ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ωμή λεηλασία του ΙΚΑ

Η κυβέρνηση κλέβει ανοιχτά και απροκάλυπτα 1,8 δισ. ευρώ από το ταμείο του ΙΚΑ

Απροκάλυπτη λεηλασία του ΙΚΑ. Ωμή υφαρπαγή τεράστιων πόρων από τον Οργανισμό που άμεσα ή έμμεσα καλύπτει τον μισό πληθυσμό της χώρας. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια για το νέο σύστημα χρηματοδότησης του ΙΚΑ, που εφάρμοσε από φέτος με τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΙΚΑ το 2003, προκύπτει ότι η κλεψιά σε βάρος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού ανέρχεται στα 1,81 δισ. ευρώ (616 δισ. δραχμές)...!

Η απόφαση της κυβέρνησης να καθορίσει τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ στο 1% του ΑΕΠ (μεσοσταθμικά) για τα επόμενα 30 χρόνια, καταργώντας τη λεγόμενη τριμερή χρηματοδότηση, οδήγησε σε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα. Οχι βέβαια ότι η «τριμερής χρηματοδότηση» εξασφάλιζε τους αναγκαίους πόρους. Αλλωστε, ούτε αυτή εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ομως, η ισχύς από φέτος του νέου τρόπου χρηματοδότησης φέρνει πλέον καταστροφικά αποτελέσματα σε βάρος του ΙΚΑ και των ασφαλισμένων σε αυτό. Η κυβέρνηση αντικατέστησε ένα φαύλο σύστημα (δημιούργημα της ΝΔ) με ένα ακόμα πιο άθλιο. Η εφαρμογή αυτής της αθλιότητας είναι μια τεράστια απειλή για τους εργαζόμενους και προδιαγράφει γι' αυτούς νέα δεινά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Ιδρύματος (εκτίμηση εκτέλεσης προϋπολογισμού του 2003, με τα μέχρι τώρα δεδομένα), στα ταμεία του ΙΚΑ θα εισρεύσουν φέτος 6,35 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και με βάση την «τριμερή χρηματοδότηση» αντιστοιχούν στα 6/9 του παλιού συστήματος. Αρα, σύμφωνα με την αρχή της «τριμερούς», οι εισφορές του κράτους (3/9) για το 2003 θα έπρεπε να ανέρχονται στα 3,18 δισ. ευρώ, δηλαδή στα μισά από αυτά που δίνουν οι άλλες δύο πηγές.


Ομως, η κυβέρνηση, με το νέο σύστημα, αντί να εκταμιεύσει τα 3,18 δισ. ευρώ, θα δώσει μόνον τα 1,37 δισ. ευρώ. Η ωμή κλεψιά λοιπόν σε βάρος του Ιδρύματος φτάνει τα 1,81 δισ. ευρώ. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι αυτή η κλεψιά οδηγεί από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος σε νέα ελλείμματα. Το ΙΚΑ για φέτος θα έχει έλλειμμα περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα - σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ - και για το 2004. Ετσι, τα έσοδα από τις τακτικές καταβολές προϋπολογίζονται στα 6,80 δισ. ευρώ (με βάση την «τριμερή» αυτό το ποσό αντιστοιχεί στα 6/9). Που σημαίνει ότι η κρατική εισφορά έπρεπε να είναι 3,40 δισ. ευρώ. Αντί όμως γι' αυτό, η κυβέρνηση προτίθεται να αποδώσει μόνον 1,45 δισ. ευρώ. Η κλεψιά δηλαδή σε βάρος του ΙΚΑ το νέο έτος θα ανέλθει σχεδόν στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό του έλλειμμα για το 2004 προϋπολογίζεται να διαμορφωθεί στα 123 εκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή, η εφαρμογή στα πρώτα δύο χρόνια του αντιασφαλιστικού νόμου, στον τομέα χρηματοδότησης του ΙΚΑ, θα στοιχίσει στο Ιδρυμα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε δραχμές η λεηλασία αυτή φτάνει το 1,3 τρισ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η αξία των διαβεβαιώσεων που έδινε η κυβέρνηση, ότι με το 1% του ΑΕΠ θα εξασφάλιζε τις συντάξεις των ασφαλισμένων και την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος. Αυτή είναι η αξία και των ισχυρισμών της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ότι η κυβέρνηση έλυσε το Ασφαλιστικό, και μάλιστα σε όφελος των εργαζομένων. Να γιατί ο κ. Πολυζωγόπουλος τα έδωσε όλα για να ψηφιστεί ο νόμος.

Μετά από τέτοια λεηλασία, δεν είναι τυχαίο ότι οι αυξήσεις στους συνταξιούχους του ΙΚΑ για το 2004 θα περιοριστούν στο 4%. Που σημαίνει ότι σε πραγματική αγοραστική αξία, με την ακρίβεια να τραβάει την ανηφόρα, με τις ανάγκες να αυξάνονται, οι συντάξεις τους θα μειωθούν για μια ακόμη χρονιά. Να πώς ενώ η κυβέρνηση με το ένα χέρι, το ψηφοθηρικό, μοιράζει στους εξαθλιωμένους συνταξιούχους 30 ευρώ, με το άλλο χέρι, το χέρι το στιβαρό, της εξουσίας των μονοπωλίων, κλέβει από το ασφαλιστικό τους ταμείο 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να πώς τα Ταμεία οδηγούνται στη χρεοκοπία, την οποία επικαλούνται πάντα οι κυβερνήσεις για να επιβάλλουν νέες περικοπές στις παροχές, στην Υγεία, σε όλο το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Να γιατί η παραπέρα λεηλασία σε βάρος του ΙΚΑ, και με την εφαρμογή του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, προδιαγράφει και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές.


ΡΟΔΟΠΗ
Ανεξέλεγκτη κατάσταση στα εργοστάσια

Πραγματικός εργασιακός μεσαίωνας επιβάλλεται με ταχείς ρυθμούς στη Ροδόπη, καταγγέλλει η Τοπική Επιτροπή του ΠΑΜΕ. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται τα δεδουλευμένα, να μην τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, να μην παίρνονται μέτρα προστασίας των εργαζόμενων, να μην καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές κλπ.

Στο εργοστάσιο, για παράδειγμα, κατασκευής CD «ΑΡΚΑΔΙΑ», όπου απασχολούνται 150 εργαζόμενοι, εδώ και χρόνια δεν πληρώνονται οι υπερωρίες. Και όταν λέμε υπερωρίες, εννοούμε ολόκληρα Σαββατοκύριακα. Ετσι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν εκατοντάδες ώρες υπερωρία, κύρια τα Σαββατοκύριακα, χωρίς καμία αμοιβή. Οι εργοδότες έχουν προφανώς «πλάτες» στην κυβέρνηση, που στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο και κατεδαφίζει ό,τι οι εργαζόμενοι έχτισαν με αγώνες και θυσίες, τονίζει η ανακοίνωση της ΤΕ ΠΑΜΕ Ροδόπης.

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες επιστρατεύονται για τη στήριξη της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής, όπως επιστρατεύτηκε πρόσφατα η διοίκηση του ΕΚ Κομοτηνής από τον όμιλο Λαναρά, για να παρεμποδίσει την επαφή του ΔΣ του Σωματείου «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» (Νάουσας) και της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών -Δέρματος - Ιματισμού με τους εργαζόμενους της «FANCO».

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΑΡΚΑΔΙΑ» δεν έχουν άλλη επιλογή, επισημαίνει το ΠΑΜΕ, παρά να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, να φτιάξουν ταξικό, αγωνιστικό σωματείο και να τιμωρήσουν αυτούς που εκτρέφουν τέτοιες συμπεριφορές, που στηρίζουν την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστική είναι ακόμα η περίπτωση του εργοστασίου παραγωγής νάιλον «DIAXON», όπου εργάζονται δύο κατηγορίες εργαζομένων για την ίδια δουλιά. Από τους 135 εργαζόμενους στην επιχείρηση, οι 100 ανήκουν στο προσωπικό της «DIAXON» και αμείβονται με βάση τη σύμβαση και οι οποίοι πριν ένα χρόνο είχαν κατέβει σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων. Στο ίδιο εργοστάσιο όμως λειτουργεί και η ιδιωτική επιχείρηση «ΒΙΟΤΕΚ ΕΠΕ», που απασχολεί 35 εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι αυτοί της «ΒΙΟΤΕΚ», παρόλο που κάνουν την ίδια δουλιά, αμείβονται πολύ χαμηλότερα απ' ό,τι οι συνάδελφοί τους της «DIAXON». Επίσης δεν παίρνουν φαγητό, εμφιαλωμένο νερό και ειδική υπόδηση για όλες τις εποχές του χρόνου, που οι συνάδελφοί τους κέρδισαν με αγώνες, λόγω των δύσκολων και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας τους.

Σαν αποτέλεσμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της έλλειψης μέτρων προστασίας και της συχνής ανάθεσης ειδικευμένης εργασίας σε ανειδίκευτους, είχαμε πρόσφατα στο νομό 2 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και αρκετούς τραυματισμούς σε χώρους δουλιάς, υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΤΕ Ροδόπης του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ