ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θρέφεται από την πόλωση

Το ρόλο της «ήρεμης δύναμης» που δεν ακολουθεί τάχα το ΠΑΣΟΚ στην πόλωση και το διχασμό, αλλά θέλει ένα «καλό επίπεδο αντιπαράθεσης» για τα προβλήματα των πολιτών, υποδύεται η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να «εκθέσει» την κυβέρνηση και να αποκομίσει όποια οφέλη μπορεί εκλογικά.

Στην πραγματικότητα, η τακτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί περίφημα την ηγεσία της ΝΔ, καθώς τη βγάζει από τη δύσκολη θέση να τοποθετηθεί συγκεκριμένα πάνω στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και να κρατά τις φιλολαϊκές μάσκες. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά το γεγονός ότι τα στελέχη της δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την κυβέρνηση στον κατήφορο της πόλωσης, την ίδια στιγμή σπεύδουν να τη συντηρούν με όποιο τρόπο μπορούν. Ο εκπρόσωπος του κόμματος επανήλθε χτες για να απαντήσει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και να συντηρήσει τη δικομματική αντιπαράθεση «ουσίας». Διαπιστώνοντας «αμηχανία» όσον αφορά την κάλυψη του Θ. Πάγκαλου, επέμεινε στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Αράπογλου, ο οποία είχε δηλώσει ότι συνιστά θεσμική εκτροπή το αίτημα του Κ. Καραμανλή για πρόωρες εκλογές. «Δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε κάθε δημοκράτη Ελληνα πολίτη η άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να καταδικάσει τις απόψεις, που εξέφρασε χτες η κα Αράπογλου», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, καλώντας τον Χρ. Πρωτόπαππα να απαντήσει αν είναι «θεσμική εκτροπή το να ζητά η Νέα Δημοκρατία εκλογές».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, εξέφρασε την άποψη που επικρατεί στη Ρηγίλλης, ότι δηλαδή οι προσωπικές επιθέσεις του Θ. Πάγκαλου εξυπηρετούν εκλογικά τη ΝΔ. «Μακάρι ο κ. Πάγκαλος να συνεχίσει έτσι, ο Θεός να τον έχει καλά. Εχω την αίσθηση ότι στο τέλος θα εξελιχτεί το ισχυρό χαρτί της ΝΔ», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον «Πλάνετ»). Εμφανίστηκε μάλιστα να ανησυχεί για λογαριασμό του Κ. Σημίτη, γιατί ο πρώην ΥΠΕΞ «αποδομεί τη σοβαρή του εικόνα», ενώ διαπίστωσε και «κρίση επικοινωνιακής στρατηγικής» στο ΠΑΣΟΚ.

Σενάρια για ένοπλη εξέγερση Αλβανών στη Β. Ελλάδα

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ισχυρίζεται η κυβέρνηση

Για σχέδια αλβανικών εξτρεμιστικών κύκλων να προκαλέσουν έως και ένοπλη εξέγερση στη Βορειοδυτική Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» και χρονικό ορίζοντα μέχρι την άνοιξη του 2004, κάνει λόγο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», επικαλούμενο τη μαρτυρία Αλβανού φερόμενου ως μαχητή του «UCK» και φοιτητή τώρα σε πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Το δημοσίευμα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το σχεδιασμό της «εξέγερσης», καταδεικνύοντας ως εγκέφαλο τον Αλβανό νομικό και στενό φίλο του Προέδρου της χώρας, Φ. Νάνο, Ι. Μπεγκίρι, κι αναφέροντας πως κάθε Αλβανός που δέχεται να συμμετάσχει στην προετοιμασία της εξέγερσης αμείβεται με 15.000 ευρώ από ένα αλβανικό κόμμα.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίστηκε «ατυχές» και «δημοσιογραφικό ατόπημα» από την εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ», συμπληρώνοντας ωστόσο πως αυτή δεν είναι η πρώτη πληροφορία περί εξέγερσης στην «Τσαμουριά», αφότου οι Αλβανοί εξασφάλισαν ευρεία διεθνή υποστήριξη στο Κόσσοβο, και υπενθυμίζοντας πως ο Αλί Αχμέτι το Μάη του 2001 είχε δηλώσει ότι ο επόμενος σταθμός του αγώνα για τα δικαιώματα των Αλβανών θα είναι η «Τσαμουριά».

Εξάλλου, και στη Γερμανία το δημοσίευμα προκάλεσε έντονες επιφυλάξεις και σκεπτικισμό για τη σοβαρότητα του περιεχομένου του. Επισήμως, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών όπως και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, Γερμανοί διπλωμάτες ωστόσο αξιολογούσαν, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι πρόκειται για «συμπίλημα» αποσπασματικών πληροφοριών, υπαρκτών και επανειλημμένα δεδηλωμένων ανησυχιών για τους υφιστάμενους κινδύνους αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, σε δημοσιογραφική συσκευασία εντυπωσιασμού.

Για τον διευθυντή του ΒΙΤS (Κέντρο Πληροφοριών Διατλαντικής Ασφαλείας), Οτφριντ Νάσαουερ, το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο του δημοσιεύματος είναι η αναφορά περί εφοδιασμού των Αλβανών ανταρτών, το 2001 στο Κόσσοβο, με σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό υλικό από την αμερικανική βάση των «Special Forces» στη Νάπολη, προκειμένου να μην εντοπίζονται από τις μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ.

Πάντως, μια άλλη προσέγγιση συνδέει το δημοσίευμα του «Σπίγκελ» με το «αναθερμανθέν» γερμανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια αλλά και την «αναθέρμανση» του αμερικανογερμανικού ανταγωνισμού στη μείζονα περιοχή.

Από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «Φλας» χαρακτήρισε περίπου αναμενόμενο το δημοσίευμα και προεξόφλησε την ύπαρξη κι άλλων στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συμπλήρωσε ωστόσο πως «πάντα πρέπει να έχεις το νου σου» και «να κοιτάς ποιος είναι ο πονηρός σκοπός πίσω απ' αυτά». Αλλωστε, διευκρίνισε πως με την Αλβανία «μας συνδέουν άριστες σχέσεις» και ίσως σκοπός του δημοσιεύματος να είναι η «διατάραξή τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, τόνισε ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν έχει καμία σχέση μ' αυτή.

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής

Ομόφωνα ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του Κοινοβουλίου για το 2004, καθώς και ο απολογισμός του οικονομικού έτους 2002.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, τόνισε πως το Κοινοβούλιο σήμερα αντιμετωπίζει μια «συστηματική προσπάθεια απαξίωσης της πολιτικής ως λειτουργίας», μιλώντας για «κακόπιστη κριτική που γίνεται» και προσθέτοντας ότι «το Κοινοβούλιο δεν έχει τη δυνατότητα μιας αμφίδρομης σχέσης με το λαό».

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζεκης επισήμανε ότι κριτήριο για την ψήφιση του προϋπολογισμού είναι το «αν ο προϋπολογισμός διευκολύνει τις κοινοβουλευτικές και ευρύτερες δραστηριότητες εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του». Παράλληλα χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη ότι λειτουργεί εδώ και 20 μέρες το κανάλι της Βουλής». Επισήμανε πάντως αναφερόμενος γενικότερα ότι η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου «εξαρτάται από το παραγόμενο έργο», σημειώνοντας πως «έχουμε γίνει μάρτυρες, άλλα να λένε εκτός αιθοώσης κόμματα και βουλευτές και άλλα να ψηφίζονται», και πως «η δράση του κάθε βουλευτή και του κόμματος στο οποίο ανήκει είναι αυτό που καθορίζει την αξιοπιστία». Κατέληξε δηλώνοντας ότι «το ΚΚΕ ψηφίζει θετικά για τον απολογισμό του 2002 και τον προϋπολογισμό του 2004».

Να σημειώσουμε ότι ο προϋπολογισμός του 2004 είναι 133.460.000 ευρώ, αυξημένος κατά 9,9% σε σχέση με τον περσινό. Από το παραπάνω κονδύλιο το 17,7% προϋπολογίζεται για τις βουλευτικές αποζημιώσεις, όπου έχει υπολογιστεί αύξηση 5,7%. Επίσης το 32,9% αποτελούν οι αμοιβές του τακτικού και έκτακτου προσωπικού της Βουλής, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες φθάνουν το 15,9%, οι δαπάνες εξοπλισμού το 11,1% και οι δαπάνες μετακίνησης το 7,3%.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στις 23 Νοέμβρη ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Την Κυριακή 23 Νοέμβρη το πρωί, πραγματοποιείται στο Γοργοπόταμο ο γιορτασμός της επετείου της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25.11.1942. Την εκδήλωση οργανώνουν, από κοινού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) με τις άλλες ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις.

Μαζί με τους αγωνιστές και φίλους της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που αναμένεται να φτάσουν με κάθε μέσον στο Γοργοπόταμο, από πολλές περιοχές της χώρας, καλούνται όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις να συμμετάσχουν με τα τιμημένα λάβαρα και τις σημαίες του αγώνα.

Συνάντηση Σημίτη - Χριστοδουλάκη

Περισσότερο από δύο ώρες συζητούσαν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, στη χτεσινοβραδινή συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Οικονομίας, μετά το τέλος της συνάντησης, απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις, αν και σε ανεπίσημο επίπεδο αναφέρθηκε ότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο κρατικός προϋπολογισμός του 2004, ο οποίος κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη 18 Νοέμβρη. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι την προηγούμενη Δεύτερα ο πρωθυπουργός είχε δεχτεί τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά, χωρίς και πάλι να γνωστοποιηθεί το αντικείμενο της μεταξύ τους συνάντησης.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00 στα πλαίσια της εκπομπής «Ματιές στον κόσμο» η Αννα Μπαλλή συζητά με τους καλεσμένους της για το αποκαλούμενο ποινικό δικαστήριο της Χάγης, για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη δίκη Μιλόσεβιτς στη σκιά των βαλκανικών εξελίξεων.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με εκπροσώπους κομμάτων για την πολιτική γης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ