Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πείστηκε το δημοτικό συμβούλιο

Αποψη από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας
Αποψη από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας
Καταλυτική, στο να πειστεί το δημοτικό συμβούλιο, ήταν η τοποθέτηση του Βασίλη Δημόπουλου, επικεφαλής δημοτικού συμβούλου της Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας. Ο Β. Δημόπουλος πρότεινε συγκεκριμένα: Πρώτον, να επαναδιατυπωθεί η επωνυμία του μουσείου ως «Μουσείο Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης». Δεύτερον να αποσυρθεί η αρχιτεκτονική μελέτη και να προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός. Τρίτον, πρωτεύοντα λόγο να έχουν οι φυσικοί και πολιτικοί κληρονόμοι αυτού του ιστορικού μνημείου. Να επαναδιοριστεί στην Ομάδα Εργασίας η Α. Ελληνούδη. Τέταρτον, να ακυρωθεί η μουσειολογική μελέτη του ΥΠΠΟ και να ανασυνταχθεί σε συνεργασία με τους φορείς της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Πέμπτον, να γίνεται πάντα προκαταρκτική συνεργασία με τους φορείς της ΕΑΜικής Αντίστασης. Εκτον, να αποκατασταθεί το κτίριο, με τις επεμβάσεις που είναι απαραίτητες για τη μελλοντική επιβίωσή του και πέραν αυτού ουδέν.

Εκτός της συγκεκριμένης πρότασης ο Βασίλης Δημόπουλος αποστόμωσε εκείνους που επιχείρησαν να υπερασπιστούν την εκτρωματική μελέτη, με το «επιχείρημα» ότι ήθελαν να κάνουν ένα «μεγάλο, σύγχρονο, λειτουργικό μουσείο, εξυπηρετικό για τους επισκέπτες». Ο σύμβουλος μεταξύ άλλων τόνισε: Αντί να προσαρμόσετε το μουσείο στο μνημείο, χάριν της λειτουργικότητας, προσαρμόζετε το μνημείο και την ιστορία του στους νόμους του ΥΠΠΟ και στο μουσείο που σκεφθήκατε να φτιάξετε. Και κατέληξε «Το αντίθετο πρέπει να συμβαίνει. Να προσαρμόζουμε τους νόμους στην ιστορική πραγματικότητα. Και η ιστορική πραγματικότητα λέει ότι εδώ έχουμε μνημείο. Τη φυλακή του Κολοκοτρώνη θα την επισκεφθείς σκύβοντας. Δε θα μπεις με άλλο τρόπο. Ο,τι βρίσκεται σ' αυτό το μνημείο είναι ιστορικό αποτύπωμα με σφραγίδα που λέει ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΚΚΕ. Αυτά τα αποτυπώματα δεν μπορούν να αλλοιωθούν».

Ο Γ. Αντωνακάκης, επίσης δημοτικός σύμβουλος της Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας, προσέθεσε πως «είναι ψεύτικο το δίλημμα "μουσείο ή μνημείο". Ποιος είπε ότι ένα μνημείο δεν έχει τη δυνατότητα της πρόσβασης της νεολαίας; Αυτό που προέχει είναι να εκφραστεί το μνημείο και αυτός που θέλει να το επισκεφθεί σαν τέτοιο».

Και από άλλους δημοτικούς συμβούλους έγιναν τοποθετήσεις με σεβασμό για το μνημείο. Τελευταίος μίλησε ο δήμαρχος, Κώστας Ασκούνης, αποδεχόμενος το δίκιο των ομιλιών που έκαναν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΕΑΜικής Αντίστασης και τις προτάσεις της Δημοτικής Δημοκρατικής Ενότητας και τόνισε, μεταξύ άλλων: «Για μας είναι μουσείο του Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης. Θα ζητήσουμε από το ΥΠΠΟ τη μετονομασία του. Θα σταματήσει η διαδικασία για έγκριση της μελέτης, ώστε να συμφωνήσουμε όλοι, ο Δήμος με την έννοια του δημοτικού συμβουλίου και όλων των παρατάξεων και οι αντιστασιακές οργανώσεις για το πώς θέλουμε να αποκατασταθεί το κτίριο. Θα κάνουμε επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν τεχνικοί του Δήμου, εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων και των παρατάξεων, ώστε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή πρόταση».

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, συνέχισε ο δήμαρχος Καλλιθέας «πιστεύω πως τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι ΕΑΜικές οργανώσεις. Εγώ μπορεί και να διαφωνώ, αλλά θα αποδεχτώ αυτό που θα πουν οι αντιστασιακές οργανώσεις. Αυτό που θα πείτε εσείς, γιατί εσείς δώσατε το αίμα σας, οι γονείς μας δώσανε το αίμα τους. Και αν το ΥΠΠΟ έχει διαφορετική άποψη, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποδεχτεί το υπουργείο την πρόταση. Εάν αυτό δε γίνει, θα αντιδράσουμε δυναμικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φρένο» στην κατεδάφιση (2008-12-19 00:00:00.0)
Στις 9 Μάη τα εγκαίνια (2007-04-25 00:00:00.0)
Κυβερνητικές «δεσμεύσεις» για το Μνημείο (2005-03-16 00:00:00.0)
Η απόφαση του ΔΣ Καλλιθέας (2003-11-27 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση προ των ευθυνών της (2003-10-30 00:00:00.0)
Απαιτούν λύσεις στα προβλήματά τους (1998-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ