στα 65».

Σ' αυτό το επιχείρημα - ξερή αντιγραφή από τα ανάλογα κείμενα των πολυεθνικών που διοικούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχείρησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ρ. Σπυρόπουλος, να στηρίξει, προχτές το βράδυ στη Βουλή, την ύβρη που ξεστόμισε κατά χιλιάδων συνταξιούχων, που όχι μόνο λιώσανε τη ζωή τους στο μεροκάματο, αλλά και είναι καταδικασμένοι να ζουν το υπόλοιπό της με τα φιλοδωρήματα του ΕΚΑΣ.

«Πρέπει να ανατρέψουμε, είπε, το μοντέλο του εύπορου συνταξιούχου που οικοδομήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες»! Το «μοντέλο του εύπορου συνταξιούχου»! Διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε τα πρακτικά της Βουλής και δεν πιστεύουμε στα μάτια μας. Εχει κι η αναλγησία ένα όριο. Νομίζαμε. Να, που δεν έχει πάτο ο κατήφορος. Η κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία, που να μη μας θυμίσει πως μπορεί να απέσυρε προσωρινά το σχέδιο Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό κάτω από το βάρος των τότε κινητοποιήσεων, αλλά επιμένει μέχρι κεραίας στην εφαρμογή του. Στην προκειμένη περίπτωση, η συζήτηση προχτές το βράδυ στη Βουλή αφορούσε στον κοινωνικό προϋπολογισμό. Οπου, στην προσπάθειά του ο υφυπουργός να εξασφαλίσει τη συναίνεση της ΝΔ, κυριολεκτικά ξεσάλωσε.

Σταχυολογούμε φράσεις, που δε φτάνει μόνο να μείνουν καταγεγραμμένες:

  • «Λέμε "ναι" για ένα νόμο, που είχε ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία και σωστά τον έκανε», είπε με οίστρο ο αρμόδιος υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στους νόμους της "επαράτου" για το Ασφαλιστικό.
  • «Να μην πυροβολούμε το Χρηματιστήριο συνέχεια», είχε πει λίγο πριν, ως επιχείρημα ότι το τζογάρισμα στο Χρηματιστήριο κάνει καλό στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Ο ίδιος προανήγγειλε ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί «η Κοινωνική Ασφάλιση έχει όρια ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Και γιατί όλα αυτά;

  • Γιατί «οι ίδιες οι δομές των ασφαλιστικών ταμείων (σ.σ. οι διορισμένες, δηλαδή, από την κυβέρνηση διοικήσεις τους) έχουν συνειδητοποιήσει το ρόλο τους και κυρίως το νέο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν, για να διευθύνουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό». Δηλαδή, πώς λένε «μειώστε τα μεροκάματα για να ανταγωνιστείτε τη χρήση της παιδικής εργασίας», έτσι πρέπει να είναι ανταγωνιστική ως Ταμείο και η Ασφάλιση!

Μπροστά σε μια τέτοια έξαψη του αρμόδιου υφυπουργού, ο παριστάμενος στη συζήτηση Κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να δηλώσει «αυτό είναι σωστό!», την ώρα που ο Ρ. Σπυρόπουλος εξηγούσε πως η κυβέρνησή του επιλέγει να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης «για όποιους εργαζόμενους δε θέλουν να νιώθουν γέροι»!

Αντί για όποιο άλλο σχόλιο στα παραπάνω, παραθέτουμε μια λίστα ονομάτων στην τύχη. Είναι εργάτες που σκοτώθηκαν στη σκαλωσιά, γιατί, όπως μας εξήγησε ο Ρ. Σπυρόπουλος, «δεν ήθελαν να νιώθουν γέροι»:

Μιχάλης Παραγιός, 67 ετών, Ευάγγελος Αγγελόπουλος, 62 ετών, Βασίλ Αργκζίρι, 56 ετών, Γιώργος Αρμούντας, 60 ετών, Σωτήρης Βορινιώτης, 56 ετών, Οδυσσέας Καλουτσάκης, 60 ετών, Βασίλης Καραβασίλης, 53 ετών, Κώστας Μακρής, 54 ετών, Αδαμάντιος Μαθιούδης, 52 ετών, Παναγιώτης Μπολάνης, 58 ετών, Τάσος Νταλακούδης, 53 ετών, Λουκάς Παπαθεοδοσίου, 58 ετών, Βασίλης Ψυχογιός, 54 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ