Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Πολεμικές» προετοιμασίες για Μπους

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μόλις μία εβδομάδα πριν την τριήμερη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει, κορυφώνεται σταδιακά, ενώ πληροφορίες περί χτυπήματος της Αλ Κάιντα που «θα επωφεληθεί» των διαδηλώσεων, πυροδοτεί ακόμη περισσότερο το σκηνικό στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Δεν ανησυχούμε τόσο εάν κάποιος αντιπολεμικός διαδηλωτής πετάξει ένα φρούτο στον Αμερικανό Πρόεδρο... Εν προκειμένω η ανησυχία μας είναι πιο επικίνδυνα στοιχεία που θα μπορούσαν να εμφιλοχωρήσουν εδώ», τόνισαν στους «Times» του Λονδίνου στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι η βρετανική εφημερίδα αφιέρωσε τη χτεσινή πρώτη της σελίδα στους φόβους της βρετανικής αστυνομίας περί ασφάλειας και χτυπήματος της Αλ Κάιντα, με «μανδύα» τις αναμενόμενες αντιπολεμικές διαδηλώσεις...

Ηδη, οι αρχές ασφαλείας προετοιμάζουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στα χρονικά της χώρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ ανώτεροι αξιωματούχοι περιγράφουν την επίσκεψη ως «οργανωτικό εφιάλτη» και λένε ότι οι σωματοφύλακες του Προέδρου Μπους διατύπωσαν απαράδεκτες απαιτήσεις, θέλοντας να μετατρέψουν το Λονδίνο σε «πολιορκημένη» πόλη, με αποκλεισμούς δρόμων και ολόκληρων συνοικιών, όπως το Γουέστ Εντ, απ' όπου θα περάσει η προεδρική συνοδεία. «Ηθελαν να μεταμορφώσουν το Λονδίνο σε μία μικρή Ουάσιγκτον, κλείνοντας όλους τους δρόμους σε περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, πολλές ώρες πριν τη διέλευση της προεδρικής ακολουθίας, αυτό όμως δεν είναι αποδεκτό εδώ», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης πονοκέφαλος είναι ακόμη το κόστος, αλλά και το ποιος θα έχει το γενικό πρόσταγμα... Ο υπαρχηγός της αστυνομίας της βρετανικής πρωτεύουσας, Ρίτσαρντ Μπαρνς, δήλωσε για το ακανθώδες πια ζήτημα ότι «υπολογίζεται πως το συνολικό κόστος της επιχείρησης θα ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια στερλίνες», περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ, «ποσό που δε θα πρέπει να επιβαρύνει αποκλειστικά τους Λονδρέζους φορολογούμενους». Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν στους δρόμους του Λονδίνου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις μαζί με αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας, «και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι σε τελικό στάδιο τις αποφάσεις θα λαμβάνει ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών σε συνεννόηση με το διοικητή της αστυνομίας», κατέληξε.

Πάντως, οι βρετανικές οργανώσεις, που ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον Μπους με διαδηλώσεις, κατήγγειλαν τη βούληση της κυβέρνησης να τους εμποδίσει να διαδηλώσουν στο κέντρο του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, από τις 19 έως τις 21 Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις «Σταματήστε τον Πόλεμο», «Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό» και η Μουσουλμανική Ενωση της Βρετανίας σχεδιάζουν να οργανώσουν στις 20 Νοέμβρη μεγάλη πορεία στην περιοχή με τα υπουργεία στο κέντρο του Λονδίνου, στην οποία ευελπιστούν ότι θα συγκεντρωθούν πάνω από 100.000 άνθρωποι.

Ομως, όπως τονίζει η οργάνωση, «Σταματήστε τον Πόλεμο», η αστυνομία άφησε να εννοηθεί πως θα απαγορευτεί κάθε διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου, με πρόσχημα την ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ