Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προωθούν την ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Την απόφαση της διοίκησης του ταμείου ΤΑΠ-ΟΤΕ για ένταξή του στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών) ανακοίνωσε χτες με δελτίο Τύπου το υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για μια απόφαση σε βάρος των εργαζομένων που ασφαλίζονται στο ταμείο αυτό (είναι οι εργαζόμενοι από ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και ΟΣΕ) και την οποία στηρίζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των αντίστοιχων Ομοσπονδιών.

Στην πραγματικότητα από την άμεση ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι η κυβέρνηση και οι μέτοχοι. Μέσω της ένταξης η κυβέρνηση απαλλάσσεται ουσιαστικά από τη δέσμευση να καλύπτει τα ελλείμματα του ταμείου (τα οποία σήμερα φθάνουν περίπου τα 293 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο), καθώς αρμόδια αναλογιστική επιτροπή θα εκτιμήσει εκ νέου το αν και πόσα χρήματα θα δίνει η κυβέρνηση μετά την ενσωμάτωση του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ. Ακόμα η κυβέρνηση προσδοκά στην αξιοποίηση των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των εισφορών προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική της για την ίδρυση Επαγγελματικών Ταμείων και επομένως να ενισχύσει την ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος της δημόσιας. Από την άλλοι οι μέτοχοι των ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ θα ωφεληθούν, αφού οι εισφορές τους θα μειωθούν άμεσα κατά περίπου 45%.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριό της της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΑΣ (ΣΥΝ) να στηρίξουν τη διαδικασία ένταξης του ταμείου το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, να δημιουργηθεί ιδιωτικό ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης και να μετατραπεί το Ταμείο Αρωγής σε ιδιωτικού δικαίου. Στο συνέδριο αυτό η ΑΣ εξέφρασε από τη μία τη διαφωνία της στον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο 3029/2002 και από την άλλη ψήφισε ναι στην ένταξη. Ενώ η παράταξη της ΔΑΚΕ ψήφισε κατά (εκ του ασφαλούς φυσικά), όχι γιατί διαφωνεί με την ένταξη, αλλά γιατί ο σημερινός υφυπουργός Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλος, δεν είναι αξιόπιστος για να διαπραγματευτούν μαζί του τους όρους ένταξης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ