Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Τώρα, η πλειοψηφία καταγγέλλει

Αφού πρώτα αποδέχτηκε την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα, ζητάει... υγιή ανταγωνισμό

Στη μέθοδο των φραστικών καταγγελιών και των ανέξοδων δηλώσεων εστιάζει πλέον η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) την «κριτική» για τη σκανδαλώδη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και ενώ τα μέτρα υπέρ των ιδιωτών λαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ αρκείται στο να υπερασπίζεται τους παλαιότερους νόμους που θεσπίστηκαν για την απελευθέρωση, νόμους στους οποίους έβαλε την υπογραφή της, αποσιωπώντας ότι εκείνοι οι νόμοι άνοιξαν το δρόμο για τα σημερινά σκάνδαλα, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τον άμεσο κίνδυνο ανεπάρκειας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Χτες η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, εν μέσω προσωπικών καταγγελιών για το ρόλο του διορισμένου από την κυβέρνηση προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Π. Κάπρου, επιχείρησε να προσδώσει στο συνδικάτο το χαρακτήρα ρυθμιστή της υγιούς απελευθέρωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού. Καταγγέλλοντας - και δικαίως μάλιστα - δύο τεράστια σκάνδαλα που εξυφαίνει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, περιορίστηκε στο να αποδώσει εν μέσω δικαιολογιών... ολίγες ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, καλώντας τη να διευθετήσει τα εξής ζητήματα: α) να ακυρώσει την υπουργική απόφαση που προβλέπει την εγκατάσταση αεριοστροβιλικού συστήματος ισχύος 120-160MW στην περιοχή της Βοιωτίας από ιδιώτη, αλλά και για παρόμοιο σύστημα ισχύος 120MW από τη ΔΕΗ στο Λαύριο, και β) την κατακύρωση της κατασκευής της μονάδας στη Ρόδο στο μειοδότη του διαγωνισμού που είναι η ΔΕΗ, αντί εταιρίας συμφερόντων Μπόμπολα που προωθεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ!

Η Αγωνιστική Συνεργασία

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασίας, «η απόφαση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση των Αεριοστροβίλων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία ούτε έχει στόχο να δώσει λύση στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Εδώ και αρκετά χρόνια μεθοδευμένα δεν προχώρησαν στην προγραμματισμένη κατασκευή καινούριων μονάδων, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις (έλλειψη ηλεκτρ. ενέργειας) για την κατασκευή από ιδιώτες με εγγυημένη την κερδοφορία τους. Υπήρχε η δυνατότητα έγκαιρης κατασκευής (όπως είχαμε προτείνει) της 2ης μονάδας στη Φλώρινα, της Λιθανθρακικής στο Αλιβέρι, στη Δράμα, στην Ελασσόνα και μάλιστα κυρίως από ντόπιο λιγνίτη και όχι από ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Συνεχίζοντας, η Αγωνιστική Συνεργασία επισημαίνει πως «αφού με δική τους ευθύνη έφτασαν τα πράγματα μέχρι εδώ και χωρίς να τηρούν ούτε τα προσχήματα(έκθεση ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ) προχωρούν στην κατασκευή των μονάδων που θα παράγουν KWH 5-6 φορές ακριβότερη από ό,τι παράγεται σήμερα από τη ΔΕΗ, φωτογραφίζοντας στην ουσία τους ομίλους που θα ανατεθούν. Το κόστος αυτό θα κληθεί για άλλη μια φορά να το πληρώσει ο ελληνικός λαός, μέσα από την αύξηση της τιμής της KWH αυξάνοντας τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλίων που θα αναλάβουν την κατασκευή και λειτουργία των νέων μονάδων».

Τέλος, τονίζεται ότι «η απόφασή τους αυτή μαζί με τη διαφαινόμενη άρνησή τους να επικυρώσουν το διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας 100 MW στη Ρόδο, επειδή μειοδότης αναδείχτηκε η ΔΕΗ, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζεται κουτσούρεμα στο «κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο» (2017-08-02 00:00:00.0)
Τεράστια καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και παράδοση σε ιδιώτες (2011-12-22 00:00:00.0)
Στη δίνη της ΕΕ και των μεγαλοσυμφερόντων (2010-06-17 00:00:00.0)
Μοχλός για την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα (2001-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ