ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ολα για την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου

«Ψίχουλα» φαντάζουν οι ελαφρύνσεις που προανήγγειλε η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους μπροστά στις νέες προκλητικές φοροελαφρύνσεις και άλλα προνόμια που θεσμοθετεί για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους

Αποικιοκρατικού χαρακτήρα φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια θεσπίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο φορολογικού νόμου που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τον τίτλο «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής - αντικειμενοποίηση του φορολογικού ελέγχου και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων, οι οποίες - στην πλειονότητά τους - διευρύνουν τις φοροελαφρύνσεις και την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας». Καθώς, όμως, η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, οι κυβερνώντες ενσωμάτωσαν στο ίδιο νομοσχέδιο το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο (αυτό που εξήγγειλαν το Σεπτέμβρη, παραμονές της ΔΕΘ), καθώς και άλλες διατάξεις για τους φορολογικούς ελέγχους και το ποινολόγιο (πόιντ σίστεμ) της εφορίας. Η κυβέρνηση βάζει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρόσθετα εμπόδια στην είσοδο μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών στην αγορά, καθώς για την έναρξη εργασιών στο εξής θα απαιτείται η κατάθεση «εγγυητικής επιστολής» σε όφελος του Δημοσίου. Οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν στην απαλλαγή των αγροτών από το Φόρο Μεταβίβασης γεωργικής γης όχι απλά είναι «δώρο - άδωρο» για τη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά αντίθετα έρχονται να υπηρετήσουν την περαιτέρω συγκέντρωση αγροτικής γης στο πλαίσιο κινήτρων για τη «δημιουργία μεγάλων και ισχυρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων».

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

  • Για μεγάλες επενδύσεις (πάνω από 30 εκατ. ευρώ), μειώνεται κατά 10 ολόκληρες μονάδες (από 35% σε 35%) ο συντελεστής φορολογίας των κερδών και για 10 συνεχόμενα χρόνια. Η τεράστια φοροέκπτωση θα εφαρμόζεται στα συνολικά καθαρά κέρδη της επιχείρησης, ανεξάρτητα από το εάν προέρχονται από τη νέα ή την παλαιά επένδυση. Τυχόν διαφορές με την εφορία θα επιλύονται από ειδική επιτροπή, στην οποία μετέχει και εκπρόσωπος του ΣΕΒ (!). Επίσης ο συντελεστής 25% δε θα μεταβληθεί, εκτός εάν «θεσπιστεί ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς». Οι φοροελαφρύνσεις αυτές ισχύουν και για τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις παροχής Φυσικού Αερίου. Επίσης δίνουν τη δυνατότητα ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού 35% (για την πραγματοποίηση ισόποσης αξίας επενδύσεων) από τα κέρδη της 5ετίας 2004-2008. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις αποικιοκρατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις (φοροελαφρύνσεις, φορολογική ασυλία και άλλες κρατικές οικονομικές ενισχύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο) που είχαν ψηφιστεί στη δεκαετία του '50 με τους νόμους 2687 και 4171.
  • Επί της ουσίας απαλλάσσονται από το φόρο επί των τόκων των ομολόγων (10%) όλοι οι μεγαλοδανειστές του ελληνικού δημοσίου.
  • Ανοίγουν ένα ακόμη παράθυρο φοροδιαφυγής για τις «οφσόρ» εταιρίες. Η υπάρχουσα απαλλαγή από το φόρο επεκτείνεται και για άτυπη δωρεά του ακινήτου σε φυσικό πρόσωπο που... «στερείται των οικονομικών μέσων για την πραγματοποίηση της αγοράς».
  • Απαλλάσσονται τα κέρδη επιχειρήσεων ανακύκλωσης προϊόντων συσκευασίας, με το αιτιολογικό της αποφυγής μείωσης των επενδύσεων στα επόμενα χρόνια. Διευκολύνονται οι επιχειρήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, οι οποίες εξαιρούνται από το φόρο υπεραξίας ακινήτων.
  • Απαλλάσσεται από τη φορολογία η αξία των ακινήτων ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία αλλάζουν νομική μορφή από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Το μέτρο εξυπηρετεί, προφανώς, τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Την ίδια λογική της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας εξυπηρετεί και η διάταξη βάσει της οποίας μπορούν να παραχωρηθούν στην, υπό ιδιωτικοποίηση, Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, δημόσια ακίνητα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σαν κεφάλαιο για την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας Αμοιβαίου Κεφαλαίου ακίνητης περιουσίας ή εταιρίας Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.
  • Στα πλαίσια των φιλομονοπωλιακών ρυθμίσεων, απαλλάσσονται από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας τα κτίσματα των επιχειρήσεων που έχουν πωληθεί από τράπεζες με παρακράτηση της κυριότητας μέχρι την αποπληρωμή τους. Επίσης, απαλλάσσονται από τον ίδιο φόρο και τα γήπεδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που έχουν πωληθεί από τράπεζες με παρακράτηση της κυριότητας μέχρι την εξόφλησή τους.
  • Επεκτείνεται η απαλλαγή ΦΠΑ για παροχή μη εμφιαλωμένου νερού εκτός από τους ΟΤΑ και στο δημόσιο, καθώς και σε άλλα ΝΠΔΔ.
Αλλες ρυθμίσεις
  • Οι προμήθειες που εισπράττουν οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις από αγρότες, υπό μορφή αμοιβής για την πώληση αγροτικών προϊόντων ή την είσπραξη επιδοτήσεων, θα υπόκειται σε ΦΠΑ. Τον οποίο φυσικά θα καταβάλλουν οι αγρότες. Για την έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων επιβάλλεται στους παραβάτες ποινή φυλάκισης από ένα έως κάθειρξη 10 ετών (για ποσά μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ), ενώ το δημόσιο για μεγάλα ποσά θα μπορεί να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά κατά των παραβατών.
  • Για τους αγρότες: Από 1η Γενάρη του 2004 δίνονται 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ. Απαλλάσσονται από το Φόρο Μεταβίβασης οι αγροτικές εκτάσεις, ανεξάρτητα από την αξία τους και χωρίς περιορισμό. Μέχρι σήμερα η απαλλαγή για νέους αγρότες (μέχρι 40 ετών) δινόταν για το 75% της στρεμματικής αξίας, μέχρι 120 στρέμματα. Η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι η τροποποίηση γίνεται «στα πλαίσια θέσπισης κινήτρων για τη δημιουργία μεγάλων γεωργικών κλήρων και ισχυρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων». Δώρο - άδωρο είναι η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων με κέρδη μέχρι 10.000 ευρώ και με έδρα σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από 1.000 κατοίκους.
  • Φοιτητές: Το ποσό των 1.000 ευρώ το χρόνο αφορά φοιτητές (ανώτατων και ανωτέρων σχολών) που φοιτούν εκτός του νομού της κυρίας κατοικίας και εφόσον: Το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, η οικογένεια ή ο φοιτητής δεν έχουν κατοικία μεγαλύτερη από 200 τ.μ. και ο φοιτητής είναι «επιμελής στις σπουδές του». Το ψευτοεπίδομα των 150 ευρώ το χρόνο αφορά άνεργους γονείς (τουλάχιστον έναν από τους δυο και για χρονικό διάστημα πάνω από 6 μήνες) που έχουν παιδιά στη στοιχειώδη και τη μέση εκπαίδευση, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ.
  • Τεκμήρια αυτοκινήτων: Καταργείται η τεκμαρτή δαπάνη για όσα αποκτήθηκαν μέχρι 31.12.1992. Απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης όλα τα οχήματα με εργοστασιακή αξία μέχρι 50.000 ευρώ.
  • Φοροέλεγχοι: Κάνουν λόγο για «αντικειμενοποίηση». Στο σχέδιο νόμου δίνεται και το ποινολόγιο (μόρια ανάλογα με το είδος της παράβασης). Δίνουν δυνατότητα για την υποβολή των δηλώσεων συνάφειας σε κάθε έτος, γεγονός που σηματοδοτεί την ένταση των ελέγχων και των φοροεκβιασμών σε βάρος των ΕΒΕ.
  • Φορολογία ΟΤΑ: Γίνεται το πρώτο βήμα για την εκχώρηση φορολογικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με παράλληλη κατάργηση των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι σε πρώτη φάση η είσπραξη των τελών άδειας και τέλους μεταβίβασης οχημάτων θα γίνεται υπέρ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η έναρξη ισχύος της ρύθμισης θα καθοριστεί με μελλοντική υπουργική απόφαση.
  • Είσπραξη προστίμων ΚΟΚ: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάθεση του έργου σε ιδιώτες. Με το ν/σ η ανάθεση του έργου μπορεί να δοθεί και σε θυγατρικές επιχειρήσεις του Δημοσίου.
  • Τεκμήρια διαβίωσης: Παίρνουν πίσω τη διάταξη για το «πόθεν έσχες» (αναδρομικά από 1η Γενάρη 2003) στα δάνεια ανάμεσα σε ιδιώτες και το διατηρούν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Ερωτηματικά προκαλεί η διάταξη που προβλέπει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής (διάρκειας ενός έτους) για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, μέτρο που θα επιβαρύνει τις μικρές επιχειρήσεις.
Συνάντηση Σημίτη - τραπεζιτών

Συνάντηση με το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά είχε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανοίγοντας έναν νέο κύκλο επαφών με τις διοικήσεις μεγάλων τραπεζών, ενώ για αύριο Τετάρτη προγραμματίζεται συνάντηση με το διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας Γ. Στουρνάρα. Επίσημα δεν ανακοινώθηκε τίποτε για το περιεχόμενο της συζήτησης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των τραπεζιτών, το αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η γενική οικονομική πολιτική, κάτι που βέβαια δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Το καίριο ζήτημα είναι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και που αφορούν, πρώτα και κύρια, την παράδοση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ιδιώτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ