ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Σαράντα τέσσερα νέα προνόμια για τους εφοπλιστές

Στον αγώνα δρόμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, χτες η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδη, έκανε ένα βήμα μπροστά, ανακοινώνοντας για τον πιο σκληρό πυρήνα των κεφαλαιοκρατών, τους εφοπλιστές, από επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μέχρι και «βελτίωση» του νομοθετικού πλαισίου για ακόμα περισσότερα υπερπρονόμια! Ενώ, όπως αφήνεται να εννοηθεί στη σχετική ανακοίνωση, έπεται και συνέχεια! Τα νέα «δώρα» προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο κωδικοποιούνται σε ένα «πακέτο» 44 μέτρων που κατέθεσε χτες το απόγευμα ο υπουργός στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής.

Το «πακέτο» αυτό φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Δέσμη 44 μέτρων για το διαρκή εκσυγχρονισμό της ελληνικής ναυτιλίας» και όπως αναφέρει ο Γ. Πασχαλίδης στις σχετικές δηλώσεις του «τα μέτρα αυτά έχουν ορίζοντα 4ετίας, κάποια από αυτά ξεκινούν την εφαρμογή τους άμεσα, κάποια άλλα εντάσσονται με σταδιακή εφαρμογή στην εξέλιξη του προγράμματος "Ελληνική Ναυτιλία 2004 - 2008"». Δηλαδή, με άλλα λόγια, η κυβερνητική προσφορά προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο δε σταματάει εδώ.

Ειδικότερα η κυβέρνηση για να καλύψει το χαρακτήρα των μέτρων αυτών και κατά συνέπεια την εφοπλιστόδουλη πολιτική της, τα έχει καλύψει με βαρύγδουπους τίτλους. Ετσι προωθείται μεταξύ άλλων η «επιδότηση και του 2ου εκπαιδευτικού ταξιδιού των σπουδαστών ΑΕΝ», δηλαδή και άλλο «ζεστό» χρήμα προς τους εφοπλιστές.

«Εξετάζεται θετικά η μείωση φορολογίας νεότευκτων και μικρής ηλικίας πλοίων, με στόχο την ποιοτική και ασφαλή ναυτιλία και την ενίσχυση της απασχόλησης των ναυτικών». Ακόμα προβλέπεται οι ασφαλιστικές εισφορές σε φορτηγά άνω των 500 κόρων να καθορίζονται σε «συνάρτηση με τον αριθμό των υπηρετούντων Ελλήνων στη σύνθεση του πληρώματος», κοινώς «μαγειρεύεται» η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εφοπλιστών.

Προωθούνται επίσης «λειτουργικές βελτιώσεις του Ν. 2932/01 με Προεδρικά Διατάγματα μετά από το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους φορείς της πλοιοκτησίας και της ναυτεργασίας». Πρόκειται για το νόμο για την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας. Οπου «λειτουργικές βελτιώσεις» σημαίνει από αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μέχρι δραστική μείωση του αριθμού του πληρώματος των πλοίων. Στις «λειτουργικές βελτιώσεις» προβλέπονται μέτρα ακόμα και για το νόμο 3075/20 για το ασφαλιστικό των ναυτεργατών... Ενώ προετοιμάζεται και «ρύθμιση για την αναπροσαρμογή της αξίας των πλοίων της ακτοπλοΐας». Αναφορά γίνεται και για τις εκπτώσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όπου σημειώνεται ότι θα γίνει «εκλογίκευση και εξορθολογισμός» χωρίς παραπέρα διευκρινίσεις...

Αναγγέλλονται ακόμα «σχεδιασμός και βήματα εφαρμογής του Κώδικα ISPS», ο οποίος αφορά τα μέτρα για «αποφυγή τρομοκρατικών ενεργειών»... και «δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Θαλάσσιων Συνόρων για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης».

Αναφορά γίνεται και για τη Ναυτική Εκπαίδευση, για την οποία σημειώνεται αόριστα «εκσυγχρονισμός υποδομών» και ένταξή της «στην τριτοβάθμια κλίμακα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας». Ενώ για την Εστία Ναυτικών σημειώνεται η «ανακαίνιση - αναβάθμιση» του ξενώνα και ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αποδοθεί ξανά για τη διαμονή των ναυτικών, όμως αυτό δεν απαντά στα αιτήματα που έχουν θέσει οι ναυτεργάτες για την εξασφάλιση των ναυτεργατών που διαμένουν τώρα στον ξενώνα και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Στη δέσμη συμπεριλαμβάνεται και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην οποία έχουν αφιερώσει μόλις δύο προτάσεις: «Ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του Μητρώου Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων» και «ενεργοποίηση της ΝΑΖΩΠΕΙ (θυγατρικής του ΟΛΠ)», ενώ γίνεται και μια κουβέντα περί «προγραμματισμού και βελτιώσεων των υποδομών», που είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΛΟΥ
Κεντροαριστεροί μπαγαπόντηδες!

Ν' αλλοιώσει τους συσχετισμούς δύναμης στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ), που πραγματοποιείται στις 21 Νοέμβρη - η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 27 του μήνα - επιχειρεί «η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» κεντροαριστερή πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ (συναπαρτίζεται από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ), με το σιγοντάρισμα της ΔΑΚΕ. Στόχος τους, να εκλεγεί μια νέα διοίκηση η οποία θα συνεχίσει να «περπατάει» στο δρόμο του ταξικού συμβιβασμού, εφαρμόζοντας, πειθήνια, τις εντολές της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Για να τον πετύχουν, χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα.

Ιδού μερικά από τα «επιτεύγματά τους»: Με το «έτσι θέλω» δεν αναγνωρίζουν αντιπροσώπους από το Συνδικάτο Μετάλλου και οδηγών Ταξί και στέλνουν στα δικαστήρια σωματεία και συνδικαλιστές που υψώνουν ταξική φωνή αντίστασης. Επενέβησαν και διέλυσαν τις εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων Δημοτικών και Διαδημοτικών Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συνδέσμων Ν. Μαγνησίας, επειδή θα εκλέγονταν αντιπρόσωποι που δε θα τους έλεγχαν. Διενήργησαν «εκλογές» με πλήθος παρατυπιών και παρανομιών - όπως π.χ., στο Σωματείο Χειριστών Ανυψωτικών Μηχανημάτων κ.ά. - προκειμένου να εκλεγούν «δικοί» τους αντιπρόσωποι.

Ταξική συσπείρωση

Σ' αυτή την επιχείρηση νόθευσης του Συνεδρίου, αντιστέκονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Στη Διακήρυξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ), αναφέρεται:

«Η εργατική τάξη της περιοχής μας δεν έχει ανάγκη από ένα Εργατικό Κέντρο που δίνει τα χέρια στην εργοδοσία, ξεπουλάει τους εργαζόμενους, οργανώνει φιέστες για την προπαγάνδιση της πολιτικής του κεφαλαίου και της "ταξικής συμφιλίωσης" κεφαλαίου και εργασίας, που προσπαθεί να διαλύσει σωματεία, που αποκλείει εργαζόμενους απ' τη συνδικαλιστική δράση με βάση τις σχέσεις εργασίας τους όπως συμβαίνει στις Δημοτικές επιχειρήσεις. Που διαλαλεί σε όλους τους τόνους την υποταγή των εργατών στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, που διαπραγματεύεται πόσα θα χάσει η εργατική τάξη!

Χρειαζόμαστε ένα Εργατικό Κέντρο που θα μπει μπροστά για την οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων της περιοχής μας. Που θα δυναμώνει την απαιτητικότητα, θα διεκδικεί αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, δε θα κάνει βήμα πίσω. Που θα παλεύει για την οργάνωση της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων, στα συνδικάτα και θα τα μετατρέπει σε φρούρια της ταξικής πάλης και της ταξικής αλληλεγγύης. Μπορούμε, στο επερχόμενο Συνέδριο, να κάνουμε ένα σοβαρό βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν το ΠΑΜΕ, στον αγώνα για την ενότητα σε ταξική, αγωνιστική, διεκδικητική βάση και στην πάλη για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Τονίζει, δε, ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας πρέπει να στηρίζεται στη συμμαχία της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων ΕΒΕ, της νεολαίας και στην καθημερινή αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική, να χτίζει το Λαϊκό Μέτωπο.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Συσπείρωση τώρα γύρω από την ΠΕΜΕΝ

Αύριο η Γενική Συνέλευση της Ενωσης

«Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι οι Μηχανικοί να γίνουν μέλη της ΠΕΜΕΝ και να συμμετέχουν στη ζωή και στη δράση του σωματείου μας, για να γίνει πιο αποτελεσματική η δράση μας». Αυτό υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΜΕΝ, καλώντας τον κλάδο στην Γενική Συνέλευσή της που θα γίνει αύριο Πέμπτη 20 Νοέμβρη στις 10 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης. Και είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι οι μηχανικοί, να συσπειρωθούν στην ΠΕΜΕΝ, γιατί η επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, δηλαδή τα κόμματα της ολιγαρχίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι πιο σφοδρή από κάθε άλλη φορά. «Πιο ώριμα, πιο αποφασισμένα - συνεχίζει η ανακοίνωση - με κριτήριο τα συμφέροντά μας να παλέψουμε για να μπει φραγμός σε αυτή την αντιναυτεργατική πολιτική που γεννά και οξύνει προβλήματα για τους ναυτεργάτες, ενώ δημιουργεί τεράστιο πλούτο για τους εφοπλιστές».

Οι μηχανικοί στη Γενική Συνέλευση καλούνται να προγραμματίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα και να συμβάλουν στη συγκρότηση του αγωνιστικού μετώπου ολόκληρης της ναυτεργατικής οικογένειας με τους εργαζόμενους της στεριάς, για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους από την έφοδο του κεφαλαίου και να τα διευρύνουν. Καλούνται να συμβάλλουν για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, σταματώντας πλέον την αναρρίχηση των εγκάθετων των εφοπλιστών και των εκάστοτε κυβερνήσεων στις διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων και της ΠΝΟ, μετατρέποντάς τη σε «Δούρειο Ιππο» για την επιβολή της αντιναυτεργατικής πολιτικής. Καλούνται να αγωνιστούν για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για την άμεση απορρόφηση των ανέργων ναυτεργατών, για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία, να μη διαλυθεί η Εστία Ναυτικών και άλλα.


Δύο 48ωρες απεργίες έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας (ΠΟΥΕΝ), απαιτώντας να ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό το επίδομα των 176 ευρώ που τους έχει περικοπεί. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα και θα διαρκέσουν μέχρι αύριο Πέμπτη. Η απεργία αφορά στους υπαλλήλους του υπουργείου, του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη, του ΓΕΝΕ και άλλων υπηρεσιών. Σε ανακοίνωση της ΠΟΥΕΝ, αναφέρεται ότι «είναι πρωτοφανές στα ελληνικά εργατικά δεδομένα να περικόπτονται αποδοχές εργαζομένων κατά το ένα τρίτο και η κυβέρνηση, παρά τις υπογραφές, τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις, να μην προχωρά στην επίλυση του προβλήματος.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Προετοιμάζει απολύσεις

Απολύσεις εργαζομένων που δουλεύουν εδώ και 7,5 χρόνια στο δήμο προετοιμάζει η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας. Με ανακοίνωσή τους οι «υπό απόλυση» εργαζόμενοι απευθύνονται στους φορείς και τους δημότες της πόλης και καταγγέλλουν ότι η δημοτική αρχή από την αρχή της θητείας παραμένει προσηλωμένη στην τακτική να ανατρέψει τις θετικές αποφάσεις των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων και των δικαστηρίων με βάση τις οποίες εργάζονται μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζουν ότι με αγώνες έχουν μείνει μέχρι σήμερα στη δουλιά και ότι ο αγώνας θα είναι και πάλι η απάντηση στην προσπάθεια να μην απολυθούν. «Με τη συμπαράσταση των εργαζομένων του δήμου, του λαού της περιοχής, των εργαζομένων γενικότερα, θα αντιπαλέψουμε τη λογική των "σύγχρονων" δουλεμπορικών σχέσεων εργασίας για να παραμείνουμε στη δουλιά μας» σημειώνουν καταλήγοντας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ