ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Δε ζωντανεύουν οι νεκροί»

Για «δικαίωση» της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, μιλάει ο Φ. Χατζημιχάλης. Καμώνεται πως ξεχνάει ότι στα 20 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ξεκληρίστηκαν πάνω από 180.000 αγροτικά νοικοκυριά

Για «θετικές εξελίξεις στον τομέα της βαμβακοκαλλιέργειας» κάνει λόγο, σε γραπτή δήλωσή του, ο υφυπουργός Γεωργίας, Φ. Χατζημιχάλης, αναφέροντας ότι «η τιμή διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα και η επιστροφή θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από τις επιστροφές των προηγούμενων χρόνων». Ο υφυπουργός επιχειρεί να εμφανίσει αυτήν την εξέλιξη ως αποτέλεσμα της πολιτικής για το βαμβάκι, που ακολούθησε, τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Γεωργίας, η οποία - όπως ισχυρίζεται - ήταν σωστή και «τώρα δικαιώνεται». Μάλιστα, θέλοντας, ενόψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών, να εκμεταλλευτεί αυτήν τη «δικαίωση» για προσωπικό πολιτικό και εκλογικό όφελος - δύσκολη γαρ η επανεκλογή του - επιτίθεται και εναντίον πολιτικών ανταγωνιστών του, εκτός κι εντός του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, όπως λέει, «στις δύσκολες μέρες σιώπησαν, φοβήθηκαν το πρόσκαιρο "πολιτικό κόστος", ή προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά, ή συνδικαλιστικά την ένταση των ημερών και την αγωνία των παραγωγών».

Βεβαίως, ουδεμία δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής για το βαμβάκι έχουμε και η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που επιχειρεί να «περάσει» ο Φ. Χατζημιχάλης, προκειμένου να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες.

Πρώτα - πρώτα, να σημειώσουμε ότι η τιμή του βαμβακιού φέτος κυμαίνεται ανάμεσα στις 260 - 290 δρχ. το κιλό - πέρσι ήταν, μεν, μικρότερη, αλλά πριν από δέκα χρόνια ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη - πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί ο υφυπουργός να μιλάει για μεγάλη αύξηση και να πάει να εμφανίσει τον τελευταίο κανονισμό που ψήφισε η κυβέρνηση τον Απρίλη του 2002 ως τη «συνταγή» της επιτυχίας.

Επιπλέον, ο Φ. Χατζημιχάλης ξέρει καλά ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ δίνει περιθώρια στους εκκοκκιστές για καλές «κονόμες», μέσω τον προκαθορισμών και των μετακαθορισμών. Οι εκκοκκιστές, «ποντάροντας» σε κέρδη από τις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής και τα περιθώρια μεγαλύτερων κερδών μέσω των ελλειμματικών πληρωμών, έχουν από το καλοκαίρι ξεκινήσει να κάνουν προκαθορισμούς. Ηδη, το 70% περίπου της αναμενόμενης παραγωγής βαμβακιού έχει μπει στον ντορβά των προκαθορισμών. Αυτό σημαίνει ότι η εκκοκκιστές θα εισπράττουν μεγαλύτερη επιδότηση με βάση την ημερομηνία προκαθορισμού και όχι την ημερομηνία που παραδίδουν οι βαμβακοπαραγωγοί. Και μια και έχει γίνει προκαθορισμός στο 70% της παραγωγής, οι εκκοκκιστές «τσίμπησαν» τις τιμές για να μαζέψουν βαμβάκι, να καλύψουν τις ποσότητες που δήλωσαν και οι οποίες ξεπερνούν τις 710.000 τόνους, χωρίς βέβαια να βγαίνουν χαμένοι. Αυτό γιατί δεν το λέει ο κύριος υφυπουργός;..

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η μικρή αύξηση της τιμής είναι συγκυριακή, λόγω των ειδικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας, που έχουν διαμορφωθεί διεθνώς και τα κέρδη που προσδοκούν οι εκκοκκιστές σχετικά. Ακόμα, όσον αφορά στο μέρος της επιδότησης, είναι γεγονός ότι οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να καλλιεργήσουν λιγότερα στρέμματα και να παράγουν λιγότερο βαμβάκι, για να γλιτώσουν τις τσεκουριές τις συνυπευθυνότητας, αλλά να έχουν μείωση στο συνολικό εισόδημά τους.

Ως γνωστόν, όσο λιγότερο βαμβάκι παράγει η χώρα μας, τόσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του προϊόντος, καθώς ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον οποίο εφαρμόζει με συνέπεια και ζήλο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προβλέπει μεγάλα πρόστιμα στους παραγωγούς, αν ξεπεραστεί το «πλαφόν» παραγωγής που έχει τεθεί για την Ελλάδα. Ομως, έχοντας μικρότερη παραγωγή, ο αγρότης δε βελτιώνει το εισόδημά του, ακόμα κι αν η τιμή του προϊόντος είναι κατά τι μεγαλύτερη. Αρα, δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του Φ. Χατζημιχάλη ότι «διασφαλίζεται κατά τον καλύτερο τρόπο το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών». Και, φυσικά, τα χειρότερα έρχονται, καθώς στην αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) του βαμβακιού, που γίνεται στα πλαίσια της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ, προβλέπονται ακόμα πιο δυσβάστακτα και καταστροφικά μέτρα.

Η ΕΟΑΣΝΛ

Με ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) απαντάει στους ισχυρισμούς του υφυπουργού Γεωργίας και, αφού σημειώνει ότι με τα λεγόμενά του ο Φ. Χατζημιχάλης επιβεβαιώνει τη λαϊκή παροιμία «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται», επισημαίνει:

«Είκοσι χρόνια τώρα, το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση έχει δείξει περί τίνος πρόκειται και δεν περίμεναν οι αγρότες ιδιαίτερα την τιμή του βαμβακιού το 2003, για να διαπιστώσουν τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί.

Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, συνδέθηκε με την πιο αντιδραστική πολιτική στον αγροτικό τομέα. Στα 20 χρόνια διακυβέρνησης, χρεοκόπησε πάνω από 180.000 αγροτικά νοικοκυριά, δηλαδή περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους τους ξεκλήρισε από τη γη τους».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Οταν πλέον, μετά την έκθεση της Κομισιόν για τη νέα αναθεώρηση του βαμβακιού στις 23/9/2003, αποκαλύπτεται, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι ο σημερινός κανονισμός έγινε «για τη μείωση των τιμών στήριξης και τη μείωση των εκτάσεων για εντατική βαμβακοκαλλιέργεια», είναι απαράδεκτο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να μιλά για φιλοαγροτική πολιτική στο βαμβάκι και τα άλλα προϊόντα.

Ιδιαίτερα τώρα με τα νέα μέτρα της ΕΕ για βαμβάκι - καπνό - λάδι, για τα οποία περηφανεύεται ο κ. Χατζημιχάλης, θα επέλθει η απόλυτη καταστροφή όσων μικρομεσαίων αγροτών επέζησαν των προηγούμενων μέτρων. Παρ' όλα αυτά κι ενώ γνωρίζει τις ολέθριες συνέπειες αυτών των μέτρων, προσπαθεί να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα και να δικαιώσει το ΠΑΣΟΚ».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η ΕΟΑΣΝΛ θα πάρει πρωτοβουλίες και θα αναπτύξει δράση στην κατεύθυνση οργάνωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων και πολιτικής καταδίκης όσων ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση».


ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Τώρα, η πλειοψηφία καταγγέλλει

Αφού πρώτα αποδέχτηκε την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα, ζητάει... υγιή ανταγωνισμό

Στη μέθοδο των φραστικών καταγγελιών και των ανέξοδων δηλώσεων εστιάζει πλέον η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) την «κριτική» για τη σκανδαλώδη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και ενώ τα μέτρα υπέρ των ιδιωτών λαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ αρκείται στο να υπερασπίζεται τους παλαιότερους νόμους που θεσπίστηκαν για την απελευθέρωση, νόμους στους οποίους έβαλε την υπογραφή της, αποσιωπώντας ότι εκείνοι οι νόμοι άνοιξαν το δρόμο για τα σημερινά σκάνδαλα, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τον άμεσο κίνδυνο ανεπάρκειας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Χτες η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, εν μέσω προσωπικών καταγγελιών για το ρόλο του διορισμένου από την κυβέρνηση προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Π. Κάπρου, επιχείρησε να προσδώσει στο συνδικάτο το χαρακτήρα ρυθμιστή της υγιούς απελευθέρωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού. Καταγγέλλοντας - και δικαίως μάλιστα - δύο τεράστια σκάνδαλα που εξυφαίνει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, περιορίστηκε στο να αποδώσει εν μέσω δικαιολογιών... ολίγες ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, καλώντας τη να διευθετήσει τα εξής ζητήματα: α) να ακυρώσει την υπουργική απόφαση που προβλέπει την εγκατάσταση αεριοστροβιλικού συστήματος ισχύος 120-160MW στην περιοχή της Βοιωτίας από ιδιώτη, αλλά και για παρόμοιο σύστημα ισχύος 120MW από τη ΔΕΗ στο Λαύριο, και β) την κατακύρωση της κατασκευής της μονάδας στη Ρόδο στο μειοδότη του διαγωνισμού που είναι η ΔΕΗ, αντί εταιρίας συμφερόντων Μπόμπολα που προωθεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ!

Η Αγωνιστική Συνεργασία

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασίας, «η απόφαση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση των Αεριοστροβίλων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία ούτε έχει στόχο να δώσει λύση στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Εδώ και αρκετά χρόνια μεθοδευμένα δεν προχώρησαν στην προγραμματισμένη κατασκευή καινούριων μονάδων, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις (έλλειψη ηλεκτρ. ενέργειας) για την κατασκευή από ιδιώτες με εγγυημένη την κερδοφορία τους. Υπήρχε η δυνατότητα έγκαιρης κατασκευής (όπως είχαμε προτείνει) της 2ης μονάδας στη Φλώρινα, της Λιθανθρακικής στο Αλιβέρι, στη Δράμα, στην Ελασσόνα και μάλιστα κυρίως από ντόπιο λιγνίτη και όχι από ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Συνεχίζοντας, η Αγωνιστική Συνεργασία επισημαίνει πως «αφού με δική τους ευθύνη έφτασαν τα πράγματα μέχρι εδώ και χωρίς να τηρούν ούτε τα προσχήματα(έκθεση ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ) προχωρούν στην κατασκευή των μονάδων που θα παράγουν KWH 5-6 φορές ακριβότερη από ό,τι παράγεται σήμερα από τη ΔΕΗ, φωτογραφίζοντας στην ουσία τους ομίλους που θα ανατεθούν. Το κόστος αυτό θα κληθεί για άλλη μια φορά να το πληρώσει ο ελληνικός λαός, μέσα από την αύξηση της τιμής της KWH αυξάνοντας τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλίων που θα αναλάβουν την κατασκευή και λειτουργία των νέων μονάδων».

Τέλος, τονίζεται ότι «η απόφασή τους αυτή μαζί με τη διαφαινόμενη άρνησή τους να επικυρώσουν το διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας 100 MW στη Ρόδο, επειδή μειοδότης αναδείχτηκε η ΔΕΗ, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ