ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΓΡΑΦΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ»
«Ιδιωτικοποιούνται» και τα ατομικά δικαιώματα

Αντίθετο το ΚΚΕ με το σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή

Στην ιδιωτικοποίηση ακόμα και των ατομικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα οδηγούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα «γραφεία ιδιωτικών ερευνών».

Με τη νομιμοποίηση των γραφείων αυτών, όπως είπε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, ιδιωτικοποιείται με ταξικά κριτήρια η ασφάλεια των πολιτών, αφού η κυβέρνηση λέει στους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους για να είναι ασφαλείς.

Η βουλευτής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο διευκρίνισε ότι δε στρέφεται κατά των ανθρώπων που κάτω από το βάρος της ανεργίας δουλεύουν σε τέτοιου είδους γραφεία και εταιρίες. Με το νομοσχέδιο, τόνισε, νομιμοποιείται μια συνεχής παρανομία και με το πρόσχημα ότι οι πολίτες ζητάνε ασφάλεια παραχωρείται αυτό το δικαίωμα σε έναν παρααστυνομικό μηχανισμό. Και όλα αυτά, είπε, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που με τους 50.000 αστυνομικούς έχει τη μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικών ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Λ. Κανέλλη παρατήρησε ότι χωρίς την παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών δε γίνεται να λειτουργήσουν αυτού του είδους τα γραφεία και τόνισε ότι η νομιμοποίησή τους γίνεται σε μία περίοδο που ξοδεύονται δισ. ευρώ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και προωθούνται νέοι «τρομονόμοι». Στις δραστηριότητες των γραφείων αυτών περιλαμβάνεται η παρακολούθηση «δημόσιων δραστηριοτήτων» κάτι που, όπως είπε η Λ. Κανέλλη, σημαίνει ότι θα παρακολουθείται ο καθένας που πάει, με ποιον τρώει, με ποιον συναντιέται. Θεσπίζουμε, τόνισε χαρακτηριστικά, το χαφιέ της γειτονιάς χωρίς όμως αυτός να φοράει το πηλήκιό του, ο οποίος μάλιστα θα μπορεί να κάνει και σύλληψη κατ' εντολή του αφεντικού του.

Ακολουθείτε βαθύ αντιδημοκρατικό δρόμο, κατέληξε η Λ. Κανέλλη, με την ιδιωτικοποίηση ακόμα και αυτών των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΣΥΝ, ενώ ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Π. Τσερτικίδης, ισχυρίστηκε ότι τα «γραφεία ιδιωτικών ερευνών» θα ασχολούνται μόνο με ιδιωτικές υποθέσεις που δεν έχουν ποινικό χαρακτήρα.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΕΟ
Για να θησαυρίσουν οι ιδιώτες

Στα «σκαριά» βρίσκονται τα πρώτα 13 ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ), μετά τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, που ανοίγει το δρόμο για να θησαυρίσουν οι ιδιώτες.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, έχουν χορηγηθεί ήδη οι πρώτες 13 άδειες ίδρυσης ιδιωτικών ΚΤΕΟ και τα περισσότερα απ' αυτά αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει μεθοδικά υποβαθμίσει τα 58 δημόσια ΚΤΕΟ, ώστε να περάσουν τώρα στις τσέπες των ιδιωτών ετήσια έσοδα δισεκατομμυρίων δραχμών. Για το πόσο «χρυσοφόρα» είναι η επένδυση για τους ιδιώτες, αρκεί να αναφερθεί ότι περισσότερες από 250 εταιρίες, ανάμεσά τους και μεγάλες πολυεθνικές της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη λειτουργία ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Οι πρώτες 13 άδειες χορηγήθηκαν στις περιοχές:

Αθήνα (Μενίδι και Ρέντης), Θεσσαλονίκη (Θέρμη, Λαγκαδάς και Ν. Μουδανιά), Λαμία, Σέρρες, Πτολεμαΐδα, Καλαμάτα, Δράμα, Κοζάνη, Σέρρες και Καλαμπάκα.

Επίσης, έχουν υποβληθεί άλλες 11 αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης Ιδιωτικών ΚΤΕΟ στις περιοχές: Ηρακλείου Κρήτης (2), Θήβας, Πύργου Ηλείας, Χίου, Πρεβέζης, Ιωαννίνων, Κω, Κορίνθου, Λάρισας και Μαρτίνου Φθιώτιδας.

Κινητοποιήσεις για το πάρκο κεραιών Χορτιάτη

Σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων για τις επόμενες μέρες, με αίτημα να απομακρυνθεί το πάρκο κεραιών από το Χορτιάτη, ανακοίνωσαν χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα.

Οπως τόνισαν οι δήμαρχοι Χορτιάτη, Πανοράματος, Θέρμης, Πυλαίας και ο κοινοτάρχης Πεύκων, το Σάββατο 22 Νοέμβρη κάτοικοι των τεσσάρων δήμων θα αποκλείσουν το δρόμο Θεσσαλονίκης - Πανοράματος στο ύψος του αμερικανικού κολεγίου. Την άλλη Δευτέρα 24 Νοέμβρη, οι μαθητές των σχολείων της περιοχής θα αποκλείσουν συμβολικά τον κόμβο Πανοράματος - Χορτιάτη στις 11 το πρωί. Επίσης, στις 24 Νοέμβρη οι κάτοικοι της Κοινότητας Πεύκων θα κλείσουν το δρόμο που οδηγεί από τον κόμβο της Περιφερειακής στο Ασβεστοχώρι. Οι κάτοικοι των παραπάνω δήμων ζητούν να κλείσουν άμεσα όλοι οι παράνομοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, να τεθούν όρια στην ισχύ εκπομπής των σταθμών και να εφαρμοστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διασπορά των κεραιών.

ΔΙΚΑΤΣΑ
Ποινική δίωξη για τα πλαστά πτυχία

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση και για ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές ασκήθηκε χθες από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Σπ. Μουζακίτη «κατά παντός υπευθύνου υπαλλήλου του ΔΙΚΑΤΣΑ και σπουδαστή του εξωτερικού».

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Παιδείας, ύστερα από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», όπου καταγγέλλονταν παρατυπίες σχετικά με τη λειτουργία του ΔΙΚΑΤΣΑ, καθώς και περιπτώσεις παράνομης αναγνώρισης πτυχίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι κατηγορίες θα προσωποποιηθούν μετά τη μελέτη των στοιχείων της υπόθεσης από ειδικό ανακριτή, στον οποίο ανατέθηκε η έρευνα.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέα κινητοποίηση το Σάββατο

Σε νέα 24ωρη κινητοποίηση κατέρχονται το ερχόμενο Σάββατο, 22 Νοέμβρη, οι ιδιοκτήτες ταξί Αττικής.

Το προεδρείο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Αττικής (ΣΑΤΑ), που κήρυξε την κινητοποίηση, θεωρεί ανέφικτη την προθεσμία που όρισαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τις παραγγελίες των ταμειακών μηχανών.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΑ κάνουν λόγο για «ανεπίτρεπτη και ανεξήγητη εμμονή στην τοποθέτηση των ταμειακών μηχανών, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας» και προσθέτουν ότι «οι μηχανισμοί, που φέρεται να έχουν λάβει έγκριση, δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα της αγοράς».

Το ερχόμενο Σάββατο, οι αυτοκινητιστές ταξί Αττικής συγκαλούν νέα γενική συνέλευση, παρουσία και εκπροσώπων του κλάδου από την υπόλοιπη χώρα, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ