Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στη δίνη της ΕΕ και των μεγαλοσυμφερόντων

Την επόμενη βδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Το σχέδιο δράσης που θα υποβάλει η κυβέρνηση στην ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη διείσδυση των ΑΠΕ, θα παρουσιαστεί, την ερχόμενη βδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτό προκύπτει απο ομιλία της υπουργού Τ. Μπιρμπίλη, χτες σε ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου.

Πρόκειται για το σχέδιο υπαγωγής της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς και στις κατευθύνσεις της ΕΕ, στη βάση των οποίων οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί, αλλά και κάποιοι μικρότεροι, θα επωφεληθούν με νέα υπερκέρδη σε βάρος των εργαζομένων και στο όνομα της «πράσινης» ενέργειας.

Η υπουργός συνέδεσε άμεσα το σχέδιο με τον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και δε δίστασε να υπερβάλει και να δημαγωγήσει λέγοντας ότι «σήμερα σχεδιάζουμε το οικονομικό μας μέλλον βασιζόμενοι σε εγχώριους ενεργειακούς πόρους με γνωστό και προβλέψιμο ενεργειακό κόστος, απαλλαγμένους από όλα τα γεωστρατηγικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά μειονεκτήματα του υπάρχοντος ενεργειακού συστήματος».

Σχετικά με το «προβλέψιμο κόστος», είναι ενδεικτικό, ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις για επέκταση της αύξησης του τέλους ΑΠΕ (πήγε από 30 λεπτά στα 5,57 ευρώ ανά 1.000 kWh) και στους οικιακούς καταναλωτές. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εισηγηθεί την επέκτασή του στη βάση της πρόβλεψης ότι το 2010 το έλλειμμα του ταμείου του ΔΕΣΜΗΕ (διαχειριστής συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας) για την πληρωμή των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, θα διαμορφωθεί σε 219 εκατ. ευρώ!!! Η ίδια η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η εξαίρεση των οικιακών καταναλωτών από την αύξηση του τέλους έχει προσωρινό χαρακτήρα. Το τέλος ΑΠΕ εισπράττεται από τη ΔΕΗ και δίνεται στο ΔΕΣΜΗΕ για να πληρώνονται οι ιδιώτες παραγωγοί που έχουν εξασφαλίσει πολυετή συμβόλαια πώλησης της ενέργειας που παράγουν σε τιμές πολλαπλάσιες της χονδρικής. Κι αυτό στη βάση της «απελευθέρωσης» της αγοράς, που επιβάλλει ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή και εγγυημένα υπερκέρδη.

Μετά από όλα αυτά, η Τ. Μπιρμπίλη ανέπτυξε και τους βασικούς άξονες του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου για τις ΑΠΕ, ισχυριζόμενη ότι «ενισχύεται η συμμετοχή των πολιτών στα άμεσα οφέλη των ΑΠΕ, με απευθείας απόδοση στους πολίτες μέρους των εσόδων». Πρόκειται για ένα ποσοστό επί των πωλήσεων που αποδίδεται στους δήμους, μέρος του οποίου θα πηγαίνει στους καταναλωτές, ως αντάλλαγμα για την αποδοχή έργων ΑΠΕ στην περιοχή τους. Μικρή θα είναι όμως η «παρηγοριά» τους, όταν σε λίγους μήνες θα αρχίσουν οι απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια, καθώς ήδη έχει προταθεί από τη ΡΑΕ η μείωση του εμπορικού τιμολογίου της ΔΕΗ, που αποφέρει κέρδη σύμφωνα με την Επιχείρηση και θα αρχίσουν οι αυξήσεις των οικιακών τιμολογίων.

Στο μεταξύ, η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», συμμετέχοντας στο «χορό» των προκλητικών πριμοδοτήσεων, προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου Μεγαλόπολης, ισχύος 50 MW και προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ, σίγουρη ότι «δεν θα χάσει τα λεφτά της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ