ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πείστηκε το δημοτικό συμβούλιο

Αποψη από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας
Αποψη από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας
Καταλυτική, στο να πειστεί το δημοτικό συμβούλιο, ήταν η τοποθέτηση του Βασίλη Δημόπουλου, επικεφαλής δημοτικού συμβούλου της Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας. Ο Β. Δημόπουλος πρότεινε συγκεκριμένα: Πρώτον, να επαναδιατυπωθεί η επωνυμία του μουσείου ως «Μουσείο Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης». Δεύτερον να αποσυρθεί η αρχιτεκτονική μελέτη και να προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός. Τρίτον, πρωτεύοντα λόγο να έχουν οι φυσικοί και πολιτικοί κληρονόμοι αυτού του ιστορικού μνημείου. Να επαναδιοριστεί στην Ομάδα Εργασίας η Α. Ελληνούδη. Τέταρτον, να ακυρωθεί η μουσειολογική μελέτη του ΥΠΠΟ και να ανασυνταχθεί σε συνεργασία με τους φορείς της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Πέμπτον, να γίνεται πάντα προκαταρκτική συνεργασία με τους φορείς της ΕΑΜικής Αντίστασης. Εκτον, να αποκατασταθεί το κτίριο, με τις επεμβάσεις που είναι απαραίτητες για τη μελλοντική επιβίωσή του και πέραν αυτού ουδέν.

Εκτός της συγκεκριμένης πρότασης ο Βασίλης Δημόπουλος αποστόμωσε εκείνους που επιχείρησαν να υπερασπιστούν την εκτρωματική μελέτη, με το «επιχείρημα» ότι ήθελαν να κάνουν ένα «μεγάλο, σύγχρονο, λειτουργικό μουσείο, εξυπηρετικό για τους επισκέπτες». Ο σύμβουλος μεταξύ άλλων τόνισε: Αντί να προσαρμόσετε το μουσείο στο μνημείο, χάριν της λειτουργικότητας, προσαρμόζετε το μνημείο και την ιστορία του στους νόμους του ΥΠΠΟ και στο μουσείο που σκεφθήκατε να φτιάξετε. Και κατέληξε «Το αντίθετο πρέπει να συμβαίνει. Να προσαρμόζουμε τους νόμους στην ιστορική πραγματικότητα. Και η ιστορική πραγματικότητα λέει ότι εδώ έχουμε μνημείο. Τη φυλακή του Κολοκοτρώνη θα την επισκεφθείς σκύβοντας. Δε θα μπεις με άλλο τρόπο. Ο,τι βρίσκεται σ' αυτό το μνημείο είναι ιστορικό αποτύπωμα με σφραγίδα που λέει ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΚΚΕ. Αυτά τα αποτυπώματα δεν μπορούν να αλλοιωθούν».

Ο Γ. Αντωνακάκης, επίσης δημοτικός σύμβουλος της Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας, προσέθεσε πως «είναι ψεύτικο το δίλημμα "μουσείο ή μνημείο". Ποιος είπε ότι ένα μνημείο δεν έχει τη δυνατότητα της πρόσβασης της νεολαίας; Αυτό που προέχει είναι να εκφραστεί το μνημείο και αυτός που θέλει να το επισκεφθεί σαν τέτοιο».

Και από άλλους δημοτικούς συμβούλους έγιναν τοποθετήσεις με σεβασμό για το μνημείο. Τελευταίος μίλησε ο δήμαρχος, Κώστας Ασκούνης, αποδεχόμενος το δίκιο των ομιλιών που έκαναν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΕΑΜικής Αντίστασης και τις προτάσεις της Δημοτικής Δημοκρατικής Ενότητας και τόνισε, μεταξύ άλλων: «Για μας είναι μουσείο του Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης. Θα ζητήσουμε από το ΥΠΠΟ τη μετονομασία του. Θα σταματήσει η διαδικασία για έγκριση της μελέτης, ώστε να συμφωνήσουμε όλοι, ο Δήμος με την έννοια του δημοτικού συμβουλίου και όλων των παρατάξεων και οι αντιστασιακές οργανώσεις για το πώς θέλουμε να αποκατασταθεί το κτίριο. Θα κάνουμε επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν τεχνικοί του Δήμου, εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων και των παρατάξεων, ώστε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή πρόταση».

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, συνέχισε ο δήμαρχος Καλλιθέας «πιστεύω πως τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι ΕΑΜικές οργανώσεις. Εγώ μπορεί και να διαφωνώ, αλλά θα αποδεχτώ αυτό που θα πουν οι αντιστασιακές οργανώσεις. Αυτό που θα πείτε εσείς, γιατί εσείς δώσατε το αίμα σας, οι γονείς μας δώσανε το αίμα τους. Και αν το ΥΠΠΟ έχει διαφορετική άποψη, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποδεχτεί το υπουργείο την πρόταση. Εάν αυτό δε γίνει, θα αντιδράσουμε δυναμικά».

Η απόφαση του ΔΣ Καλλιθέας

«Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα: Να επιμείνει στην ανάγκη της μετονομασίας του Μουσείου σε Μουσείο Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης και δεύτερο να επανεξετάσει τις σχετικές μελέτες σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις.

1. Να προτείνει στο ΥΠΠΟ τη μετονομασία του Μουσείου του Τυπογραφείου του ΕΑΜ επί της οδού Σκρα 31 σε "Μουσείο Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης".

2. Να αναστείλει τη διαδικασία προώθησης των μελετών για την κατασκευή των προαναφερόμενου μουσείου μέχρις ότου ο Δήμος Καλλιθέας και οι οργανώσεις της ΕΑΜικής Αντίστασης διατυπώσουν κοινή πρόταση επί αυτών.

3. Για το σκοπό αυτό συγκροτεί ειδική επιτροπή μελέτης, στην οποία προσκαλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της διοίκησης του Δήμου, των δημοτικών παρατάξεων, των οργανώσεων της ΕΑΜικής Αντίστασης, καθώς και των οικείων των πρωτεργατών του Τυπογραφείου του ΕΑΜ.

4. Για τη διαμόρφωση της τελικής θέσης του Δήμου εκτός των μελετών για την κατασκευή του μουσείου ως ιδιαιτέρως βαρύνουσα θεωρείται η άποψη, την οποία θα διατυπώσουν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της ΕΑΜικής Αντίστασης.

5. Να αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για την προώθηση των θέσεων που θα διατυπωθούν επί των μελετών στα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟ».

Τα κείμενα έγραψε ο Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ