Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο αίμα βάφτηκε η γενική απεργία

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.-

Οι επτά νεκροί, οι δεκάδες τραυματίες, οι εκατοντάδες συλλήψεις, οι συγκρούσεις με την αστυνομία και το στρατό, σχεδόν σε όλες τις πόλεις, σημάδεψαν την πανεθνική γενική απεργία ενάντια στην κυβερνητική πολιτική του Προέδρου Ιπόλιτο Μεχία.

Απεργία που, παρά τις διώξεις και τη βίαιη καταστολή, είχε καθολική συμμετοχή και παρέλυσε εντελώς κάθε είδους δραστηριότητα στο κράτος αυτό της Καραϊβικής. Απεργία και κινητοποιήσεις ως κύρια μέσα πίεσης για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, που έχει προκαλέσει ενεργειακή κρίση, συνεχή μπλακ άουτ και αύξηση της τιμής της βενζίνης, καθώς και ενάντια στις συμφωνίες με το ΔΝΤ.

Εξάλλου, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση, μετά τη ραγδαία ανάπτυξη των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων να έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, ενώ οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ετσι, πολυκαταστήματα, βιομηχανίες, ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, Πανεπιστήμια και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Συνδικάτα εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών συμμετείχαν επίσης στην απεργία, γεγονός που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στη μεταφορά εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που δε συμμετείχαν στην απεργία, ενώ ο στρατός που είχε κάνει αισθητή την παρουσία του και περιπολούσε την πρωτεύουσα Σάντο Ντομίνγκο προκάλεσε χάος.

Η κυβέρνηση που είχε λάβει όλα τα «αναγκαία κατασταλτικά μέτρα» - με περίπου 750 συλλήψεις συνδικαλιστών και φοιτητών από το Σαββατοκύριακο μέχρι τη Δευτέρα, παραμονή της απεργίας - προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, απέτυχε. Οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά δεδομένης της κινητοποίησης στρατού και αστυνομίας, οι συγκρούσεις ήταν αναπόφευκτες καθώς και τα οδοφράγματα. Αποτέλεσμα οι νεκροί, επτά σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, 9 κατά τον ηγέτη της Γενικής Εθνικής Ενωσης Εργαζομένων Ραμόν Πέρες Φιγκέρο.

Την απεργία κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα, με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά και τμήματος του κυβερνώντος κόμματος και η Συντονιστική Κίνηση ήδη ανακοίνωσε νέα μαζική απεργία για το Σάββατο, δίνοντας στην κυβέρνηση διορία 30 ημερών για να ικανοποιήσει το αίτημα μείωσης των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, της αύξησης των μισθών κατά 100%, τον άμεσο τερματισμό των συνομιλιών και των συμφωνιών με το ΔΝΤ. Επίσης, η Συντονιστική Κίνηση θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να αυξηθούν, αν η κυβέρνηση διατηρήσει την ίδια αιμορραγική πολιτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα, ενώ με χτεσινή ανακοίνωσή της καταδικάζει τη στρατιωτικοποίηση και την καταστολή, ενώ αναφέρουν ότι θα απευθυνθούν στους διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση Μεχία ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ