ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ρυθμιστικό σχέδιο» για τις δημοσκοπήσεις

«Ρυθμιστικό σχέδιο» για τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις τηλεθέασης ετοίμασε η κυβέρνηση και χτες ο υπουργός Τύπου το έδωσε στη δημοσιότητα, ενώ θα το στείλει και σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Το κείμενο αυτό, κατά τον Χρήστο Πρωτόπαππα, αποτελεί «πλαίσιο για την έναρξη δημόσιου διαλόγου».

Η κυβέρνηση με το ρυθμιστικό πλαίσιο επιχειρεί ουσιαστικά να δημιουργήσει ακόμη μία «αρχή» μέσα από τη «συγκρότηση εποπτικού οργάνου» για τον έλεγχο των δημοσκοπήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της επιτροπής είναι εκπρόσωποι της ...«αγοράς».

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας πριν από μήνες είχε εξαγγείλει την «ετοιμασία» πλαισίου, το οποίο θα ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων και μετρήσεων τηλεθέασης. Το κείμενο περιλαμβάνει τους όρους αυτούς, αλλά και τον τρόπο δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων.

Στο πλαίσιο γίνεται προσδιορισμός της δημοσκόπησης και της μέτρησης θεαματικότητας -ακροαματικότητας. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι με στόχο την ενδυνάμωση της διαφάνειας και την άρση ασάφειας προτείνεται όπως οι οργανισμοί ερευνών χρησιμοποιούν μια ενιαία, κοινά αποδεκτή εκτίμηση πληθυσμού.

Προτείνεται η «συγκρότηση εποπτικού οργάνου». Αποστολή της είναι να ελέγχει την τήρηση των προβλέψεων του «προτεινόμενου» ρυθμιστικού πλαισίου. Η Επιτροπή απαρτίζεται από 9 μέλη και συγκεκριμένα θα συμμετέχουν: Σύμβουλος Επικρατείας (ως πρόεδρος), εκπρόσωπος του ΣΕΔΕΑ (Σύνδεσμος Εταιριών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς), εκπρόσωπος της ΕΙΗΕΑ(Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας), εκπρόσωπος της Ενωσης των τηλεοπτικών σταθμών, εκπρόσωπος της Ενωσης Ραδιοφωνικών σταθμών, τρεις «ανεξάρτητοι» εμπειρογνώμονες και εκπρόσωπος της ΕΣΥΕ (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία). Είναι γεγονός πως στην εν λόγω επιτροπή η πλειοψηφία είναι εκπρόσωποι της ίδιας της αγοράς. Οι εμπειρογνώμονες είναι «χρήσιμο να υποδεικνύονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Δημοσκοπήσεων και Μετρήσεων είναι η αρμοδιότητα να προτείνει με γνωμοδότησή της στο ΕΣΡ την επιβολή κυρώσεων για παραπλανητικές δημοσκοπήσεις, διασπορά ψευδών ειδήσεων και σκόπιμη παραποίηση των στοιχείων των δημοσκοπήσεων.

Στο πλαίσιο καταγράφεται η πιστοποίηση των ερευνητικών οργανισμών. Καθορίζονται οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν οι οργανισμοί, οι οποίοι διεξάγουν δημοσκοπήσεις και μετρήσεις. Μεταξύ άλλων, προτείνεται για την έναρξη λειτουργίας κάθε οργανισμού ερευνών ή μετρήσεων να είναι διαθέσιμα τα σχετικά έγγραφα που πιστοποιούν το καθεστώς λειτουργίας τους. Προβλέπονται δύο είδη οργανισμών, ιδιωτικές εταιρίες και δημόσιοι οργανισμοί όπως Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Προτείνεται, επίσης, να «συζητηθεί αν μπορούν να ιδρύσουν ή να είναι μέτοχοι σε οργανισμούς δημοσκοπήσεων και μετρήσεων οργανισμοί ΜΜΕ, όπως και το αντίστροφο».

Περιλαμβάνονται ακόμη ρυθμίσεις που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ του οργανισμού και των πελατών του, ρυθμίσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των δημοσκοπήσεων και των μετρήσεων, ρυθμίσεις που αφορούν στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε χτες ο Χρήστος Πρωτόπαππας, είναι στο επόμενο δίμηνο να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι, για να μη συνδεθεί με τις εκλογές, το πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.30 «Εις υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με την Αννα Ποταμιάνου παθολόγο - ογκολόγο, επιμελήτρια του νοσοκομείου Μεταξά, για την παθολογική ογκολογία, τις χημειοθεραπείες. Τι συμβαίνει και τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του με θέμα: «Ρουσφέτι. Η εξαγορά των συνειδήσεων».
«Εφυγε» η Ελπίδα Σουρμελίδου - Τσαμπή

Στην αγαπημένη μου σύντροφο στη ζωή μου και στον αγώνα, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή με ανεκπλήρωτο το όραμά της, αλλά και βαθιά πίστη στη νίκη των ιδεών του μαρξισμού - λενινισμού και στο δίκαιο του αγώνα του ΚΚΕ, στη μνήμη της, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη», που ήταν αχώριστος σύντροφός της, 100 ευρώ.

Η ΕΛΠΙΔΑ Σουρμελίδου - ΤΣΑΜΠΗ γεννήθηκε το 1937 και έφυγε από τη ζωή στις 8 του Νοέμβρη 2003, ύστερα από βαριά αρρώστια.

Από μικρή, στην περίοδο του ΔΣΕ, μπήκε στον αγώνα και μετέφερε τα μηνύματα - σημειώματα, που της έδινε ο πατέρας της, στους αντάρτες. Μπήκε στη βιοπάλη εργάτρια σε εργοστάσια και στους κινηματογράφους, ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση μέσα από την οποία συνειδητοποίησε την ανάγκη της οργανωμένης πάλης από τις γραμμές της ΕΔΑ. Το 1986 πήρε το κομματικό της βιβλιάριο με κομματική ηλικία από το 1968.

Στην περίοδο της δικτατορίας της χούντας, δούλεψε στον παράνομο μηχανισμό δίπλα στο κλιμάκιο της ΚΕ και πιάστηκε μαζί με τον υπεύθυνο του κλιμακίου.

Στη μεταπολίτευση πρωτοστάτησε στη συγκρότηση της ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου και έγινε μέλος της ΑΕ. Από κει πήρε μεταγραφή για την ΚΟΒ Καλυβίων, ώσπου ο θάνατος την πήρε από τον επαναστατικό αγώνα.

Η κηδεία της έγινε χτες, Δευτέρα 10 Νοέμβρη 2003 από το νεκροταφείο της Καλλιθέας, όπου την αποχαιρέτησαν οι συγγενείς και πολλοί σύντροφοι.

Ο σύντροφός της Στράτος Τσαμπής ευχαριστεί όλους όσοι του συμπαραστάθηκαν στο δεύτερο αυτό χτύπημα της ζωής του.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης οι ΚΟ του ΚΚΕ εντείνουν τη δραστηριότητά τους. Για τις επόμενες μέρες μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Στην Αθήνα
  • Σήμερα Τρίτη, στις 7 π.μ., στον ΟΤΕ στην πλατεία Βικτορίας θα περιοδεύσει ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
  • Την Πέμπτη, 13/11, στις 12.30 το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ στο Μαρούσι, θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.
Στη Μεσσηνία

Εκδήλωση συζήτηση με θέμα: «Οι γυναίκες αποφασιστικά στηρίζουν, ψηφίζουν ΚΚΕ για ουσιαστική αντίσταση αλλά και για να επιταχυνθεί η διαδικασία συγκρότησης του Μετώπου», καλεί η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Αρκαδία

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ τιμώντας τα 85 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος και τα 86 από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, καλεί στη συνεστίαση που πραγματοποιεί την Παρασκευή, 14/11, στις 8.30μ.μ., στο κέντρο «Ωρια» στην Επισκοπή Τεγέας.

Στην Καβάλα

Εκδήλωση με θέμα «η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και η αναγκαιότητα ριζοσπαστικής δράσης των γυναικών», διοργανώνει αύριο Τετάρτη η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην καφετερία «Αλέγκρο». Θα μιλήσει η Αλέκα Γιαννούση, μέλος της διατμηματικής επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για την ισοτιμία της γυναίκας. Νωρίτερα, το πρωί στις 10.30 π.μ., η Αλέκα Γιαννούση θα περιοδεύσει στη βιοτεχνία «Δελφίνι», όπου θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

Στη Γερμανία

Η Αχτιδική Επιτροπή Βάδης - Βυρτεμβέργης της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις την Κυριακή, 16/11:

  • Στις 10 το πρωί, εκδήλωση - συζήτηση στους χώρους της ελληνικής κοινότητας στο Ludwigsburg για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
  • Στις 17.00, εκδήλωση - συζήτηση στους χώρους της ελληνικής κοινότητας Schwabisch Gmund για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Επίσης, η Αχτιδική Επιτροπή Ρηνανίας - Βεστφαλίας της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Το Σάββατο 15/11 στις 6 μ.μ. στην Alte Feuerwache Melchiorstr 3 στην Κολωνία εκδήλωση με ομιλητή τον Κώστα Βουλγαρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή, 16/11, στο Μπίλεφελντ, σύσκεψη με φίλους και οπαδούς.
  • Στις 16/11, στις 7 μ.μ. στο Μόναχο σύσκεψη φίλων και οπαδών.
  • Το Σάββατο, 29/11, στις 7 μ.μ. στην Alte Weberei στο Γκούτερσλο.
  • Στις 29/11 επίσης στις 7 μ.μ. στο εστιατόριο «ΣΑΛΟΝΙΚΗ» Kolner str στο Ντίσελντορφ, σύσκεψη φίλων και οπαδών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ