ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
«Ντελίριο» κερδοφορίας στο εννιάμηνο

Τουλάχιστον 1 τρισ. δρχ. τα επίσημα κέρδη για 25 ομίλους

Αστρονομικά κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ καταγράφουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τους πρώτους εννέα μήνες του 2003, απολαμβάνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που τους προσφέρει η εφαρμοζόμενη πολιτική. Στο εννιάμηνο, 25 τραπεζικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι παρουσίασαν αύξηση κερδών 29,3%, που αντιστοιχεί σε 672,91 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη τους προσεγγίζουν τα τρία δισ. ευρώ ή ξεπερνούν το ένα τρισ. δραχμές!

Πρόκειται, όπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα, για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, ενέργεια, επικοινωνίες, χρηματοπιστωτικό σύστημα, τρόφιμα, υπηρεσίες. Τα κέρδη τους, οκταπλάσια του πληθωρισμού και δεκαπλάσια της εισοδηματικής πολιτικής, καταδεικνύουν ότι οι περικοπές και η λιτότητα αφορούν, για την κυβέρνηση και τους «χρυσοφόρους» επιχειρηματίες, μόνον τους εργαζόμενους και παραγωγούς αυτού του αμύθητου πλούτου.

Την ίδια στιγμή που οι κεφαλαιοκράτες μετρούν το «εύλογο» - κατ' αυτούς - κέρδος τους, οι εργαζόμενοι καλούνται να αποδεχτούν: «Δημοσιονομικούς περιορισμούς» στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της ΟΝΕ. Αυξήσεις που κυμαίνονται στο 3%. Μισθούς που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες των νοικοκυριών. Συντάξεις που καταδικάζουν στην εξαθλίωση την πλειοψηφία των συνταξιούχων. Διόγκωση του κόστους κάλυψης αναγκών που έχουν να κάνουν με την Παιδεία και την Υγεία. Ψαλίδισμα παροχών ασφάλισης, περίθαλψης. Εκτίναξη των τιμών σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. «Ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων.


Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι μεγάλες επιχειρήσεις ευνοούνται με νέες χρηματοδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις, εγγυήσεις και ρυθμίσεις που στηρίζουν την κερδοφορία τους.

  • Στο χώρο των τραπεζών είναι ενδεικτική η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, με αύξηση κερδών κατά 40%, περίπου έντεκα φορές πάνω από τον πληθωρισμό. Η τοκογλυφική λειτουργία των τραπεζών και η σταθερή αύξηση του δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών, η οποία μάλιστα θεωρείται «μικρή» από τεχνοκράτες οικονομικών ιδρυμάτων, μεταφράζονται σε περισσότερα κέρδη κατά 100 εκατ. ευρώ για την Εθνική, που παρουσιάζει συνολικά κέρδη 387,4 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά 35,1% αυξήθηκαν τα κέρδη της Alpha Bank, κατά 80,7% της Τράπεζας Αττικής και κατά 99,6% της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ δεκάδες χιλιάδες αγρότες πνίγονται από τα χρέη
  • Στο χώρο των τροφίμων - ποτών. Αύξηση κερδών κατά 61,8% παρουσίασε η Coca Cola - Τρία Εψιλον, κάνοντας άλμα από τα 82 εκατ. ευρώ το πρώτο εννιάμηνο του 2002, στα 132 εκατ. ευρώ το 2003. Η κερδοφορία του συγκεκριμένου ομίλου, αλλά και άλλων εταιριών τροφίμων, ξεκαθαρίζει μια και καλή ποιες είναι οι πραγματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του θορυβώδους υφυπουργού Ανάπτυξης, Κ. Κουλούρη. Αύξηση κερδών κατά 34,8% παρουσίασε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ, κατά 31,2% η «Εβροφάρμα», κατά 25,7% η «Υιοί Χ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΒΕΕ»
  • Στο χώρο των πρώην ΔΕΚΟ, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων, το χαράτσωμα των «πελατών», ευνοούν σημαντικά την κερδοφορία. Η ΔΕΗ παρουσιάζει αύξηση κερδών κατά 72%. Σημαντικό είναι και το αποτέλεσμα της ΕΥΔΑΠ, η οποία πουλώντας νερό είχε 15,5% αύξηση κερδών
  • Στο χώρο του πετρελαίου, τα «Ελληνικά Πετρέλαια» παρουσιάζουν αύξηση κερδών κατά 11,8% και η «Μότορ Οϊλ» κατά 5,7%, καθώς η ποικιλόμορφη «κρίση» τις άφησε ανέγγιχτες, σε αντίθεση με τους καταναλωτές καυσίμων που αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες «ζημιές» στις τσέπες τους
  • Στον «άυλο» χώρο των επικοινωνιών, οι υπέρογκες χρεώσεις κάνουν το «θαύμα» τους με αποτέλεσμα ο όμιλος VODAFON-PANAFON να παρουσιάζει αύξηση κερδών κατά 13,3% και η «Cosmote» κατά 10%.

ΟΤΕ
«Μηνιάτικο» 55 εκατ. ευρώ!

Σε 490,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη προ φόρων του ΟΤΕ, το πρώτο 9μηνο του 2003, που αντιστοιχούν σε 54,5 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο το μήνα. Συγκριτικά με το περσινό 9μηνο, τα κέρδη του ΟΤΕ εμφανίζονται μειωμένα κατά 17,4%, εξέλιξη που αναλυτές αποδίδουν στη «μη επιτυχή έκβαση» των επενδύσεων, κυρίως στη Ρουμανία. Στη λογική, όμως, του «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», η διοίκηση του Οργανισμού, που αναζητά τρόπους για τη μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων του, προανήγγειλε για την ερχόμενη διετία απολύσεις 4.000 εργαζομένων!

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου το πρώτο 9μηνο του 2003 παρουσίασε αύξηση 15,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίθετα, ο ΟΤΕ απώλεσε το 3% του μεριδίου που κατείχε έναντι των ανταγωνιστών του στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας (από 91% μειώθηκε στο 88%).

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Λ. Αντωνακόπουλος, ουσιαστικά, υπεραμύνθηκε της πολιτικής των απολύσεων, λέγοντας: «Οι προσπάθειές μας για συγκράτηση του λειτουργικού κόστους βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα, σε εφαρμογή των «αυστηρών προγραμμάτων μείωσης του κόστους», η διοίκηση του ΟΤΕ προχώρησε σε απόλυση του 20% των εργαζομένων στη «Romtelecom» (θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία), ενώ κατά 1,5% μειώθηκε και το προσωπικό του ΟΤΕ.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διεκδικούν ρόλο περιφερειάρχη στα Βαλκάνια

Τα προ φόρων κέρδη των μεγάλων τραπεζών στην Ελλάδα, αυξήθηκαν στο φετινό 9μηνο 34%, σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας

Το ρόλο του «περιφερειακού ηγέτη» στην τραπεζική αγορά των Βαλκανίων διεκδικεί το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο, στοχεύοντας στην απομύζηση των παραγωγικών πόρων και από τα γειτονικά κράτη. Η κυρίαρχη αυτή άποψη δημοσιοποιήθηκε και χτες από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, με τις θέσεις που διατύπωσαν από το βήμα του συνεδρίου «Euromoney», που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις και τάσεις του τραπεζικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς, εστίασε στα παρακάτω σημεία:

  • Στο 9μηνο του 2003 η αύξηση που εμφάνισαν τα προ φόρων κέρδη των μεγαλύτερων τραπεζών έφτασαν σε 34%. Χαρακτήρισε «ικανοποιητική» την κερδοφορία «παρά την όποια ανελαστικότητα, όσον αφορά στο σκέλος των εξόδων». Είναι φανερό το γεγονός ότι ο πρόεδρος των τραπεζιτών βάζει ζήτημα περικοπής στα μισθολογικά κονδύλια των τραπεζών, που για την ώρα υλοποιούνται με τα λεγόμενα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.
  • Με τους δικούς του όρους παραδέχτηκε ότι την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ τροφοδοτεί ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών και η αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης.
  • Οι διάφοροι «ξένοι επενδυτές» ελέγχουν περίπου το 67% του ενεργητικού των τραπεζών στις χώρες των Βαλκανίων (πλην Ελλάδας).
  • Οι ελληνικές τράπεζες, στην πρώτη φάση της διείσδυσης στις γειτονικές χώρες, ακολούθησαν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οπως είπε, από το 1990 μέχρι σήμερα οι συνολικές ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια έφτασαν σε 7 δισ. ευρώ και από αυτές περίπου το ένα δέκατο (700 εκατ. ευρώ) κατευθύνθηκαν στα τραπεζικά συστήματα των χωρών της Βαλκανικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Egasias Ν. Νανόπουλος, ο οποίος αξίωσε τη θεσμοθέτηση και νέων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «ένα ανεπαρκώς φιλικό προς τις επιχειρήσεις θεσμικό πλαίσιο» και σε «μια οικονομία μέτριας ανταγωνιστικότητας με χλιαρή υποστήριξης της επιχειρηματικότητας». Διεκδικώντας για λογαριασμό των συμφερόντων που εκπροσωπεί το ρόλο της περιφερειακής δύναμης είπε ότι για «την ελληνική οικονομία η περιφερειακή επέκταση αποτελεί μονόδρομο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ