Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φρένο» στην κατεδάφιση

Το νεοκλασικό (Χατζηχρήστου 1 και Μητσαίων 10)
Το νεοκλασικό (Χατζηχρήστου 1 και Μητσαίων 10)
«Φρένο» στην κατεδάφιση αρχιτεκτονικών μνημείων χάριν του νέου Μουσείου Ακρόπολης, έβαλε η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, αναστέλλοντας την κατεδάφιση νεοκλασικού (Μητσαίων 10 και Χατζηχρήστου 1), ενώ ανέβαλε την οριστική απόφαση για την κατεδάφιση πέντε ανάλογων κτιρίων επί των οδών Μακρυγιάννη 10 και Χατζηχρήστου 21, ζητώντας ολοκλήρωση της στατικής μελέτης. Την αναστολή ζήτησαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής.

Εμπειρογνώμονες του ΤΕΕ, εξετάζοντας το εξωτερικό κέλυφος, δε διαπίστωσαν κίνδυνο στατικής ανεπάρκειας, ενώ για το εσωτερικό τους δεν εξέφρασαν γνώμη, καθώς δεν τους επετράπη να εισέλθουν.

Τον περασμένο Μάρτη, σε κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων αποφασίστηκε (18 έναντι 5) ο μη χαρακτηρισμός των παραπάνω κτιρίων ως μνημείων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κατεδάφιση. Τότε, εκπρόσωποι του τμήματος αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ υπερασπίστηκαν τα κτίρια στα συμβούλια, τονίζοντας ότι αυτά τα εναπομείναντα νεοκλασικά στο πολεοδομικό τετράγωνο του μουσείου «κρατούν» τις γωνίες του ιστορικού πολεοδομικού ιστού μιας περιοχής, που είναι από τις τελευταίες που αποδίδουν την αρχιτεκτονική ιστορία της Αθήνας από τα προκλασικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Θυμίζουμε ότι τα εν λόγω νεοκλασικά, όπως και τα διατηρητέα της Δ. Αεροπαγίτου, περιλαμβάνονταν στους όρους των δύο πρώτων διαγωνισμών για το νέο Μουσείο Ακρόπολης. Γι' αυτό το μουσείο χτίστηκε, χωρίς να χρειαστεί η κατεδάφιση. Τα νεοκλασικά που κατεδαφίστηκαν, αλλά και τα εναπομείναντα απαλλοτριώθηκαν και πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΥΠΠΟ. Αλλά απαλλοτρίωση δε σημαίνει και κατεδάφιση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ