ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40

Τον ξ...Απόστολε(;)

Η «δημοκρατία» τους...

Οι εφημερίδες έχουν γράψει επανειλημμένα, οι τηλεοράσεις έχουν παίξει τα σχετικά βίντεο, οι δικηγόροι φωνάζουν εδώ και μήνες:

«Κατασκευάστηκαν στοιχεία κατηγορίας για αρκετούς διαδηλωτές, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Αγγλου ακτιβιστή Σάιμον Τσάπμαν, όπου από φωτογραφίες και βίντεο φαίνεται πως αυτά που βρέθηκαν στην κατοχή του είχαν μεταφερθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις», σημείωνε η δικηγόρος Ε. Φακίνου από τον περασμένο Ιούλη.

***

Μιλάμε για την υπόθεση των συλληφθέντων στη Θεσσαλονίκη, στη σύνοδο της ΕΕ, που παραμένουν προφυλακισμένοι, και για την οποία υπόθεση ο κ. Πετσάλνικος υποστηρίζει ότι όλα έχουν γίνει καλώς...

Αλλά, όπως προκύπτει από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ (της κρατικής ΕΤ-3 μάλιστα), τα ρεπορτάζ των εφημερίδων («Ριζοσπάστης» 18/7/2003, «Ελευθεροτυπία» 24/10/2003) και τις φωτογραφίες από το βίντεο (στη χτεσινή «Αυγή»), το μόνο που έγινε «καλά» - ειδικά στην περίπτωση Τσάπμαν - είναι μια βαρβάτη προβοκάτσια από την Αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη (τότε) και του κ. Φλωρίδη (σήμερα).

***

Το πλέον αξιοσημείωτο, δε, είναι αυτό που είπε χτες ο Πρωτόπαππας: «Δεν είμαι ειδικός, ούτε μπορώ να έχω γνώμη σε αυτά» (!), δήλωσε, όταν ρωτήθηκε για τις φωτογραφίες από το τηλεοπτικό βίντεο που αποδεικνύουν την αστυνομική σκευωρία.

Και φανταστείτε: Οταν «δεν έχουν γνώμη» (!) για προβοκάτσιες που γίνονται (και φαίνονται) μπροστά στα μάτια τους (και στα μάτια μας), τι γίνεται στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν στοιχεία για τις βρωμοδουλιές τους...

Eurokinissi

Μέχρι τώρα όλα τα είχαμε δει. Αλλά εν ενεργεία υπουργό να βρίζει «Χριστούς» και «Παναγίες» με ανοιχτές τις κάμερες και τα μικρόφωνα στην τηλεόραση, όπως συνέβη χτες στην πρωινή εκπομπή του «Αντέννα» με τον εικονιζόμενο «λιανοπωλητή» της πολιτικής μπαρούφας, δεν είχαμε ξαναδεί. Ούτε πρωθυπουργό, που, μετά τις «Χριστοπαναγίες» του υπουργού του, βγήκε να δηλώσει (διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου) ότι συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ο συγκεκριμένος υπουργός είχαμε δει...

Να τον χαίρεται ο πρωθυπουργός του τον Κουλούρη του, λοιπόν. Και κυρίως να τον χαίρεται ο κ. Πάγκαλος, που βρήκε στο πρόσωπο του Κίμωνα το έτερόν του ήμισυ στη δεδηλωμένη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για μια «υψηλού επιπέδου πολιτική αντιπαράθεση» κατά την προεκλογική περίοδο...

1873 Στην Ουγγαρία οι δύο πόλεις που βρίσκονται στις όχθες του Δούναβη, η Βούδα και η Πέστη, ενώνονται, για να σχηματίσουν την πρωτεύουσα της χώρας, Βουδαπέστη.

1913 Η Αγγλία και η Γερμανία αποφασίζουν το μοίρασμα, μεταξύ τους, των πορτογαλικών αποικιών ανά τον κόσμο. Ομως, ο παγκόσμιος πόλεμος που ξέσπασε την επόμενη χρονιά άφησε τη συμφωνία ανεκτέλεστη.

1917 Ο Βρετανός στρατηγός Ελ, με 324 τανκ, προσβάλλει τις γραμμές των Γερμανών στη μάχη του Καμπρέ στη Γαλλία, την πρώτη σημαντική μάχη με τανκ. Στο τέλος της, δεν υπήρχαν λάφυρα και οι Βρετανοί έχασαν 43.000 άνδρες.

1970 Η πλειοψηφία των μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τάσσεται υπέρ της εισδοχής της Λαϊκής Κίνας στον Οργανισμό.

1976 Υπογράφεται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, στη Βέρνη, συμφωνία για «ανακωχή» στο Αιγαίο.


Φιλίες...

«Είναι φίλος μου ο κ. Πολύδωρας. Οχι, ειλικρινά είναι φίλος μου. Εξάλλου, το δήλωσε και ο ίδιος χτες»...

Κάπως έτσι τα εμφάνισε τα πράγματα ο κ. Σουφλιάς, κληθείς να σχολιάσει όσα είχε πει προχτές ο Βύρων Πολύδωρας για κάποιους που το παίζουν «Μαραντόνες» στη ΝΔ. Αλλά αν ,τελικά, όλα αυτό το «κλοτσοσκούφι» (ή μήπως ήταν «κλοτσοπατινάδα»;), που παίχτηκε στη Ρηγίλλης, ήταν μεταξύ «φίλων» (δηλώσεις, αντιδηλώσεις, διευκρινιστικές δηλώσεις, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για να γίνουν οι δηλώσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για να ...σταματήσουν οι δηλώσεις), τότε, αν δεν ήταν «φίλοι» και ήταν «εχθροί», τι περισσότερο θα γινόταν;..

«Χλεύη της δεκαετίας»

«

Να δεις πώς το είπε αυτός ο πληθωρικός ο Πάγκαλος, ο στωμύλος που επανέκαμψε (...). Να, έτσι ακριβώς: "Καλώ τους Ελληνες νοικοκυραίους να υπερασπιστούν το μικροαστικό όνειρό τους"!!!

***

»Κατά την ταπεινή γνώμη του υποβολέα, αυτή είναι η κορυφαία πολιτική δήλωση της τελευταίας τριακονταετίας στην Ελλάδα. Δεν αποκαλύπτει τον (αμετροεπή και άνισο) άνδρα. Ούτε τον εκθέτει σε προσωπικό επίπεδο. Κατοπτρίζει μια πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε από το θορυβώδες τρακτέρ της "Αλλαγής", που νόμισε - και πέτυχε να πείσει - πως είναι "Φεράρι" για να καταλήξει "αγροτικό" που κάνει λιανεμπόριο ιδεών και ελπίδων στις λαϊκές αγορές της Ευρώπης (...).

***

»Οποιοσδήποτε πολιτικός της παλιάς ή σημερινής "κλασικής" Δεξιάς τολμούσε να ψελλίσει κάτι για "μικροαστικό όνειρο", θα 'χαμε να λέμε για δέκα χρόνια, να χλευάζουμε, να διασκεδάζουμε και να δρέπουμε προοδευτικές δάφνες στις εορτές και τις πανηγύρεις».

(Του Γιάννη Τριάντη, από τη χτεσινή «Ελευθεροτυπία»)

Τρελάθηκαν!

«Οι ΗΠΑ έχουν τη δέσμευση να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα από επίθεση της Βόρειας και θα χρησιμοποιήσουν και πυρηνικά όπλα αν αυτό είναι απαραίτητο». Το διαβεβαίωσε την περασμένη Δευτέρα προς τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλτ Ράμσφελντ! Ετσι τουλάχιστον έγραψαν οι «Ουάσιγκτον Τάιμς» προχτές...

Στο κοινό ανακοινωθέν, μάλιστα, που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε ο Ράμσφελντ με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, υπογραμμίζεται «η συνέχιση της προσφοράς της αμερικανικής πυρηνικής ομπρέλας» για τη Νότιο Κορέα.

Οτι τα λεγόμενα του Ράμσφελτ δεν έχουν στόχο να «καθησυχάσουν» τους Νοτιοκορεάτες είναι προφανές, καθώς όλοι γνωρίζουν πως η χρησιμοποίηση πυρηνικών θα καταστρέψει όχι μόνο τη Βόρεια Κορέα, αλλά ολόκληρη την κορεατική χερσόνησο. Συνεπώς, το μήνυμα του «γερακιού» είναι άλλο και ισοδυναμεί με ευθεία απειλή πως η Ουάσιγκτον «δε θα αφήσει τίποτε όρθιο» στην περιοχή αν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα τα επιθυμούσε...

Το θέμα δεν είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου (στο πλαίσιο της προσωπικής του πολιτικής στρατηγικής) έκανε δήλωση ότι δε θα υπονομεύσει τον πρωθυπουργό. Το θέμα είναι ότι στο Μαξίμου πέταξε η σκούφια τους από τη χαρά τους μόλις άκουσαν τη δήλωση. Αλλά την πέταξαν τόσο ψηλά (τη σκούφια), με αποτέλεσμα να δουν οι πάντες και πόσο ...«σίγουροι» είναι για τη στάση του Παπανδρέου, αλλά και πόσο «σίγουροι» είναι γενικώς για τις εξελίξεις στο κόμμα τους...

ΜΕΤΑ την εκλογική συνεργασία της ΑΕΚΑ με το ΠΑΣΟΚ...

***

ΥΠΑΡΧΕΙ, άραγε, είδηση ανάλογου πολιτικού βεληνεκούς...

***

ΙΚΑΝΗ να συνταράξει συθέμελα το πολιτικό σκηνικό;..

***

ΒΕΒΑΙΩΣ!

***

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για την κάθοδο - όπως ψιθυρίζεται - με το ΠΑΣΟΚ και του κ. Κουναλάκη...

***

ΕΦΟΣΟΝ το δούμε κι αυτό...

***

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ Μπίστης - Κουναλάκης να κουνούν σημαιάκια του ΠΑΣΟΚ σε κοινή πολιτική κάθοδο με τον κ. Κοντογιαννόπουλο...

***

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ να μιλήσουμε για μια εκλογική «κάθοδο» με τα όλα της (αλλά πολύ ...κάθοδος!).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ