ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
Οι πόλεμοι της «νέας τάξης»

Το χτεσινό φονικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη λες και ήθελε να «δικαιώσει» τον Μπους, που θεωρεί απαραίτητο τον πόλεμο για την προστασία «από έναν χαώδη κόσμο, στον οποίο κυριαρχεί η βία»...

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
«Η στρατιωτική βία είναι το μόνο πράγμα που μας προστατεύει από έναν χαώδη κόσμο, στον οποίο κυριαρχεί η βία». Δεν είπε τίποτα καινούριο στο Λονδίνο ο Τζ. Μπους. Αυτό που ήθελε ήταν να στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα προς τους λαούς, κυρίως της Ευρώπης, ότι η προσφυγή στον πόλεμο είναι μία εύκολη επιλογή για τους επίδοξους κοσμοκράτορες. Δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να χρησιμοποιούν συχνά τα «σιδερένια σφυριά» σε όποια περίπτωση το κρίνουν σκόπιμο. Ο διαρκής πόλεμος έχει καταντήσει ουσιαστικά μέσο ύπαρξης για τον ιμπεριαλισμό. Η επιθετική στάση των ΗΠΑ είναι απόρροια της ίδιας της ανάπτυξης του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να ξεπεράσει τις αξεδιάλυτες αντιθέσεις και τους ασυμφιλίωτους ανταγωνισμούς...

Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, της περιθωριοποίησης και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων και όχι μόνο στον ρημαγμένο «τρίτο κόσμο»... Αντίθετα, διαρκώς τα οξύνει. Οι δεκάδες πόλεμοι των ΗΠΑ και της «νέας τάξης» είναι πόλεμοι για την «άμβλυνση» της κρίσης που μαστίζει τον καπιταλισμό και, ταυτόχρονα, είναι πόλεμοι για κατάκτηση πρώτων υλών και αγορών και εκμετάλλευσης φτηνής εργατικής δύναμης. Πραγματοποιούνται βέβαια στο όνομα της δημοκρατίας, της ελευθερίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών, καταπατούν όμως βάναυσα κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και εθνικής κυριαρχίας.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν απεριόριστα μέσα εξαναγκασμού και καταστροφής της ανθρωπότητας. Ομως, η ολοένα και πιο συχνή προσφυγή σε αυτά συνιστά περίτρανη ομολογία των αδιεξόδων και της αδυναμίας τους... Το χτεσινό φονικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη λες και ήθελε να «δικαιώσει» τον Μπους για την «ανάγκη» προσφυγής στον πόλεμο... Αντε μετά από αυτό να μη «συστρατεύεται» η Τουρκία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπου και αν την καλέσει «η φωνή του κυρίου»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΒΙΑ...«Η στρατιωτική βία είναι μερικές φορές απαραίτητη για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ειρήνης. Αυτό τόνισε χτες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους μιλώντας σε ακαδημαϊκούς κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Λονδίνο. Με την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος θέλησε να δικαιολογήσει την απόφασή του να προχωρήσει σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι χρειάζεται "να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι φίλοι μας"». (ΒΗΜΑ)

ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ:...«O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εμφανώς ικανοποιημένος από τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε το παλάτι του Μπάκιγχαμ, χθες στο Λονδίνο, υπεραμύνθηκε της στρατιωτικής εισβολής στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι πολλές φορές ο πόλεμος αποτελεί το μοναδικό μέσο για την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών. Παράλληλα, παρουσίασε τους τρεις πυλώνες προάσπισης της ειρήνης και της ασφάλειας, που συντίθενται από τους διεθνείς οργανισμούς, τη θέληση των κρατών να αντιμετωπίζουν τη βία διά της βίας και την αφοσίωσή τους στην εξάπλωση της δημοκρατίας» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΥΝΗΓΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ: «Ο εντοπισμός πιθανών τρομοκρατικών "πυρήνων εν υπνώσει" και άλλων "παρεισάκτων" θα διευκολυνόταν σημαντικά από τη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας με μειονότητες μεταναστών. Το διακύβευμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας είναι τόσο σημαντικό που είναι σαφώς προτιμότερο να ανησυχούμε - και να προετοιμαζόμαστε -"υπερβολικά" παρά να ελπίζουμε ότι κάποιοι δε θα αποφασίσουν να μας "τιμήσουν" με την προσοχή τους» (Θ. Ντόκος - Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΙΑΜΕΠ - ΒΗΜΑ)

ΓΙΑ ΤΙΣ «ΑΞΙΕΣ»...«Το Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι δύο θέατρα επιχειρήσεων στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Στο όνομα των αξιών τις οποίες σέβεται ο πολιτισμός μας, στο όνομα της ασφάλειάς μας, πρέπει να δείξουμε υπομονή, αποφασιστικότητα και επιμονή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα, έχοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι πράττουμε αυτό που είναι σωστό» (Κ. Πάουελ - ΛΕ ΜΟΝΤ - ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΡΕΛΑΝΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΛΙΣΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ... ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΣΑΒΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ 10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟ 2004.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: 10 αλλαγές με νέα όρια ηλικίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΙ ΔΕΚΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!

ΧΩΡΑ: 10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΙ ΔΕΚΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2004.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΟΙ ΔΕΚΑ ΑΛΛΑΓΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 2004.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προκλητικό εγχειρίδιο στα σχολεία - «ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ» ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

ΑΥΓΗ: ΕΚΘΕΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΔΙΠΛΑ ΒΙΒΛΙΑ» ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΕΡΑΤΩΔΗΣ ΑΥΞΗΣΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 5.152 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΥΣ, ΟΑΕΔ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Παρακρατική» τρομοκρατία... «Τούρκοι ήταν τελικά οι δράστες της επιχείρησης αυτοκτονίας του περασμένου Σαββάτου εναντίον δύο συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα σχετικά με τις τυχόν διασυνδέσεις τους και την οργάνωση ή τις οργανώσεις στις οποίες πρέπει να αποδοθεί η ευθύνη των επιθέσεων. Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης, Μουαμέρ Γκιουλέρ, ανακοίνωσε χθες ότι τις δύο επιθέσεις έκαναν οι Μεσούτ Τσαμπούκ και Γκιοκχάν Ελαλτούντας, που κατάγονται από το Μπινγκιόλ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας... Η καταγωγή των δυο που ανακοινώθηκαν ως δράστες, από το Μπινγκιόλ, δημιουργεί εντυπώσεις και ερωτήματα για ενδεχόμενη σχέση με την τουρκική Χεζμπολάχ, η οποία ουσιαστικά ήταν καθαρά παρακρατική οργάνωση που δημιουργήθηκε με στόχο το ΡΚΚ» (Αρης Αμπατζής -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Βόμβες 900 κιλών! «Ακήρυχτος πόλεμος. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η ένταση των επιχειρήσεων, τις τελευταίες ημέρες, στη Βαγδάτη και σε άλλα σημεία του Ιράκ. Και ενώ ο Μπρέμερ δηλώνει ότι στο 90% του Ιράκ επικρατεί ηρεμία, στο Σουνιτικό Τρίγωνο οι Αμερικανοί διεξάγουν κανονικό πόλεμο. Με αμείωτη ένταση οι Αμερικανοί σφυροκοπούν συνέχεια θέσεις της ιρακινής αντίστασης γύρω από τη Βαγδάτη, χρησιμοποιώντας ακόμα και βόμβες 900 κιλών, ενώ συνεχίζονται οι επιδρομές και κατεδαφίσεις σπιτιών στο ολέθριο, για τους Αμερικανούς, Σουνιτικό Τρίγωνο» (Αμαλία Νεγρεπόντη - «ΝΕΑ»).

Ανασφαλής πλανήτης... «Το ότι όμως έπειτα από τους δύο φονικούς πολέμους, στο Αφγανιστάν ο πρώτος (που σχεδόν ξεχάστηκε, παρότι ουδέποτε τελείωσε, αφού ο Μπιν Λάντεν δεν συνελήφθη) και στο Ιράκ (που κι αυτός δεν τελείωσε ποτέ, αφού και ο Σαντάμ Χουσεΐν, μυστήριο πράγμα, δεν συνελήφθη), ο πλανήτης ολόκληρος είναι πολύ περισσότερο ανασφαλής, αφορά τους πάντες, είτε συμμερίστηκαν τις πολεμόχαρες στρατηγικές και συστρατεύτηκαν είτε εναντιώθηκαν είτε απλώς εσιώπησαν. Και τους αφορά επειδή οι χώρες-δυνάμει στόχοι δεν μετριούνται πια στα δάχτυλα του ενός χεριού αλλά εκτείνονται σε όλη την υδρόγειο» (Παντ. Μπουκάλας -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ