ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
Σαν τα μούτρα τους;

Μετά το «τέλος της ιστορίας» φαίνεται ότι θέλουν να γράψουν και το τέλος της πολιτικής. Η πάλη των τάξεων εκφυλίζεται σε έναν εμφύλιο αλληλοσπαραγμό, όπου κυριαρχεί «ο θάνατός του η ζωή μου», προς μεγάλη ικανοποίηση των αφεντικών...

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Θρησκόληπτος, ξενοφοβικός και ρατσιστής, υποταγμένος στους νόμους και τους αστυνόμους, κλεισμένος στο καβούκι του φοβάται και τη σκιά του, παντελώς αδιάφορος για τα κοινά. Εύκολη λεία στην αποβλάκωση των καναλιών, χωρίς όνειρα και ιδανικά, παραιτημένος από οποιαδήποτε διεκδίκηση, πλην της «ατομικής ευημερίας»... Ιδού το προφίλ του «μέσου Ελληνα», όπως το σκιαγράφησε η έρευνα της ΕΕ. Αν κάποιος την πάρει τοις μετρητοίς, άνετα μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι την έκανε την κοινωνία σαν τα μούτρα της η άρχουσα τάξη... Εχουν πλέον επικρατήσει απόλυτα οι νόμοι της καπιταλιστικής ζούγκλας και κυριαρχεί το «ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος»...

Δεν κλείνει κανείς τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα. Δεν παραγνωρίζεται η συντηρητική αναδίπλωση, αναμενόμενη άλλωστε μετά την ήττα του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Ούτε βέβαια η κατασυκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και των σοσιαλιστικών ιδανικών, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη σοσιαλδημοκρατία. Οι αντοχές λυγίζουν κάτω από την ανεργία και την ανέχεια. Είναι αλλιώς όταν κυνηγάς τα στοιχειώδη, όταν τρέχεις μέρα και νύχτα, όταν η αβεβαιότητα είναι το μόνο σίγουρο... Η αλλοτρίωση, η εξάπλωση της λατρείας του χρήματος και των πραγμάτων, η κυριαρχία του καταναλωτισμού και η ιδεολογική επίδραση των πανίσχυρων ΜΜΕ «διαβρώνουν» ανελέητα τα λαϊκά στρώματα. Παρ' όλα αυτά η εικόνα που εκπέμπεται από το γκάλοπ είναι πολύ βολική για το σύστημα για να είναι αληθινή...

Μετά το «τέλος της ιστορίας» φαίνεται ότι θέλουν να γράψουν και το τέλος της πολιτικής. Η πάλη των τάξεων εκφυλίζεται σε έναν εμφύλιο αλληλοσπαραγμό, όπου κυριαρχεί «ο θάνατός του η ζωή μου», προς μεγάλη ικανοποίηση των αφεντικών που απολαμβάνουν ανενόχλητα τα μυθώδη πλούτη τους. Μέρες που 'ναι, κάπως έτσι παρουσίαζαν τη νεολαία και το λαό, παραμονές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΒΑΘΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ;

«ΜΑΥΡΗ» ΕΙΚΟΝΑ... «Ξενοφοβικοί, ανασφαλείς, θρησκευόμενοι, τηλεορασόπληκτοι και δύσπιστοι με τους πολιτικούς εμφανίζονται οι Ελληνες, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται κεντρώοι με τάσεις συντηρητικοποίησης, σύμφωνα με έρευνα σε δείγμα περίπου 2.500 ατόμων που διενήργησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, σε μια προσπάθεια να καταγράψει την αντίδραση των πολιτών στις προκλήσεις της νέας εποχής... Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 62,5% θεωρεί πως οι άνθρωποι καιροφυλακτούν για να εκμεταλλευθούν ο ένας τον άλλο, το 79,2% πιστεύει πως οι αλλοδαποί πρέπει να φεύγουν από τη χώρα εάν διαπράξουν οποιαδήποτε, ανεξαρτήτου βαρύτητας, ποινική πράξη, το 83,95% θεωρεί πως οι πολιτικοί ενδιαφέρονται κυρίως για τις ψήφους...» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΕΥΡΗΜΑΤΑ-ΣΟΚ... «Ενδιαφέροντα ευρήματα, που όμως προκαλούν σοκ, αναδεικνύονται για τους Ελληνες, από πανευρωπαϊκή έρευνα. Οι Ελληνες προβάλλουν πιο θρήσκοι απ' όλους τους Ευρωπαίους, δηλώνουν εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και τους νόμους, παρ' όλο που δεν εμπιστεύονται ούτε Βουλή ούτε πολιτικούς. Είναι λιγότερο ανεκτικοί απέναντι στους ξένους, τους ομοφυλόφιλους και τους αλλόθρησκους. Πρώτοι στην παρακολούθηση τηλεόρασης, ίσως γι' αυτό είναι τελευταίοι στις κοινωνικές και φιλικές επαφές» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΚΕΝΤΡΩΟΙ... «Πιστοί στις παραδόσεις, στην οικογένεια και στη θρησκεία παραμένουν οι Ελληνες, ενώ γυρίζουν όλο και περισσότερο την πλάτη στην πολιτική. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες, κοιτάζει το... πορτοφόλι της και τιμά την Αστυνομία και τους νόμους. Και, στην πολιτική κλίμακα, αυτοπροσδιορίζεται ως "κεντρώα"» («ΝΕΑ»).

ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ... «Ο Ελληνας προσεύχεται σχεδόν κάθε μέρα, πιστεύει απόλυτα στο θεσμό της οικογένειας, εμπιστεύεται την αστυνομία, αλλά όχι και το... διπλανό του. Θεωρεί τους ξένους υπεύθυνους για τα χαμηλά ημερομίσθια και την ανεργία, δεν θέλει να ακούει για πολιτική και βλέπει μόνο τηλεόραση. Μια αποκαλυπτική ευρωπαϊκή έρευνα για το ποιοι είμαστε και σε τι πιστεύουμε» («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ... «Η θρησκεία και η Εκκλησία έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία για τους Ελληνες απ' ό,τι για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όπως φαίνεται από μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της "γηραιάς ηπείρου". Στην ίδια έρευνα, οι πολίτες της χώρας μας διαπιστώνουν ότι η κοινωνία μας πλέον χαρακτηρίζεται από την απομόνωση, τον εγωισμό και την ιδιοτέλεια, δείχνουν να απορρίπτουν τον πολιτικό κόσμο, να αποξενώνονται από την πολιτική και να αδιαφορούν γι' αυτήν» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΡΕΥΝΑ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΤΟ 27% ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προϋπολογισμός: ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ.

Η ΑΥΓΗ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟ 15% ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΓΑΛΑ ΜΕ ΚΛΟΦΕΝ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ.

Η ΧΩΡΑ: ΤΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ 20 ΔΕΚΟ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΙΤΑΜΟ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΦΙΡΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΔΑΝΕΙΑ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ 800 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΓΙΑ 25.000 ΟΠΛΙΤΕΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η προϊστορία... «Αν η δημοκρατία είναι ένας μηχανισμός, κάτι δεν πάει καλά με τα γρανάζια του. Και δεν πρόκειται για τριγμούς παροδικούς, μα για δυσλειτουργίες χρόνιες. Αναξιοπιστία των πολιτικών. Λαϊκή δυσαρέσκεια. Αποχή από τις εκλογές. Αδιαφανή οικονομικά συμφέροντα. Κοινωνική ανισότητα. Ολα αυτά μαζί, κάτι θυμίζουν από την προδημοκρατική εποχή, όταν η δημοκρατία ήταν ακόμη κάτι που έπρεπε να κατακτηθεί. Ελεγε ο σοφιστής Θρασύμαχος στον Σωκράτη: "Αυτό λοιπόν είναι, σοφότατέ μου, εκείνο που εγώ εννοώ, όταν λέω πως σε όλες τις πόλεις το δίκαιο είναι ίδιο, δηλαδή το συμφέρον της καθεστηκυΐας αρχής. Και αυτή επικρατεί, ώστε εκείνος που σκέφτεται σωστά, συμπεραίνει πως δίκαιο είναι παντού το ίδιο πράγμα, το συμφέρον δηλαδή του ισχυροτέρου". (Πλάτωνος Πολιτεία 338e)» (Ρούσσος Βρανάς - «ΝΕΑ»).

...της ανθρωπότητας. «Λένε ή σκέφτονται τίποτα διαφορετικό οι σύγχρονοι ηγεμόνες; Οχι, λέει ένας άλλος, σύγχρονος "σοφιστής", ο αρθρογράφος Πολ Κρούγκμαν. Αλλιώς, αυτοί οι ηγεμόνες δε θα επέβαλαν στην Αμερική μια κοινωνία και μια οικονομία στην οποία μια συμμορία δεκατριών χιλιάδων οικογενειών κερδίζει τόσα χρήματα όσα δεν κερδίζουν είκοσι εκατομμύρια φτωχές οικογένειες. Οι ηγεμόνες επιβάλλουν και μια παγκόσμια τάξη, με βάση την αρχή πως η φυσική κατάσταση του ανθρώπου δεν είναι η ελευθερία, αλλά η υποταγή» (Ο ίδιος).

Το όνειδος...«Αποτελεί όνειδος για το πολιτικό μας σύστημα το εξωφρενικό φαινόμενο η πολιτική ζωή να περιστρέφεται όχι γύρω από τις θέσεις των κομμάτων, αλλά γύρω από τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Αντί οι πολιτικοί να παράγουν πολιτική, της οποίας η επιμέρους παράμετρος της αποδοχής ή όχι από τους πολίτες να μετρείται και από τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, εδώ έχουμε το αντίστροφο: H πολιτική ατροφεί και είναι πλέον τόσο αναιμική, ώστε η προπαγανδιστική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων οποιασδήποτε δημοσκόπησης να καθίσταται αυτομάτως... "κορυφαίο" πολιτικό γεγονός, γύρω από το οποίο συγκρούονται τα κόμματα - πυλώνες του πολιτικού μας συστήματος» (Από το άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ