Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
«Σύνθλιψη» και όχι διάλογο προαναγγέλλει το Ριάντ

Σαουδάραβας στρατιώτης στο χώρο όπου πριν λίγες μέρες εκδηλώθηκε η επίθεση

Associated Press

Σαουδάραβας στρατιώτης στο χώρο όπου πριν λίγες μέρες εκδηλώθηκε η επίθεση
ΡΙΑΝΤ.--

«Κανένας διάλογος δε θα γίνει με αυτούς τους τρομοκράτες. Η παρουσία τους θα εξαλειφθεί από τη χώρα μας μόνο με τα όπλα». Με αυτά τα λόγια, ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών πρίγκιπας Ναγιέφ, απέκλεισε το ενδεχόμενο έναρξης του οποιουδήποτε είδους προσέγγισης των αρχών με τους πυρήνες εκείνους που κρύβονται πίσω από πράξεις ανάλογες με την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας το Σάββατο στο Ριάντ.

Οι δηλώσεις του πρίγκιπα Ναγιέφ ήρθαν ως απάντηση στην έκκληση που απηύθυναν ορισμένοι από τους πλέον σεβαστούς και υψηλά ιστάμενους σε ιεραρχία θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας, οι οποίοι προσφέρθηκαν να διαμεσολαβήσουν «ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους νέους που προχώρησαν σε αυτές τις βίαιες πράξεις, για να αποφευχθούν ανάλογες δράσεις στο μέλλον». Οι θρησκευτικοί αυτοί αξιωματούχοι, φυσικά, δε διευκρίνισαν πώς και πού μπορούν να έρθουν σε επαφή, αν δεν έχουν, ήδη, επαφές, με αυτούς «τους νέους», ενώ υποστήριζαν ότι το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων είναι εξαιρετικά πιθανό. Σύμφωνα με ορισμένους από τους επίδοξους διαμεσολαβητές, οι πυρήνες αυτοί έχουν διατυπώσει δύο αιτήματα προς την ηγεσία του Ριάντ: να προχωρήσει σε άμεση μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και να τερματίσει το ανθρωποκυνηγητό εναντίον τους.

Ο πρίγκιπας Ναγιέφ, εκτός από το να αποκλείσει το ενδεχόμενο διαλόγου, διέψευσε, επίσης, ότι έχουν γίνει συλλήψεις υπόπτων για την επίθεση του Σαββάτου, διευκρινίζοντας ότι ανακρίνονται απλώς ορισμένοι ύποπτοι. Τα συλλυπητήριά της στη σαουδαραβική ηγεσία αλλά και την κατηγορηματική καταδίκη της για την πολύνεκρη επίθεση εξέφρασε χτες επισήμως και η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς», η οποία χαρακτήρισε αποτρόπαια πράξη τη δολοφονία τόσων αθώων ανθρώπων και εκτίμησε ότι πρόκειται για σοβαρό πλήγμα σε βάρος μιας χώρας εξαιρετικά σημαντικής για τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου. Η «Χαμάς» έχει, επανειλημμένως, διαχωρίσει τη θέση της από οργανώσεις τύπου «αλ Κάιντα», τονίζοντας ότι ο δικός της ρόλος είναι σαφώς κατά του ισραηλινού κατακτητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ