Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ιπποκράτειο»

Τα χτεσινά εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου έδωσαν αφορμή για αναφορές σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Το «Ιπποκράτειο» ιδρύθηκε το 1992 ως «Νοσοκομείο Προσφύγων Αθηνών» με 50 κλίνες. Ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας που έκοψε και την (προεκλογική) κορδέλα των εγκαινίων είπε: «Το "Ιπποκράτειο" συνδέει την αρχή του με μια εθνική τραγωδία και καταστροφή, τη Μικρασιατική καταστροφή».

Κι όμως εκείνη η «εθνική τραγωδία» δεν ήταν μοιραία. Υπήρξε και τότε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ) - που αργότερα μετονομάστηκε σε ΚΚΕ - και αντιτάχτηκε στην εμπλοκή της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Επίσης υπήρξε ο «Ριζοσπάστης» - που δεν είχε τεθεί ακόμα «υπό τον έλεγχο της ΚΕ του ΣΕΚΕ» - που με τα άρθρα του εξόργισε ακόμα και τον Ελ. Βενιζέλο, που βρέθηκε στο Παρίσι για τα «Ελληνικά ζητήματα». Μάλιστα με επιστολή του απ' το Παρίσι (28.7.1919) ο «μέγας Βενιζέλος» - όπως τον αποκαλεί ο υπασπιστής του Δημ. Βακάς που διέσωσε τα ντοκουμέντα - ζήτησε τη λογοκρισία του «Ριζοσπάστη». Μεταξύ των άλλων έγραψε: «...Η ανάγνωσις των φύλλων του "Ριζοσπάστη" των ημερών αυτών με φέρει εις το συμπέρασμα ότι η λογοκρισία ελησμόνησεν ή κατεπρόδωσεν εντελώς την αποστολή της. Εάν ανεγίγνωσκε τας σχετικάς προς τη λειτουργίαν της διαταγάς, αίτινες εξεδόθησαν ήδη κατά τους βαλκανικούς πολέμους, θα έβλεπεν ότι απαγορεύονται οιαδήποτε δημοσιεύματα, τα οποία δύνανται να παραβλάψουν τη διεξαγωγήν του πολέμου διά της εξάρσεως των απωλειών του στρατού ή διά της δημιουργίας παρά τω λαώ αμφιβολιών περί της σκοπιμότητος του πολέμου. Και όμως τα εν λόγω άρθρα του "Ριζοσπάστου" άλλο δεν κάμνουν παρά να διακηρύττουν ότι είναι μάταιοι αι εν Μικρά Ασία θυσίαι».

Απ' την ταράτσα του «Ιπποκράτειου» οι μαχητές του ΕΛΑΣ πήραν μέρος στον ηρωικό αγώνα του λαού της Αθήνας και του Πειραιά το Δεκέμβρη του 1944 και το νοσοκομείο χορήγησε 15 μερίδες τη μέρα στους μαχητές.

Αυτά για την ιστορία καθώς συμπληρώνονται και 85 χρόνια απ' την ίδρυση του ΚΚΕ, το οποίο «μπορεί να κοιτάζει το λαό στα μάτια» έχοντας «καθαρή τη συνείδηση πως στάθηκε πάντοτε στο πλευρό του μέσα από οποιεσδήποτε συνθήκες», όπως αναφέρει η διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

ΥΓ: Ετσι για την ιστορία. Στη χτεσινή εκδήλωση ήταν παρόντες μόνο συντάκτες του «Ρ» και του «902 Αριστερά στα FM».


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ