Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΙ
Οργιο αυθαιρεσιών

Εκλογικά αποτελέσματα στα μέτρα της εργοδοσίας και συγκεκριμένα των εφοπλιστών «μαγειρεύει» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου των Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), Θ. Βασιλόπουλος, στέλεχος του ΣΥΝ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του ΕΚ Πειραιά, μαζί με την «ομάδα» του στη διοίκηση του Συνδέσμου, με ανταμοιβή βέβαια τη διατήρηση της καρέκλας. Ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύνδεσμο, ήδη αυτοί οι... συνδικαλιστές έχουν επιδοθεί σε όργιο αυθαιρεσιών, παραβιάζοντας το καταστατικό, αλλά και εκβιασμών προς τα μέλη του σωματείου.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η γενική συνέλευση για την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής, η οποία με τη σειρά της, σύμφωνα με το καταστατικό, θα καθορίσει την ημερομηνία και τον τόπο των εκλογών και θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες, έγινε χτες το απόγευμα. Ομως ο Βασιλόπουλος έχει ήδη καθορίσει την ημερομηνία που θα ανοίξουν οι κάλπες σε παραρτήματα που έχει το Σωματείο στην επαρχία. Ακόμα απόδειξη του πάρε - δώσε της ομάδας με τους εφοπλιστές αποτελεί και το γεγονός ότι το σωματείο έχει «στήσει» παραρτήματα και σε ναυτιλιακές εταιρίες που εδρεύουν στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην «ΑΝΕΚ», στη «Στρίντζης» και στις «Μινωικές Γραμμές»! Και όχι μόνο αυτό. Οι εργαζόμενοι αυτών των εταιριών δε θα ψηφίσουν στο σωματείο που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα από τα κτίρια αυτών των εταιριών, αλλά θα μεταφερθεί η κάλπη στις ναυτιλιακές εταιρίες!

Οσον αφορά τη συνέλευση, οι εκφυλιστικές ενέργειες θριάμβευσαν. Από τους εφτά υποψήφιους για την εφορευτική επιτροπή οι έξι ήταν υπάλληλοι του ίδιου του ΠΑΣΕΝΤ. Η μοναδική εξαίρεση ήταν ο υποψήφιος από τον ταξικό συνδυασμό της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό». Κανείς δε γνώριζε ποιος υπέγραφε για ποιον. Χαρακτηριστικά εντοπίστηκε γυναίκα να υπογράφει με... αντρικό όνομα!

Ο Θ. Βασιλόπουλος μετά από μια εισήγηση... μίας περίπου ώρας, με αποτέλεσμα να αδειάσει η μισή αίθουσα, αφού παρουσίασε ως ...«επίτευγμα» το γεγονός ότι η επικουρική σύνταξη του κλάδου μειώθηκε από το 60% του μισθού στο 40%, αξίωσε από τους παρευρισκόμενους να εξουσιοδοτήσουν την απερχόμενη διοίκηση να διενεργήσει αυτή τις διαπραγματεύσεις και να υπογράψει τις νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου... Εύλογα ο αγωνιστικός συνδυασμός της ΔΑΣ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε και μοίρασε στη γενική συνέλευση, έθεσε ευθέως το ερώτημα: «Εχει το δικαίωμα και για ποιους λόγους η απερχόμενη διοίκηση του ΠΑΣΕΝΤ ζητεί την έγκριση της γενικής συνέλευσης για την υπογραφή των νέων Συλλογικών Συμβάσεων; Μήπως υπάρχουν δεσμεύσεις και βιάζεται η ομάδα Βασιλόπουλου να τις υλοποιήσει;».

Ακόμα εκ μέρους της ΔΑΣ η Ντέππυ Κουλούρη, παίρνοντας το λόγο, επισήμανε τη συμβιβαστική τακτική της διοίκησης, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΕΝΤ να αποτελεί «παραμάγαζο των εφοπλιστών» και κάλεσε τους εργαζόμενους να καταψηφίσουν τον απολογισμό και προγραμματισμό της διοίκησης, «γιατί είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες μας, από τον αγώνα που απαιτείται για να σταματήσει η παραβίαση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας από τους εργοδότες». Τους κάλεσε να καταδικάσουν την ηγετική ομάδα του σωματείου και να συστρατευτούν με τη ΔΑΣ, ενισχύοντας το ψηφοδέλτιό της, για να βάλουν φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ