ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κόλαση μαχών

Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι «νικούν» στις μάχες, αλλά οι επιθέσεις συνεχίζονται: προχτές κατά του ΟΗΕ (φωτό), χτες κατά της ISAF με τουλάχιστον ένα Ρουμάνο λοχία νεκρό

Associated Press

Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι «νικούν» στις μάχες, αλλά οι επιθέσεις συνεχίζονται: προχτές κατά του ΟΗΕ (φωτό), χτες κατά της ISAF με τουλάχιστον ένα Ρουμάνο λοχία νεκρό
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Οι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ισχυρίζονταν χτες ότι οι επιχειρήσεις τους στις δύσβατες επαρχίες Νουριστάν και Κουνάρ του Αφγανιστάν, αλλά και στο Ουαζιριστάν, στην άλλη πλευρά των (ασαφών) συνόρων με το Πακιστάν, «βαίνουν καλώς». Κατά τις πληροφορίες που δίνουν, «όλα τα αεροσκάφη» της Βάσης λαμβάνουν μέρος στις επιθέσεις και μέχρι στιγμής «όλες οι απώλειες αναφέρονται από την πλευρά του εχθρού». Ποιος είναι ο εχθρός; Οι Αμερικανοί μιλούν για «αντισυμμαχικές δυνάμεις» - αυτό είναι όλο. Οι αναφορές κάνουν λόγο για «πολλαπλές» μάχες από την Παρασκευή κι ο συνταγματάρχης Ρόντνεϊ Ντέιβις δηλώνει πως αυτές λαμβάνουν χώρα «σε ένα πεδίο που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση» των μέχρι στιγμής επιχειρήσεων του (ανολοκλήρωτου) αφγανικού πολέμου. Που, όπως δηλώνει, οι Αμερικανοί «νικούν».

Τον «νικούν» εδώ και δύο χρόνια, αλλά ο «εχθρός» δε μοιάζει να το λαμβάνει υπόψη του. Στο Σπιν Μπολντάκ χτες υπήρξε μάχη ανάμεσα σε αντάρτες και άνδρες της ISAF κι ένας Ταλίμπ οπλαρχηγός είπε, μιλώντας στο «Ρόιτερς», ότι οι άντρες του «σκότωσαν τουλάχιστον έναν Ρουμάνο», μέλος περιπόλου, δύο ακόμη στρατιώτες και τραυμάτισαν τρεις. Το υπουργείο Αμύνης της Ρουμανίας - που συμμετέχει με 400 άνδρες στην ημιτελή επιχείρηση κατοχής του Αφγανιστάν - ανέφερε ξερά ότι νεκρός είναι ένας 33χρονος λοχίας.

Και ενώ ο Αφγανός «πρόεδρος» Χαμίντ Καρζάι δήλωνε από την Καμπούλ ότι πρέπει να αναμένονται «και νέες επιθέσεις των εχθρών της σταθερότητας στο Αφγανιστάν» στην επέτειο των δύο χρόνων από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν (Πέμπτη), αλλά και λόγω της επερχόμενης Λόγια Τζίργκα (Μεγάλο Συμβούλιο στα Παστού - προγραμματίζεται για την 10η Δεκέμβρη), ο Γερμανός μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Γκίντερ Πλόιγκερ δήλωσε ότι εύχεται - ναι, εύχεται - να «παγιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας στο Αφγανιστάν».

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο αίμα βάφτηκε η γενική απεργία

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.-

Οι επτά νεκροί, οι δεκάδες τραυματίες, οι εκατοντάδες συλλήψεις, οι συγκρούσεις με την αστυνομία και το στρατό, σχεδόν σε όλες τις πόλεις, σημάδεψαν την πανεθνική γενική απεργία ενάντια στην κυβερνητική πολιτική του Προέδρου Ιπόλιτο Μεχία.

Απεργία που, παρά τις διώξεις και τη βίαιη καταστολή, είχε καθολική συμμετοχή και παρέλυσε εντελώς κάθε είδους δραστηριότητα στο κράτος αυτό της Καραϊβικής. Απεργία και κινητοποιήσεις ως κύρια μέσα πίεσης για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, που έχει προκαλέσει ενεργειακή κρίση, συνεχή μπλακ άουτ και αύξηση της τιμής της βενζίνης, καθώς και ενάντια στις συμφωνίες με το ΔΝΤ.

Εξάλλου, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση, μετά τη ραγδαία ανάπτυξη των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων να έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, ενώ οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ετσι, πολυκαταστήματα, βιομηχανίες, ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, Πανεπιστήμια και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Συνδικάτα εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών συμμετείχαν επίσης στην απεργία, γεγονός που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στη μεταφορά εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που δε συμμετείχαν στην απεργία, ενώ ο στρατός που είχε κάνει αισθητή την παρουσία του και περιπολούσε την πρωτεύουσα Σάντο Ντομίνγκο προκάλεσε χάος.

Η κυβέρνηση που είχε λάβει όλα τα «αναγκαία κατασταλτικά μέτρα» - με περίπου 750 συλλήψεις συνδικαλιστών και φοιτητών από το Σαββατοκύριακο μέχρι τη Δευτέρα, παραμονή της απεργίας - προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, απέτυχε. Οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά δεδομένης της κινητοποίησης στρατού και αστυνομίας, οι συγκρούσεις ήταν αναπόφευκτες καθώς και τα οδοφράγματα. Αποτέλεσμα οι νεκροί, επτά σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, 9 κατά τον ηγέτη της Γενικής Εθνικής Ενωσης Εργαζομένων Ραμόν Πέρες Φιγκέρο.

Την απεργία κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα, με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά και τμήματος του κυβερνώντος κόμματος και η Συντονιστική Κίνηση ήδη ανακοίνωσε νέα μαζική απεργία για το Σάββατο, δίνοντας στην κυβέρνηση διορία 30 ημερών για να ικανοποιήσει το αίτημα μείωσης των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, της αύξησης των μισθών κατά 100%, τον άμεσο τερματισμό των συνομιλιών και των συμφωνιών με το ΔΝΤ. Επίσης, η Συντονιστική Κίνηση θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να αυξηθούν, αν η κυβέρνηση διατηρήσει την ίδια αιμορραγική πολιτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα, ενώ με χτεσινή ανακοίνωσή της καταδικάζει τη στρατιωτικοποίηση και την καταστολή, ενώ αναφέρουν ότι θα απευθυνθούν στους διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση Μεχία ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Χορός παραιτήσεων

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Παραίτηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, παραίτηση του αρχηγού της Εθνικής Αστυνομίας, παραίτηση της υπουργού Οικισμού και Περιβάλλοντος, η τρίτη παραίτηση κυβερνητικού στελέχους σε μία εβδομάδα...

Η κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε συνεχίζει να σείεται από το «διπλό χτύπημα», της ήττας των εκλογών και του δημοψηφίσματος με πρόσχημα τη «διαφθορά» που επιχειρούσε να σαρώσει την οικονομία και την κοινωνία της Κολομβίας, αλλά και των σκανδάλων για διαφθορά όπου ενέχονται οι κρατικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι...

Χτες, παραιτήθηκε και ο διοικητής των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κολομβιανών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χόρχε Ενρίκε Μόρα, που ηγήθηκε όλων των τελευταίων στρατιωτικών επιθέσεων κατά των ανταρτικών οργανώσεων, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Ουρίμπε. Ωστόσο, η επίσημη αιτιολογία αυτής της παραίτησης δεν ανακοινώθηκε. Ούτε όμως και ο ίδιος ο Μόρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε λίγο αργότερα, εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακολουθεί αυτή της παραίτησης του υπερυπουργού Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Φερνάντο Λοντόνιο, αλλά και της πρώην πια «σιδηράς κυρίας» της κυβέρνησης υπουργού Αμυνας Μάρτα Λουσία Ραμίρες.

Οι αναλυτές τονίζουν επίσης ότι ο Πρόεδρος Ουρίμπε έχει αποδεχτεί τα τελευταία 24ωρα τις παραιτήσεις του αρχηγού της αστυνομίας και τεσσάρων στρατηγών της, σε «γενικευμένη αναδιάρθρωση των σωμάτων ασφάλειας», εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς. Ο στρατηγός Τεοντόρο Κάμπο, που διοικούσε μέχρι χτες δύναμη 110.000 ανδρών, δύναμη σε απόλυτο συντονισμό της δράσης της με Αμερικανούς αξιωματούχους «για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών», εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, μετά την αποκάλυψη ότι τέσσερις στρατηγοί, αλλά και αξιωματούχοι της αστυνομίας στο Μεντεγίν - όπου και το καρτέλ των ναρκωτικών - ανάμεσά τους και ο αρχηγός της αστυνομίας του Μεντεγίν Λεονάρδο Γκαγιέγκο ενέχονται σε σκάνδαλα χρηματισμού και διαφθοράς.

Λίγη ώρα αργότερα των παραιτήσεων Κάμπο και Γκαγιέγκο, ακολούθησε η παραίτηση της Σεσίλια Ροντρίγκες, υπουργού Οικισμού και Περιβάλλοντος... που και σε αυτή την περίπτωση, η επίσημη αιτιολογία δεν ανακοινώθηκε...

Τέλος, άγνωστοι οπλοφόροι πυροβόλησαν την δημοσιογράφο τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Ζούλι Εστερ Κοδίνα. Η Κοδίνα, 39 ετών, δολοφονήθηκε από δύο αγνώστους την ώρα που έφευγε από την κατοικία της στην πόλη Σάντα Μάρτα, στις ακτές της Καραϊβικής, 435 χλμ. βορείως της Μπογκοτά, ενώ σημασία έχει ότι ήταν πρόεδρος Συνδικαλιστικής Ενωσης Δημοσιογράφων. Οπως δήλωσε η αστυνομία, οι συνθήκες της δολοφονίας της ερευνώνται. Με τη δολοφονία της Κοδίνα, φτάνουν τους έξι οι δημοσιογράφοι που έχουν δολοφονηθεί φέτος.

ΡΩΣΙΑ
Ενας στους πέντε είναι φτωχός

ΜΟΣΧΑ.- Αποκαλυπτικά είναι, για μια ακόμη φορά, τα επίσημα στοιχεία, σχετικά με τη φτώχεια που μαστίζει το ρωσικό λαό, μία δεκαετία μετά την εδραίωση της οικονομίας της αγοράς που θα έφερνε την υποτιθέμενη «ευμάρεια».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τουλάχιστον 31 εκατομμύρια Ρώσοι είναι σήμερα, στα τέλη του 2003, φτωχοί (ποσοστό 21,9% του συνόλου του ρωσικού πληθυσμού). Σε σχέση με πέρυσι, παρατηρείται μια μείωση του ποσοστού των φτωχών, δεδομένου ότι το Δεκέμβρη του 2002 σχεδόν το 25% των Ρώσων ήταν φτωχοί (35,4 εκατομμύρια άνθρωποι), αλλά είναι προφανές ότι πρόκειται για συγκυριακή «σταγόνα στον ωκεανό».

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στη Ρωσία διαμορφώνεται τώρα, σύμφωνα με τη Στατιστική Ρωσική Υπηρεσία, στα 2.121 ρούβλια (σχεδόν 71 δολάρια ΗΠΑ). Ενα μέσο μηνιαίο εισόδημα στη Ρωσία διαμορφώνεται πλέον στα 5.070 ρούβλια (περίπου 170 δολάρια), ενώ ο μέσος μισθός σχεδόν στα 5.560 ρούβλια (186 δολάρια). Τέλος, μία μέση σύνταξη αποτιμάται σήμερα στα 1.700 ρούβλια, ισόποση με περίπου 57 δολάρια...

ΠΓΔΜ
Προς υποβολή αίτησης ένταξης στην ΕΕ

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ αποφάσισε να υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι από το Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ».

«Η σημαντική απόφαση για την υποβολή αίτησης της Μακεδονίας στην ΕΕ έχει ληφθεί και τώρα πρέπει να εκτιμηθεί πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προβούμε στο βήμα αυτό» δήλωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι, επισημαίνοντας ότι η αίτηση θα υποβληθεί το αργότερο μέχρι το Φλεβάρη του 2004, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα αυτό να συμβεί και νωρίτερα.

Η υποβολή της αίτησης, όπως αναφέρει ο χτεσινός Τύπος των Σκοπίων έχει την υποστήριξη και του Προέδρου Μπόρις Τράικοφσκι, αν και ορισμένοι υπουργοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το αν θα πρέπει να υποβληθεί σύντομα η αίτηση ή αν θα πρέπει να «βολιδοσκοπηθούν» καλύτερα οι «βουλές» των Βρυξελλών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ