ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εύθραυστη «εκεχειρία» στο Κασμίρ

«Παύσατε πυρ»: Η εκεχειρία Ινδίας - Πακιστάν άρχισε και τυπικά χτες, αλλά τα πυρά συνεχίζονταν...

Associated Press

«Παύσατε πυρ»: Η εκεχειρία Ινδίας - Πακιστάν άρχισε και τυπικά χτες, αλλά τα πυρά συνεχίζονταν...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Στην εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στο Κασμίρ συμφώνησαν χθες «επί της αρχής» οι κυβερνήσεις Ινδίας και Πακιστάν, στην τελευταία τους προσπάθεια «βελτίωσης» της κατάστασης στην περιοχή. Ωστόσο, όπως και όλες οι προηγούμενες τέτοιες πρωτοβουλίες, η εκεχειρία μοιάζει καταδικασμένη σε αποτυχία, καθώς η κυβέρνηση ινδουιστών - εθνικιστών στο Νέο Δελχί του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ και η χούντα με δημοκρατικό μανδύα υπό τον στρατηγό - πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ δεν αλλάζουν τις βασικές τους πολιτικές παραδοχές.

Ωστόσο, τα καθημερινά πυρά πυροβολικού στην περιοχή συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τη σύναψη της εκεχειρίας. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, Πακιστανοί αστυνομικοί δήλωσαν ότι τρία παιδιά τραυματίστηκαν στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ από πυρά του ινδικού πυροβολικού. Στο Ινδικό Κασμίρ, ανταποκριτής του ίδιου ειδησεογραφικού πρακτορείου μετέδιδε ότι οι στρατιώτες των δύο πλευρών συνέχιζαν να ανταλλάσσουν πυρά πολυβόλων.

Η εκεχειρία στη Γραμμή Ελέγχου και στον Παγετώνα Σιάτσεν - περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «πεδίο μάχης που βρίσκεται ψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο» - είχε επιχειρηθεί και την περίοδο 1999-2000, ωστόσο απέβη στη σύγκρουση του 2001, όταν σημειώθηκε εισβολή μουτζαχεντίν με αρχιτέκτονα τον Α/ΓΕΕΘΑ του Πακιστάν, τότε, Μουσάραφ. Στη συνέχεια της τοτινής κρίσης, που παραλίγο να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο (το Πακιστάν έχει υιοθετήσει την πολιτική της «πυρηνικής αποτροπής» από το 1998), ο στρατηγός ανέτρεψε τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, εν μέρει και λόγω της υποχωρητικής στάσης του έναντι του Κλίντον, που τον είχε διατάξει ξερά να αποσύρει τις δυνάμεις του.

Ο Μουσάραφ σήμερα αντιμετωπίζει τα ίδια διλήμματα με τον Σαρίφ, καθώς οι πιο σκληροπυρηνικοί στο στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν κατηγορούν σήμερα τον ίδιο ως «προδότη» του σκοπού της «απελευθέρωσης» του Κασμίρ, που θεωρούν ότι τελεί υπό ινδική κατοχή.

Ηδη, αναλυτές υπονοούν ότι η εκεχειρία αποτελεί απλώς ένα χονδροειδές πολιτικό κόλπο του Βάτζπαϊ για την αποκόμιση εκλογικών οφελών από τη μία (οι εκλογές στην Ινδία θα διεξαχθούν το 2004) και, από την άλλη, μιας προσπάθειας «κατευνασμού» εκ μέρους του Μουσάραφ της κυβέρνησης Μπους, που ανησυχεί επειδή τμήματα του apparatus του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών στο Πακιστάν «στηρίζουν την τρομοκρατία» των ορφανών του πολέμου του Αφγανιστάν...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φραστικά πυρά Καρζάι κατά Πακιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.-«Ανεύθυνες» και «μη διπλωματικές» χαρακτήρισε χθες ο αμερικανόπεμπτος Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι τις δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, κλιμακώνοντας την ανταλλαγή φραστικών πυρών Καμπούλ - Ισλαμαμπάντ. Απηχώντας τη, βασικά, αμερικανική «δυσαρέσκεια» για την έλλειψη «συνεργασίας» του Πακιστάν στον ατελείωτο πόλεμο του Αφγανιστάν, στον οποίο εμπλέκονται οι αυτόνομες φυλές στη μεθόριο του Πακιστάν, που φέρονται να «βοηθούν και να παρέχουν άσυλο στην αλ Κάιντα», ο Καρζάι τόνισε ότι «το ότι (το Πακιστάν) κάνει μαθήματα σε μια άλλη χώρα για τα εσωτερικά της προβλήματα ξεφεύγει από τις διπλωματικές νόρμες και τα όρια των νέων φιλικών σχέσεων, που ελπίζουμε να εγκαθιδρύσουμε με την κυβέρνηση του Πακιστάν». Εκπρόσωπος του ΥπΕξ του Πακιστάν είχε εγκαλέσει τους Αφγανούς αξιωματούχους για τις κατηγορίες που εξακοντίζουν κατά του Ισλαμαμπάντ, δηλώνοντας ότι «θα έπρεπε να μιλούν λιγότερο και να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους».

Στο μεταξύ χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Daily News του Πακιστάν, διεξάγονταν «μυστικές διαπραγματεύσεις» ανάμεσα σε στελέχη της οργάνωσης Χεζμπ-ι-Ισλαμί του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ - ανθρώπου των ΗΠΑ και του Πακιστάν στο παρελθόν, που πλέον θεωρείται «σύμμαχος των Ταλιμπάν» - και της κυβέρνησης, με στόχο την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους και την «επανένταξη» του κόμματος, που θα ήθελε συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές, στην «πολιτική ζωή». Αξιωματούχος της κυβέρνησης Καρζάι επιβεβαίωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι υπάρχουν εν εξελίξει «διαβουλεύσεις» προς αυτό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.- Ρώσοι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν την προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του πλουσιότερου ανθρώπου στη Ρωσία, του πρώην διευθυντή του πετρελαϊκού ομίλου YUKOS, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, και παρέδωσαν χτες το πόρισμά τους.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.- Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που επρόκειτο χτες να παρουσιάσει σχέδιο για τον τερματισμό της διένεξης μεταξύ της Μολδαβίας και των αυτονομιστών στην περιοχή του Δνείστερου, ανέβαλε την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου. Πάντως, εκατοντάδες άτομα που αντιτίθενται στη ρωσική πρόταση διαδήλωσαν στο κέντρο του πρωτεύουσας της Μολδαβίας.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.- Το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής συνεργασίας με τους ηγέτες κομμάτων της σερβικής μειονότητας στην Κροατία διερεύνησε χτες ο Ιβο Σαναντέρ, ηγέτης του κόμματος της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης και νικητής των γενικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Κροατία.

ΣΚΟΠΙΑ.- Συμφωνία για τη σύναψη δανείου, ύψους 40 εκατ. ευρώ, υπέγραψαν χτες στα Σκόπια ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), Πέτερ Ρέινιγκερ και ο γενικός διευθυντής της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ, Πάντε Λαζάροφ. Στόχος, η υλοποίηση του σχεδίου ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Διαδήλωση πραγματοποίησαν χτες έξω από το πολωνικό Κοινοβούλιο συνταξιούχοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης (προβλέπει περικοπές στις συντάξεις και στα επιδόματα αναπηρίας).

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.- Η νέα επιδημία του αιμορραγικού ιού Εμπολα σε βορειοδυτικές περιοχές της Δημοκρατίας του Κονγκό προκάλεσε ήδη το θάνατο 18 ανθρώπων, ανακοίνωσαν χτες υγειονομικές αρχές της χώρας.

ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ.- Το «αντιτρομοκρατικό» στρατηγείο των ΗΠΑ στο Τζιμπουτί και οι «υποσταθμοί» των αμερικανικών δυνάμεων, σε συνεργασία με σχεδόν όλες τις χώρες στο Κέρας της Αφρικής, έχουν εμποδίσει τη διενέργεια επιθέσεων κατά δυτικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή, ισχυρίστηκε, σε συνέντευξή του στο Ασοσιέιτεντ Πρες ο Αμερικανός στρατηγός Μάρτιν Ρόμπερτσον, διοικητής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Η οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» επέκρινε χτες πολυεθνικές του πετρελαίου ως συνένοχες στην επιδείνωση του πολυετούς πολέμου, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του Σουδάν.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Ο Νιγηριανός Πρόεδρος, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, απέκλεισε χτες τη συμμετοχή του ηγέτη της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στην προγραμματισμένη για τις 5 έως 8 Δεκέμβρη Συνάντηση Κορυφής των χωρών -μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

ΜΑΝΙΛΑ.- Ερευνες για τον εντοπισμό των 15 μελών του πληρώματος φορτηγού πλοίου, που βυθίστηκε μετά από πυρκαγιά χθες στα ανοιχτά των Φιλιππίνων, διεξήγαγαν οι αρχές.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.- Τουλάχιστον 2.000 επιπλέον αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στη Βόρεια Ιρλανδία για τις τοπικές εκλογές που γίνονται σήμερα Τετάρτη, λόγω «απειλών» οργανώσεων που έχουν αποσχιστεί από τον IRA, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ