ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματίζει η διγλωσσία της Αγκυρας

Προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση και στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου η διγλωσσία που παρατηρείται στην Αγκυρα σχετικά με το Κυπριακό και ιδιαίτερα η ανοιχτή διάσταση απόψεων για το πρόβλημα και τη λύση του μεταξύ των στρατιωτικών και της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Ιδιαίτερα σημειώνεται η αναφορά του Τούρκου επιτελάρχη, στρατηγού Οζγκιόκ, σε ζωτικά και στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας με την παρουσία της στην Κύπρο, αλλά και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ότι δε θα υπάρξει λύση του Κυπριακού αν η Τουρκία δεν εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι αναφορές του στρατηγού Οζγκιόκ περιέχονται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ραντικάλ» όπου αναφέρει ότι «η Κύπρος είναι ζήτημα ασφάλειας για την Αγκυρα» και ότι «σε περίπτωση που υπάρξει μη επιθυμητή λύση ή με την οποία η Τουρκία δε θα έχει επιρροή στο νησί, τότε η χώρα θα αντιμετωπίσει θέμα χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και οικονομικής ζώνης».

Οι δηλώσεις των δύο Τούρκων επισήμων έγιναν παραμονές της χτεσινής συνάντησης στη Ρώμη του Α. Γκιούλ με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Ιταλό ομόλογό του και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φράνκο Φρατίνι, και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κόουεν, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει επικεφαλής της Ενωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004. Στις συναντήσεις θα παρίσταται και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενδεχομένως ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο Α. Γκιούλ, σχολιάζοντας το θέμα της σύνδεσης του Κυπριακού και της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είπε ότι, βλέποντας το θέμα από πολιτικής σκοπιάς, «θα επέλθει καταστροφή, εάν η Τουρκία δεν εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ακόμη κι εάν προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού».

Εξάλλου, η τουρκική «Σαμπάχ» δημοσιεύει συνέντευξη του Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην οποία ανέφερε ότι είναι ευτυχής με το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, «αν εξαιρέσουμε την παράγραφο που αναφέρεται στο Κυπριακό». Για την παράγραφο αυτή είπε ότι θα προτιμούσε να μη συμπεριλαμβανόταν στην έκθεση, ότι προσπάθησε πολύ για να πετύχει κάτι τέτοιο και ότι και με τη μεσολάβηση του Μπερλουσκόνι η αναφορά για την υποχρέωση της Τουρκίας να επιλύσει το Κυπριακό έγινε πιο ήπια.

Ο Α. Γκιούλ είπε: «Η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει τα μέγιστα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Εγώ, ως ΥΠΕΞ, είναι αδύνατο να μη βλέπω την πραγματικότητα αυτή. Θα δείξουμε καλή πρόθεση για την επίλυση του προβλήματος». Πρόσθεσε ότι λόγω εκλογών στα Κατεχόμενα, στο παρόν στάδιο, είναι αδύνατο να γίνουν βήματα στο Κυπριακό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, το νέο πολιτικό σκηνικό θα αξιολογήσει την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δηλώσεις Ντενκτάς

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς επανήλθε με πρόταση για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των συμφωνιών του 1960, αλλά πρόβαλε ταυτόχρονα και τις πάγιές τους αξιώσεις. Σε δηλώσεις στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ο Ντενκτάς παρουσιάζει την πρότασή του αξιώνοντας να υπάρξει ταυτόχρονη εφαρμογή της συμφωνίας για επίλυση του Κυπριακού με την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου και της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση να προετοιμάσει το βορρά, όπως αποκαλεί τα Κατεχόμενα, εάν επιθυμεί να ενταχθεί η Κύπρος ως ενιαίο κράτος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, πρέπει να ξεκινήσει με αυτό το χρονοδιάγραμμα. Πρόσθεσε ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί λύση βάσει των συμφωνιών του 1960, με μία συμφωνία μεταξύ της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Δημοκρατίας, και του ψευδοκράτους, χωρίς όμως άμεση εφαρμογή της. Υποστήριξε ακόμη ότι, στο διάστημα αυτό, η Τουρκία και το ψευδοκράτος μπορούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι τότε μπορεί να ενταχθεί στην ενωμένη Ευρώπη και η Κύπρος, ως ενιαίο κράτος.

Ο Ντενκτάς πρόβαλε και πάλι τον ισχυρισμό ότι, βάσει των διεθνών συμφωνιών, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υποχρεωμένη να δεχτεί μαζί με την Κύπρο και την Τουρκία.

ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεχίζονται οι διακρίσεις σε βάρος τους

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Συνεχίζονται οι διακρίσεις σε βάρος των αναπήρων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές υποσχέσεις για την εξομοίωσή τους με τους αναπήρους άλλων πολέμων.

Το θέμα έφερε για πολλοστή φορά στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση του Αντ. Σκυλλάκου και ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας Λ. Λωτίδης αρκέστηκε σε γενικόλογες υποσχέσεις. Αναγνώρισε μεν ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χορήγηση στους αναπήρους του ΔΣΑ όλων των σχετικών ευεργετημάτων, είπε ότι γίνεται συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους συγκεκριμένους ανάπηρους αγωνιστές, οι οποίοι λόγω των διακρίσεων θεωρούν τους εαυτούς τους «αναπήρους Β΄ κατηγορίας». Τέτοιες διακρίσεις είναι το αυξημένο - σε σχέση με άλλους - απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας και η μη πρόβλεψη για δωρεάν μεταφορά με τα μέσα μεταφοράς. Επίσης στους ανάπηρους του ΔΣΑ δε δίνονται σε χαμηλές τιμές διάφορα τεχνητά μέλη, ούτε ατέλεια αυτοκινήτου, ούτε καν ταυτότητες αναπήρου πολέμου. Ολα αυτά, κατέληξε, είναι σοβαρά προβλήματα και από την υπουργική απάντηση μόνο ασάφειες προέκυψαν.

Στο μεταξύ μετά από την πίεση των αντιστασιακών οργανώσεων κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία παρατείνεται μέχρι 31.3.2004 η λειτουργία των Πρωτοβάθμιων Επιτροπών Κρίσης για την εξέταση εκκρεμών αιτήσεων, προσφυγών, καθώς και για την επανάκριση πράξεων αναγνώρισης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.

Κυβερνητικό «γαϊτανάκι» για τη στράτευση των γυναικών

Σε «γαϊτανάκι» εξελίχθηκε το θέμα «υποχρεωτική στράτευση των γυναικών» μετά τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής. Ακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος δήλωσε ότι «η υποχρεωτική στράτευση των γυναικών δεν αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης». Αιτιολόγησε τη θέση του, υποστηρίζοντας πως δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης για δύο λόγους, ο «πρώτος είναι ότι πάμε σε λιγότερους εφέδρους, γι' αυτό προχωράμε σε Επαγγελματίες Οπλίτες και ο δεύτερος λόγος είναι ότι ήδη το στράτευμα απασχολεί πολλές γυναίκες. Στους επαγγελματίες οπλίτες που προσλαμβάνουμε, ένα μεγάλο ποσοστό είναι γυναίκες. Αρα, το στράτευμα είναι ανοιχτό στις γυναίκες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει υποχρεωτική στράτευση. Μόνο εθελοντική». Παρεμβαίνοντας και ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, τόνισε αόριστα ότι «η άποψη για τη στράτευση των γυναικών υπάρχει και διατυπώνεται» και διευκρίνισε ότι «ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών».

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Καμία ανησυχία για την υγεία

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ιογενούς γαστρεντερίτιδας που τον ταλαιπωρεί από την περασμένη Πέμπτη, εισήχθη χτες ο Κ. Μητσοτάκης, μετά από υπόδειξη των θεραπόντων ιατρών.

Η κατάσταση της υγείας του επίτιμου προέδρου της ΝΔ δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του στο νοσοκομείο καθώς η ίωση του προκάλεσε αφυδάτωση και κρίθηκε απαραίτητο να του χορηγηθεί ορός. Οπως ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Σ. Ράπτης και θεράπων γιατρός του κ. Μητσοτάκη, είναι απαραίτητη η εξισορρόπηση των δεικτών υγείας του ασθενούς, κάτι που θα απαιτήσει τουλάχιστον νοσηλεία δύο 24ώρων. Ο Κ. Καραμανλής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. Σημειώνεται ότι η ίωση δεν επέτρεψε στον Κ. Μητσοτάκη να συνοδεύσει τον πρόεδρο της ΝΔ στην περιοδεία που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη. Εξέφρασε όμως την υποστήριξή του στον αγώνα του Κ. Καραμανλή να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ. Τον Κ. Μητσοτάκη επισκέφθηκε το βράδυ ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, ενώ ευχές για ταχεία ανάρρωση του μετέφεραν ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ