ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Επίθεση στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση Ιταλίδας ευρωβουλευτή, μέλους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για «το νέο πλαίσιο σχέσεων της ΕΕ με τους γείτονές της στα ανατολικά και νότια σύνορά της μετά την επικείμενη Διεύρυνση το Μάη του 2004». Η πρόταση έχει ήδη εγκριθεί κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Στο εν λόγω κείμενο καλείται η ΕΕ «να εντείνει την υποστήριξή της προς την κοινωνία των πολιτών και τη δημοκρατική αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, τη μοναδική δικτατορία που έχει απομείνει στην Ευρώπη». Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυρίαρχες δυνάμεις επιτίθενται στην κυβέρνηση Λουκασένκο επειδή επιλέγει διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης από αυτόν που θέλουν τα μονοπώλια. Στις προηγούμενες εκλογές, ο τότε γγ του ΝΑΤΟ Σολάνα μέχρι και που επισκέφτηκε τη χώρα, μαχόμενος για την ανατροπή της κυβέρνησης, η οποία όμως επανεξελέγη πανηγυρικά.

«Απαρτχάιντ» στη Βαλτική

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε καταδίκη των κυβερνήσεων των τριών βαλτικών χωρών προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας. Αιτία η κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων πολύ μεγάλης μερίδας των υπηκόων τους. Παράλληλα, στηλίτευσε τη στάση της ΕΕ, που όχι απλά δεν παίρνει αντίμετρα, αλλά ενισχύει κιόλας τέτοιες πρακτικές.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής επισήμανε σοβαρές παραβιάσεις που διαπίστωσε σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Εσθονία και στη Λιθουανία. Διευκρίνισε ότι στην Εσθονία - όπως και στη Λετονία - ενώ ο μισός πληθυσμός είναι Ρώσοι ή Ρωσόφωνοι, η ρωσική γλώσσα δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη. Επιπλέον, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα δικαστήρια, οι νόμοι γίνονται σε γλώσσα που δεν τους είναι επαρκώς γνωστή.

Πρόσθεσε ότι οι αρχές αρνούνται στους πολίτες αυτούς την υπηκοότητα της χώρας όπου γεννήθηκαν οι ίδιοι και οι πατέρες τους, τους υποβάλλουν σε ταπεινωτικές και εξαιρετικά εξειδικευμένες εξετάσεις της γλώσσας, του Συντάγματος και της Ιστορίας, όπου λίγοι μπορεί να πετύχουν. Πρόσθεσε δε ότι τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, όπου η κύρια γλώσσα είναι η ρωσική, κλείνουν.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε στο ότι και στις τρεις βαλτικές χώρες τα Κομμουνιστικά Κόμματα είναι απαγορευμένα και τα στελέχη τους διώκονται. Στη Λιθουανία, συγκεκριμένα, «οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος Νίκο Λάσμπολα, Βιτζιούς και Κουόλαλις βρίσκονται στη φυλακή εδώ και δέκα χρόνια με προκατασκευασμένο κατηγορητήριο και νόμο που ψηφίστηκε πολύ μετά τη σύλληψή τους».

Ολα αυτά, τόνισε, συμβαίνουν στη Βαλτική αλλά και σε άλλες υπό ένταξη στην ΕΕ πρώην σοσιαλιστικές χώρες παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Φερχόιγκεν (Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης), «ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του σε αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις».

ΡΩΣΙΑ
Εκοψαν αυθαίρετα δύο υποψήφιους του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ

Καταγγελία της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος Κομμουνιστών Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ)

Σε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) προχώρησε η ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των Κομμουνιστών Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), μετά τον αυθαίρετο αποκλεισμό δύο υποψηφίων του κόμματος στις 8η και 179η μονοεδρικές περιφέρειες της Ρωσίας.

Η ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ καταγγέλλει ανοιχτά τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) ο Α. Βεσνιακόφ ότι ουσιαστικά «συμμετέχει στην εκλογική εκστρατεία υπέρ του κόμματος της εξουσίας».

Στην 8η εκλογική περιφέρεια η τοπική εκλογική επιτροπή ακύρωσε 667 υπογραφές υποστήριξης από τις 5.137 που κατέθεσε ο Α. Ρουμπάν, υποψήφιος του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, με στόχο να μειωθούν οι υπογραφές κάτω από αναγκαίο όριο των 4.513 που απαιτούνταν σ' αυτήν τη μονοεδρική και να ακυρωθεί η υποψηφιότητα του κομμουνιστή υποψηφίου. Οπως καταγγέλλεται, η όλη μεθόδευση έγινε με χοντροκομμένο τρόπο, παραβιάζοντας τους σχετικούς νόμους.

Στη δεύτερη περίπτωση, στην 179η εκλογική περιφέρεια της πόλης Τιουμέν, η περιφερειακή επιτροπή καθώς και η ΚΕΕ κατηγορηματικά αρνήθηκαν να καταγράψουν τον Αλεξάντρ Τσερεπάνοφ, Α' Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ ως υποψήφιο στις εκλογές για την Κρατική Δούμα. Κι αυτό γιατί το στέλεχος του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, που ως τα σήμερα είναι ο μοναδικός κομμουνιστής βουλευτής στην τοπική Δούμα, τοποθέτησε στη θέση του «εξουσιοδοτημένου του προσώπου» τον Βλ. Ματάεφ, μέλος της ΚΕ του κόμματος, που είναι ταυτόχρονα και βοηθός βουλευτή (του Τσερεπάνοφ) στην τοπική Δούμα. Αυτό θεωρήθηκε πως έρχεται σε αντίθεση με τον εκλογικό νόμο όπου υπάρχει το ασυμβίβαστο «χρησιμοποίησης των πλεονεκτημάτων του υπηρεσιακού αξιώματος». Με αυτή τη λαθροχειρία αποκλείστηκε από τις εκλογές ο Α. Τσερεπάνοφ!

Οπως όμως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, το παραπάνω «ασυμβίβαστο» δεν ισχύει «όταν πρόκειται για τους εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο. Ετσι, ο επικεφαλής της ΚΕΕ εξήγησε στους πολίτες της Ρωσίας πως οι υπουργοί Γκριζλόφ και Σόιγκου μπορούν να καθοδηγήσουν το κόμμα "Ενιαία Ρωσία", μια και τυπικά δεν είναι μέλη του! Οπως και ότι η πολύμηνη, καθημερινή και επεξεργασμένη προπαγάνδα που κάνουν από τα ΜΜΕ αυτοί οι υπουργοί και ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν έρχονται σε αντίθεση με τον νόμο.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Νέα στοιχεία για τη νοθεία

ΤΙΡΑΝΑ.- Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με τις παρατυπίες που σημειώθηκαν στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κυριακής στο δήμο της Χειμάρρας, και στα γύρω χωριά, ήρθαν χτες στο φως.

Συγκεκριμένα χτες, η κάλπη στο εκλογικό τμήμα των Δρυμάδων «έβγαλε» 524 ψηφοδέλτια, από τα οποία τα 478 ανήκουν στον υποψήφιο του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» Γιώργο Γκόρο και τα 46 στον Βασίλη Μπολάνο, υποψήφιο του «Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Το αξιοπερίεργο είναι πως την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες είχαν ψηφίσει στο συγκεκριμένο τμήμα μόνον 111 ψηφοφόροι...

Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής στο εκλογικό τμήμα των Δρυμάδων και εκπρόσωπος του «Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Λευτέρης Παπάς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι την τελευταία στιγμή εισέβαλαν «άγνωστοι» μέσα στο εκλογικό τμήμα και τον ξυλοκόπησαν, ενώ ταυτόχρονα γέμισαν την κάλπη με έτοιμα ψηφοδέλτια. Μετά, οι «άγνωστοι» πήραν την κάλπη και τη μετέφεραν με τη συνοδεία της αστυνομίας στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του Δήμου της Χειμάρρας, όπου έγινε η καταμέτρηση. Ολα συνέβησαν, παρουσία των ξένων παρατηρητών, οι οποίοι δεν παρενέβησαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα, όπως διαμορφώθηκαν στα τέσσερα εκλογικά τμήματα όπου επαναλήφθηκαν οι δημοτικές εκλογές στο Δήμο της Χειμάρρας, αναδεικνύουν νικητή τον Γιώργο Γκόρο, παρά το γεγονός ότι ο Μπολάνος προηγούνταν στον πρώτο γύρο της 12ης Οκτώβρη με 480 ψήφους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ