ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
Ακροδεξιά αναχώματα

Τα γνωστά «οχυρωματικά έργα» αποσκοπούν στην αποτροπή της έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας σε ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Δεν είναι εφικτό, φαίνεται, να διεξαχθεί εκλογική αναμέτρηση χωρίς τα απαραίτητα πλέον αναχώματα, τις μικρές συμπληρωματικές δεξαμενές του δικομματισμού για τη διοχέτευση των ψήφων δυσαρέσκειας. Πρόκειται για τα γνωστά «οχυρωματικά έργα», που αποσκοπούν στην αποτροπή της έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας σε ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Αυτός είναι ο λόγος που την τελευταία δεκαετία δημιουργούνται, συνήθως «πιο δεξιά» του δικομματισμού, αλλεπάλληλα αναχώματα (ΠΟΛΑΝ, Αβραμόπουλος, Μάνος). Στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο «κλήρος» πέφτει μάλλον στο κόμμα του Καρατζαφέρη. Η ιδεολογικοπολιτική ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημιουργεί αντικειμενικά «αστάθεια» στο πολιτικό σύστημα και επικίνδυνα «κενά» στην έκφραση των λαϊκών μαζών, ιδιαίτερα των πλέον εξαθλιωμένων.

Πρωταγωνιστής στην κατασκευή των αναχωμάτων είναι, βέβαια, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ταυτόχρονα εξυπηρετείται από τη δημιουργία ακροδεξιών σχημάτων «στα πλευρά» της ΝΔ, για να «κόψει» την άνοδό της στην εξουσία. Ηδη, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται - διακρίνεται διά γυμνού οφθαλμού - η πολύπλευρη υποστήριξη στο ΛΑΟΣ. Το «φούσκωμά» του γίνεται με διάφορους τρόπους: Είτε με τη δυσανάλογη προβολή και δωρεάν διαφήμιση από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, είτε με την πριμοδότησή του μέσω των γκάλοπ, είτε με άλλους περισσότερο «αθέατους» τρόπους. Τη ΝΔ δεν τη βολεύει, βέβαια, εκλογικά η κάθοδος στις εκλογές ενός ακροδεξιού κόμματος, αφού της χαλάει την εικόνα της «συσπειρωμένης παράταξης».

Δεν μπορεί, όμως, να ανοίξει «μέτωπο» απέναντί του, αφού έχει «ενσωματώσει», χάρη της πολυσυλλεκτικότητας, ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Καρατζαφέρης εκτοξεύτηκε στο προσκήνιο μετά τη δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι το κόμμα του δεν είναι δεξιό! Στρατηγικά, η ύπαρξη ενός ξενοφοβικού και ρατσιστικού στρατηγικού κόμματος - και τέτοιο ακριβώς εμφανίζεται το ΛΑΟΣ - διευκολύνει το σύστημα και στη δικαιολόγηση απάνθρωπων μέτρων κατά των οικονομικών μεταναστών...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΜΥΧΙΟΙ ΠΟΘΟΙ ΚΑΙ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ»

«ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»... «Μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να μην είπε πως τα "μικρά εθνικιστικά κόμματα δεν θα κατέβουν στις εκλογές". H διατύπωση που δημοσιεύτηκε στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" όμως αντανακλά τους μύχιους πόθους της Ρηγίλλης. Τίποτα δεν προκαλεί μεγαλύτερο εκνευρισμό στους επιτελείς του κ. Καραμανλή από τη σκέψη, πως ένας πολιτικός οργανισμός στα δεξιά τους θα κατέβει στις εκλογές. Οι μύχιοι πόθοι της Ρηγίλλης πάντως μάλλον δεν θα επαληθευτούν, αν πιστέψει κανείς τον Γιώργο Καρατζαφέρη: "Εγώ θα κατέβω 100% και είπα εάν θέλει κάποιος να γίνει πλούσιος να βάλει στοίχημα. Αυτό είναι ξεκάθαρο", είπε... Μεγαλύτερο πρόβλημα για τη N.Δ. και από την εκλογική απήχηση του ΛΑΟΣ είναι η ύπαρξή του. H ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει πως όπου δεξιά και ακροδεξιά διαγκωνίζονται για την εύνοια του εκλογικού σώματος η ακροδεξιά βάζει την ατζέντα. H υπόθεση Τσενάι έδειξε καθαρά τον κίνδυνο στη Ρηγίλλης» (Παναγ. Γαλιατσάτος - «ΝΕΑ»).

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ: «Ακροδεξιός πονοκέφαλος έχει αρχίσει να βασανίζει τη Ρηγίλλης. Η περίπτωση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη και το σταθερό 2% που δείχνει να παίρνει στις δημοσκοπήσεις άρχισε να διχάζει τα στελέχη της Ν.Δ. για το πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουν... Ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης έχει αρχίσει να εξαπολύει επιθέσεις στο πρόσωπο του προέδρου της Ν.Δ., αποκαλώντας τον μεταξύ άλλων "δικηγόρο παρά Πρωτοδίκαις"» (Χριστίνα ΚοραήΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΡΓΟ «ΚΑΠΟΙΩΝ»;... «Οταν το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με την εξουσία και υπάρχει όχι ως κόμμα αλλά ως κράτος, όταν ομιλεί υπέρ των πολλών αλλά πράττει υπέρ των ολίγων, όταν τάσσεται εναντίον των κινημάτων, των απεργιών, της αμφισβήτησης, του ριζοσπαστισμού, εναντίον της ιστορίας και των καταβολών του και εναντίον όσων αντιστέκονται στην επιβολή της υπερατλαντικής εμπνεύσεως διεθνούς τάξης πραγμάτων, είναι φυσικό τα κριτήρια του σύγχρονου κόμματος να ταιριάζουν περισσότερο στη ΝΔ! Ισως κάποιοι στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη: πώς τα κατάφεραν να κάνουν τους πολίτες να αντιμετωπίζουν την συντηρητική παράταξη σαν σύγχρονη δύναμη;» (Γ. Λακόπουλος - «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ... 85% ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΗΡΥΞΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διοικητικές αλλαγές αποφάσισε η κυβέρνηση - ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΌΤΕΡΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ.

Η ΑΥΓΗ: ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ «ΙΣΧΥΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ».

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ - ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΤΑ ΛΑΜΠΕΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οικογενειακό επίδομα: ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΤΟΥΣ... «ΑΚΑΛΥΠΤΟΥΣ»!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΑΚΗ.

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ - 6.226 σημεία σε όλη τη χώρα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΚΑΙ ΤΟΚΟΣ 5,6% ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ - Πρόγραμμα - ανάσα για οικογενειακές επιχειρήσεις.

ΧΩΡΑ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Δύο «λύσεις»... «Αυτά που διακυβεύονται στο Ιράκ υπερβαίνουν κατά πολύ τον έλεγχο κάποιων πετρελαϊκών αποθεμάτων ή ακόμη και τον έλεγχο μιας σημαντικής περιφερειακής χώρας. Αφορούν το γόητρο, την ίδια την εικόνα της αμερικανικής υπερδύναμης στο σύγχρονο κόσμο. Το τίμημα μιας άτακτης υποχώρησης θα ήταν τόσο μεγάλο που κανείς Αμερικανός πολιτικός δε θα μπορούσε εύκολα να διανοηθεί... Με τα σημερινά δεδομένα, ο πρόεδρος Μπους φαίνεται να διαθέτει μόνο δύο εξόδους κινδύνου. H πρώτη θα τον οδηγήσει να εγκαταλείψει την αυτοκρατορική αλαζονεία του Ράμσφελντ και των Αμερικανοεβραίων συμβούλων του, να αναζητήσει έναν συμβιβασμό με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία και να ρίξει γέφυρες στα γειτονικά αραβικά κράτη και το Ιράν, αποσκοπώντας σε μια συνδιαχείριση της ούτως ή άλλως χαοτικής, μεταβατικής εποχής στο Ιράκ. H δεύτερη λύση είναι πιο απλή, πιο συνεπής με την έως τώρα πολιτική του και δοκιμασμένη: είναι ο δρόμος του Λίντον Τζόνσον (σ.σ. της κλιμάκωσης του πολέμου)...» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«Ανάλυση» και εύσημα... «Πράγματι, ο χαρακτηρισμός της επίθεσης (σ.σ. στη Νασιρίγια) ως "τρομοκρατικής", τον οποίον ασπάστηκαν και οι κ. Γ. Παπανδρέου και Χρ. Πρωτόπαππας, ακόμη και δικαιολογημένος, δε σημαίνει ότι η επίθεση εκφεύγει από το πολιτικό πλαίσιο ανάλυσης. Τρομοκρατικές ή μη, οι πράξεις αυτές εξακολουθούν να εγείρουν το ζήτημα αν η ίδια η κατοχή του Ιράκ ήταν εχέφρων πράξη, αν ο τρόπος που ασκείται η κατοχή είναι ο πολιτικώς ενδεδειγμένος, αν "πάνω απ' όλα" ήταν εύλογο να στείλει εκεί στρατεύματα μια χώρα που δεν έχει ούτε τις δυνατότητες της αμερικανικής υπερδύναμης ούτε τους πλανητικούς στόχους της... Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών, πρέπει να επισημανθεί η ορθότητα του χειρισμού του ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία και τη φιλία και τη συμμαχία της με τις HΠA ετίμησε και τις ευρωπαϊκές της επιλογές δεν πρόδωσε, αλλά και απέφυγε να διαθέσει ελληνικές δυνάμεις στο Ιράκ» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ