Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ταύτιση απόψεων»

Τον «κοινό βηματισμό» Ελλάδας - Κύπρου επιβεβαίωσε, κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Κύπρου, Τ. Παπαδόπουλος

Αθήνα και Λευκωσία, με «απόλυτη ταύτιση απόψεων» είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη «συνεχιζόμενη αδιαλλαξία» του Ρ. Ντεκτάς, προκειμένου να αναζητηθεί μια διαρκής, βιώσιμη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό, το οποίο παραμένει άλυτο, παρά την ένταξη της (Νότιας) Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα παραπάνω, αποτελούν το γνωστό συμπέρασμα που βγαίνει μετά από κάθε επαφή ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης. Σε αυτά, λίγο - πολύ, τα συμπεράσματα κατέληξαν, μετά τις συνομιλίες τους χτες και οι Κ. Σημίτης και Τ. Παπαδόπουλος.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισαν την ετοιμότητά τους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων με τον κ. Παπαδόπουλο, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, για να τονίσει ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το κοινοτικό κεκτημένο και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το καθεστώς Ντενκτάς για αδιαλλαξία και την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι υποστηρίζει και ενισχύει την πολιτική αυτή. «Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός στον προκλητικό εορτασμό που έγινε στα Κατεχόμενα», κατέληξε ο Κ. Σημίτης.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, τον ενιαίο αμυντικό χώρο και την Ολυμπιάδα του 2004. Παράλληλα, εξέτασαν την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο και συμφώνησαν στον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών για την προώθηση των θέσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες.

«Το 2004 υπάρχουν σημαντικά ορόσημα. Είναι η πλήρης ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μαΐου, ενώ θα γίνουν Ευρωπαϊκά Συμβούλια στα οποία θα συζητηθούν το Κυπριακό και το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας», διευκρίνισε ο Κ. Σημίτης. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για «άριστο πνεύμα συνεργασίας» στις συνομιλίες και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της.

Η Τ. Λοϊζίδου

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να δώσει λύση και να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι σέβεται όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του και ο Τ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χτες περί καταβολής της αποζημίωσης από τους Τούρκους. Ανεπισήμως, είπε ο πρόεδρος της Κύπρου, πολλές φορές στο παρελθόν έχουν δηλώσει ότι καταθέτουν τα χρήματα προκειμένου να μετρήσουν αντιδράσεις. Η Κύπρος, τόνισε ο Τ. Παπαδόπουλος, περιμένει την υλοποίηση της απόφασης του Δικαστηρίου και δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ