Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΟΔΟΠΗ
Ανεξέλεγκτη κατάσταση στα εργοστάσια

Πραγματικός εργασιακός μεσαίωνας επιβάλλεται με ταχείς ρυθμούς στη Ροδόπη, καταγγέλλει η Τοπική Επιτροπή του ΠΑΜΕ. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται τα δεδουλευμένα, να μην τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, να μην παίρνονται μέτρα προστασίας των εργαζόμενων, να μην καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές κλπ.

Στο εργοστάσιο, για παράδειγμα, κατασκευής CD «ΑΡΚΑΔΙΑ», όπου απασχολούνται 150 εργαζόμενοι, εδώ και χρόνια δεν πληρώνονται οι υπερωρίες. Και όταν λέμε υπερωρίες, εννοούμε ολόκληρα Σαββατοκύριακα. Ετσι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν εκατοντάδες ώρες υπερωρία, κύρια τα Σαββατοκύριακα, χωρίς καμία αμοιβή. Οι εργοδότες έχουν προφανώς «πλάτες» στην κυβέρνηση, που στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο και κατεδαφίζει ό,τι οι εργαζόμενοι έχτισαν με αγώνες και θυσίες, τονίζει η ανακοίνωση της ΤΕ ΠΑΜΕ Ροδόπης.

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες επιστρατεύονται για τη στήριξη της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής, όπως επιστρατεύτηκε πρόσφατα η διοίκηση του ΕΚ Κομοτηνής από τον όμιλο Λαναρά, για να παρεμποδίσει την επαφή του ΔΣ του Σωματείου «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» (Νάουσας) και της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών -Δέρματος - Ιματισμού με τους εργαζόμενους της «FANCO».

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΑΡΚΑΔΙΑ» δεν έχουν άλλη επιλογή, επισημαίνει το ΠΑΜΕ, παρά να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, να φτιάξουν ταξικό, αγωνιστικό σωματείο και να τιμωρήσουν αυτούς που εκτρέφουν τέτοιες συμπεριφορές, που στηρίζουν την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστική είναι ακόμα η περίπτωση του εργοστασίου παραγωγής νάιλον «DIAXON», όπου εργάζονται δύο κατηγορίες εργαζομένων για την ίδια δουλιά. Από τους 135 εργαζόμενους στην επιχείρηση, οι 100 ανήκουν στο προσωπικό της «DIAXON» και αμείβονται με βάση τη σύμβαση και οι οποίοι πριν ένα χρόνο είχαν κατέβει σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων. Στο ίδιο εργοστάσιο όμως λειτουργεί και η ιδιωτική επιχείρηση «ΒΙΟΤΕΚ ΕΠΕ», που απασχολεί 35 εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι αυτοί της «ΒΙΟΤΕΚ», παρόλο που κάνουν την ίδια δουλιά, αμείβονται πολύ χαμηλότερα απ' ό,τι οι συνάδελφοί τους της «DIAXON». Επίσης δεν παίρνουν φαγητό, εμφιαλωμένο νερό και ειδική υπόδηση για όλες τις εποχές του χρόνου, που οι συνάδελφοί τους κέρδισαν με αγώνες, λόγω των δύσκολων και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας τους.

Σαν αποτέλεσμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της έλλειψης μέτρων προστασίας και της συχνής ανάθεσης ειδικευμένης εργασίας σε ανειδίκευτους, είχαμε πρόσφατα στο νομό 2 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και αρκετούς τραυματισμούς σε χώρους δουλιάς, υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΤΕ Ροδόπης του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ