Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Γύρισαν την πλάτη στους εργατοπατέρες

Βγήκαν στο δρόμο με τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων
«Για τους ξενοδόχους αύξηση κερδών και για τους εργάτες μείωση μισθών», «Σταθερή και πλήρη εργασία, όχι στη σύγχρονη δουλεία». Με αυτά τα συνθήματα, ξενοδοχοϋπάλληλοι από μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, αλλά και των επιχειρησιακών τους σωματείων, πραγματοποίησαν πορεία χτες το απόγευμα στη Βουλή. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση - συνέλευση των εργαζομένων στο Θέατρο «Ακάδημος», την οποία οι ίδιοι εργαζόμενοι μετέτρεψαν σε αγωνιστική πορεία, δηλώνοντας, έτσι, στην πράξη την απόφασή τους για αγωνιστική διεκδίκηση. Για να μπει τέλος στην αδράνεια και το συμβιβασμό που είχαν επιβάλει οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Η χτεσινή συγκέντρωση ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας, που κάνει το κλαδικό σωματείο - η πλειοψηφία του οποίου πέρασε στις ταξικές δυνάμεις στις τελευταίες αρχαιρεσίες - να οργανώσει τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, ώστε αγωνιστικά να αντισταθούν στη μεγάλη επίθεση στα δικαιώματά τους, αλλά και να διεκδικήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αυτή η προσπάθεια που κάνει το κλαδικό σωματείο αποδίδει τους πρώτους καρπούς, καθώς ήδη υπάρχει ένας συντονισμός της δράσης εννέα επιχειρησιακών σωματείων μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας.

Στη χτεσινή συγκέντρωση, ο Χρ. Κατσώτης, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου, μιλώντας στους εργαζόμενους, τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και χρειάζεται τώρα η συμβολή όλων, προκειμένου να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ενίσχυση των συλλογικών προσπαθειών, τις μεγάλες δυνατότητες να διεκδικηθούν άλλοι όροι αμοιβής και συνθηκών δουλιάς.

«Είναι φανερό - συνέχισε - ότι κινούμαστε σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις. Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας υπηρέτησε και υπηρετεί με τη στάση της την κυβερνητική πολιτική και τα συμφέροντα των ξενοδόχων. Εμείς μέσα από το πλαίσιο δράσης υπηρετούμε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Σήμερα, κανείς δεν μπορεί από μόνος του να ανατρέψει την επίθεση σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων μας. Απαιτείται να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο, με κοινό πλαίσιο, με κοινή δράση».

Οι προσπάθειες που έκαναν κάποιοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ να αποθαρρύνουν όσους συμμετείχαν, λέγοντας, για παράδειγμα, ότι δεν μπορεί να διεκδικηθεί το αίτημα για βασικό μισθό 1.100 ευρώ, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο ΟΜΕΔ, έστω και με τα «ψίχουλα» που δίνει, ότι ο ασφαλιστικός νόμος - τερατούργημα έχει και θετικά για τους εργαζόμενους, έπεσαν στο κενό. Οσοι πήραν το λόγο στη συνέχεια, και συνδικαλιστές σωματείων, αλλά και απλοί εργαζόμενοι, δήλωσαν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και είναι ντροπή να παίρνουν 620 ευρώ μισθό. Τάχθηκαν με το κάλεσμα του κλαδικού σωματείου για συσπείρωση και αγώνα ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, υιοθετώντας ταυτόχρονα το διεκδικητικό πλαίσιο, όπως αυτό προτάθηκε. Και γι' αυτόν το λόγο, εξουσιοδότησαν το κλαδικό σωματείο να πάρει αποφάσεις για την οργάνωση κινητοποιήσεων.

Τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία χαιρέτισε ο Θ. Κούτρας, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε ότι το ΠΑΜΕ θεωρεί αυτήν την προσπάθεια αξιόλογη και με προοπτική όχι μόνο για τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά για όλο το κίνημα. Από το ΠΑΜΕ παρευρέθηκε επίσης και ο Γ. Πέρρος.

Τέλος, την Παρασκευή, στις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με νεολαίους εργαζόμενους στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με στόχο τη συγκρότηση Επιτροπής Νέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ