ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Πάλεψαν και νίκησαν!

Με ψηλά το κεφάλι και νικητές γύρισαν στα πόστα τους χτες το μεσημέρι οι ναυτεργάτες της πορθμειακής Ρίου - Αντιρρίου, στέλνοντας το μήνυμα ότι όπου υπάρχουν αγώνες, υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα. Ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών του Ρίου, ο οποίος έδωσε νέα ώθηση συνολικά στο ναυτεργατικό κίνημα, «έσπασε» την αδιαλλαξία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Την ανάγκασε να ομολογήσει ότι ο ασφαλιστικός νόμος του ΥΕΝ 3075 είχε πλήξει σημαντικά συνταξιοδοτικά ναυτεργατικά δικαιώματα και να αποδεχτεί ότι όλες οι ειδικότητες των ναυτεργατών που εργάζονται στα πορθμεία θα ενταχθούν στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ακτοπλοΐας και ότι με βάση αυτή θα γίνεται ο υπολογισμός των συντάξεών τους. Η σχετική ρύθμιση θα έχει προωθηθεί μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη. Με άλλα λόγια, οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής συνέβαλαν στην αύξηση των συντάξεων και, ταυτόχρονα, βοήθησαν το ναυτεργατικό κίνημα να διεκδικήσει τα αιτήματά του από καλύτερη θέση.

Ο αγώνας που έδωσαν οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής, η μαζικότητά του και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, αποτελούν πρότυπο. Η 7ήμερη απεργία τους δυνάμωνε καθημερινά μέσα από τη διαδικασία της γενικής συνέλευσης, που γινόταν στην προβλήτα του Ρίο, μπροστά στους καταπέλτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν σε κενό γράμμα και τη δικαστική απόφαση που κήρυξε την απεργία τους από την πρώτη κιόλας μέρα, παράνομη και καταχρηστική. Οι απεργοί πριν ακόμα από την έναρξη της απεργίας είχαν συσπειρωθεί και συντονιστεί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τις δυνάμεις δηλαδή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, οι οποίες στο χώρο των ναυτεργατών εκφράζονται από την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Ακόμα, με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων, ξεδιπλώθηκε προς τους απεργούς ναυτεργάτες μεγάλο κύμα αλληλεγγύης, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά. Είναι ενδεικτικό ότι τα Εργατικά Κέντρα της Βορειοδυτικής Ελλάδας είχαν εξαγγείλει για σήμερα, αν συνεχιζόταν η απεργία, συλλαλητήριο συμπαράστασης.

Αυτό το αγωνιστικό μέτωπο που συγκροτήθηκε είχε ακόμα ως αποτέλεσμα τη συντριβή, συνολικά, κάθε απεργοσπαστικού μηχανισμού και υπονόμευσης του αγώνα, σχέδιο στο οποίο συμμετείχαν ενεργά πρωτοκλασάτα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, όπως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Χ. Λιακόπουλος και η ομάδα του, οι οποίοι τάχθηκαν απροκάλυπτα με την πλευρά της εργοδοσίας.

Σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσαν από κοινού ο Σύλλογος Ναυτεργατών Ρίου - Αντιρρίου και Αιγίου, η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, δημοσιοποιούν την απόφαση της χτεσινής γενικής συνέλευσης των ναυτεργατών, στην οποία αναφέρεται ότι ο αγώνας τους, «που στηρίχτηκε στην καθολική συμμετοχή και την αποφασιστικότητα, στην ταξική ενότητα, στη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη», έφερε θετικά αποτελέσματα. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για εξέλιξη, «που συμβάλλει στην αύξηση των συντάξεων» και ανοίγει δρόμο στο ναυτεργατικό κίνημα για νέους, ακόμα πιο δυναμικούς αγώνες, ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, για αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού για δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση, για το δικαίωμα στη δουλιά με ικανοποιητικούς μισθούς και συντάξεις.

  • Την επίλυση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων, που πρόβαλαν οι απεργοί ναυτεργάτες του πορθμείου Ρίου - Αντιρρίου, ζήτησε χθες το πρωί στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης. Χαρακτήρισε την απεργία τους δικαιολογημένη και είπε ότι αυτό που ζητούν είναι να υπολογίζονται οι συντάξεις τους στο 80% του βασικού τους μισθού και του επιδόματος της Κυριακής.
ΝΑΟΥΣΑ - «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Καθολική αντίδραση στις απολύσεις

Καθολική συμμετοχή σ' όλες τις βάρδιες και στα τρία εργοστάσια της επιχείρησης «Βαρβαρέσος» σημείωσε η χθεσινή τετράωρη στάση εργασίας, που κήρυξε το σωματείο εργαζομένων, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της εργοδοσίας ότι προτίθεται να προχωρήσει σε 20 απολύσεις.

Η δυναμική απάντηση των εργαζομένων κλιμακώνεται την επόμενη Τρίτη, οπότε, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, προχωρούν σε νέα τετράωρη στάση εργασίας.

Η χτεσινή μάχη της απεργίας δόθηκε στο εργοστάσιο και έσπασε το κλίμα της τρομοκρατίας, που καλλιεργούσε όλες τις προηγούμενες μέρες η εργοδοσία. Με τη μαζική συμμετοχή, αλλά και τη δυναμική τους παρουσία στα προαύλια των εργοστασίων, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης τράβηξαν στην απεργία και τους εργολαβικούς συναδέλφους τους, που δέχονται και τις μεγαλύτερες πιέσεις για απεργοσπασία.

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων κλόνισε την εργοδοσία, που προσπάθησε, χρησιμοποιώντας τους υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρίας, στην οποία έχει παραδώσει τη φύλαξη των εργοστασίων της, να εμποδίσει συνδικαλιστές να πραγματοποιήσουν εξόρμηση. Η φύλαξη, η καθαριότητα, η συντήρηση, καθώς και μεγάλο κομμάτι της παραγωγής έχουν ήδη περάσει σε εργολάβους, το καθεστώς των οποίων, με την παρότρυνση της κυβέρνησης, επεκτείνεται ραγδαία. Ενδεικτικό της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που μεθοδεύει η εργοδοσία είναι και το σπάσιμο του συνεχόμενου ωραρίου, που προσπάθησε να επιβάλει από την Τετάρτη σε 50 τεχνικούς, εργαζόμενους της επιχείρησης.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων, την εμπειρία τους από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους μετέφεραν οι εργαζόμενες της «Τρικολάν», ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι πολλών σωματείων της πόλης, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Νάουσας. Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκε και κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ν. Χριστάνη, γραμματέα της Οργάνωσης περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ. Στους εργαζόμενους μίλησε, εκ μέρους της ΟΕΚΙΔΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Θεοδώρου, ο οποίος τους κάλεσε να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, «γιατί κάθε υποχώρηση θα σημάνει αλυσιδωτές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις» και τόνισε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι διμέτωπος, απέναντι στην εργοδοσία και σε όσους με την πολιτική τους εξαπολύουν και στηρίζουν την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μετά τη συνέλευση, έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Αρχισε χτες το Συνέδριο του ΕΚ Θεσσαλονίκης

«Συνδικάτα ταξικά, όχι κυβερνητικά». Με το σύνθημα αυτό να σκεπάζει την αίθουσα, «υποδέχτηκαν» δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές τον κυβερνητικό πρόεδρο της ΓΣΕΕ στο βήμα του 28ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες βράδυ και ολοκληρώνονται την Κυριακή με τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΕΚΘ και των αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Οι εργάτες αντιπρόσωποι των δεκάδων μαζικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν πως αυτό το συνέδριο πρέπει και μπορεί να πάει το εργατικό κίνημα ένα βήμα μπροστά, πιο κοντά στον ταξικό προσανατολισμό. Είναι στο χέρι όλων να στείλουν μήνυμα ανυπακοής στα κελεύσματα συμβιβασμού και ήττας των συνεταίρων του ευρωμονόδρομου ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ.

Χθες βράδυ, πρώτη μέρα, παρέλασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, υπουργοί και παράγοντες. Χρησιμοποίησαν το βήμα για να επιβεβαιώσουν την πίστη τους στις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ, αφού για άλλη μια φορά δήλωσαν υποταγή στην ΟΝΕ, στους στόχους σύγκλισης και τη με κάθε κόστος στήριξη των επιδιώξεων του κεφαλαίου.

Πρωτομάστορας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, εγκαλώντας όσους συνεχίζουν να αμφισβητούν πως το συνδικαλιστικό κίνημα με τις κινητοποιήσεις του πέτυχε τη θεσμοθέτηση του καλύτερου ασφαλιστικού συστήματος στην ΕΕ... Μετά ήρθε και ο πραγματικός υπουργός, ο Α. Τσοχατζόπουλος, για να εκφωνήσει μια κλασική κυβερνητική ομιλία.

Το δρόμο στον οποίο το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βαδίσουν, κατέδειξε μέσα από το χαιρετισμό του ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Χουρμουζιάδης, ξεκαθαρίζοντας προηγούμενα πως το περιεχόμενο του συνεδρίου δεν πρέπει να το συνιστούν οι επικίνδυνες ακροβασίες της ψηφοθηρίας, ούτε η παραχάραξη της πρωτοβάθμιας θέλησης των εργαζομένων, που διαμορφώνεται κάτω από πιέσεις και εκφοβισμούς, κάτω από διλήμματα που προβάλλονται την τελευταία στιγμή για να αποπροσανατολίσουν.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης κατέληξε, σημειώνοντας πως το κεντρικό και το απόλυτο νόημα του συνεδρίου, για το ΚΚΕ, είναι, οι ζυμώσεις μέσα στο εργατικό κίνημα «να ανανεωθούν όχι μέσα από τη δράση των ηγεσιών που είναι έτοιμες να καθίσουν σε τραπέζια ανειλικρινών διαλόγων, έτοιμες να δηλώσουν πως όλα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση βρίσκονται σε "θετική κατεύθυνση", αλλά μέσα από την αγωνιστική δράση των ίδιων των εργαζομένων, που θα ανάγουν τις αιτίες των προβλημάτων τους στις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας, μετατρέποντας την κοινωνική τους αγωνία σε σαφή πολιτική σκέψη μέσα από τις γραμμές αγωνιστικών και ασυμβίβαστων μετώπων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ