Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εργαστήριο δοκιμών της ΚΕΠΠΑ τα Βαλκάνια

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με τα απομεινάρια των κρατών που άφησε πίσω της η ΕΕ και οι Αμερικανοί σύμμαχοί της από την εγκληματική επέμβαση στα Βαλκάνια, τα οποία ονομάζουν Χώρες της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, ασχολήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη βδομάδα. Το ΚΚΕ καταψήφισε τα σχετικά κείμενα, και, με παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γιάννη Πατάκη, το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος των λαών της περιοχής, μέσω της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής παρέμβασης. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας είναι το εξής:

«Η ΕΕ, αφού διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία μαζί με τους Αμερικανούς, εκβιάζει ωμά τις εξαρτημένες από την ξένη βοήθεια χώρες που προέκυψαν, χώρες θλιβερά προτεκτοράτα. Ενώ οι ίδιοι έστησαν το Ποινικό Δικαστήριο πολιτικής σκοπιμότητας για την πρώην Γιουγκοσλαβία, απαιτούν από τις αρχές των χωρών αυτών να παίξουν το ρόλο του οργάνου της τάξης για τη σύλληψη και προσαγωγή κι άλλων "εγκληματιών πολέμου". Η ΕΕ απαιτεί να μην υπογράφονται συμφωνίες με τις ΗΠΑ που υπονομεύουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όταν η ΕΕ προασπίζεται τη διεύρυνση των διατλαντικών σχέσεων, και τώρα παζαρεύει με τις ΗΠΑ για το πώς και πότε θα τις διαδεχτεί κάθε φορά που αποσύρουν τμήμα των δυνάμεών τους από τα Βαλκάνια για να το στρέψουν εναντίον κάποιου άλλου.

Γιατί αυτό το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της ΕΕ; Οι Χώρες της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, όπως τις ονομάζουν, "έχουν καταστεί η μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά τη δοκιμασία για τη χάραξη μιας ώριμης και αποτελεσματικής ΚΕΠΠΑ", ομολογείται κυνικά στην αιτιολογική έκθεση. Επομένως, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι απλώς ένα εργαστήριο δοκιμών για την εφαρμογή της ΚΕΠΠΑ. Ενα εργαστήριο που οικοδομήθηκε πάνω στο πτώμα της Γιουγκοσλαβίας!

Για τους παραπάνω λόγους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε τη σχετική έκθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ